ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν έρχεται ανασχηματισμός - Δεν κυρώνω τα μνημόνια των Πρεσπών»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν έρχεται ανασχηματισμός - Δεν κυρώνω τα μνημόνια των Πρεσπών»

Στο στούντιο του ΣΚΑΪ φιλοξενήθηκε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη φιλοξένησε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην εκπομπή «Σήμερα» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο για την οικονομία, τις Ευρωεκλογές και τα εθνικά θέματα, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναλυτικά όσα είπε ο πρωθυπουργός:

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Είναι θετικό πως μπαίνουμε σε ένα πλαίσιο καθημερινότητας. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει βελτίωση στις σχέσεις με την Τουρκία. Πρώτη φορά δεν έχουμε για τόσο μεγάλο καιρό καμία παραβίαση. Η Τουρκία κατάλαβε πως η στρατηγική της, της δημιουργεί προβλήματα. Να σας θυμίσω που βρισκόμασταν το 2019 και το 2020. Το μεταναστευτικό έχει βελτιωθεί, διαφορετική κατά πολύ η εικόνα που λάβαμε το 2019. Σε αυτό συμβάλει και η Τουρκία. Σημαντική ήταν και η διευκόλυνση της βίζας στους Τούρκους πολίτες για τα νησιά. Η εξωτερική μας πολιτική δεν έχει αλλάξει. Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και την αποτρεπτική μας ισχύ ενώ έχουμε ευρωπαϊκή και αμερικανική υποστήριξη ως προς τα δίκια μας. Ο κύριος Ερντογάν έλεγε πως δεν θέλει να μιλάει μαζί μου, αλλά τα αφήσαμε πίσω μας και δεν μπορούμε να ζήσουμε με το δάχτυλο στη σκανδάλη».

Για τα θαλάσσια πάρκα: «Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάμε για αυτά, υπάρχουν άλλωστε και τώρα, όπως στη Ζάκυνθο. Οτιδήποτε εντός του χώρου κυριαρχίας μας δεν αφορά κανέναν. Φυσικά και θα γίνουν τα θαλάσσια πάρκα. Δεν υποκρύπτουμε τίποτα. Η Ελλάδα δεν ζητά την άποψη κανενός για το τι θα κάνει στα εδάφη κυριαρχίας της. Προσήλθα με αυστηρά οριοθετημένη ατζέντα. Η Τουρκία αισθάνεται πως πρέπει να πει κάποιες θέσεις, που δεν έχουν αλλάξει. Παρά το γεγονός πως υπάρχει προσπάθεια συμφωνίας με τον Ερντογάν, η Τουρκία δεν αλλάζει τις πάγιες απόψεις της για το Αιγαίο».

Αναφορικά με την αντιπολίτευση και την αντίδραση για την επίσκεψη στην Τουρκία: «Έχω μπλεχτεί λίγο. Θυμάμαι ήταν υπέρμαχες των Τούρκων και ξαφνικά έχουν υψώσει μια σημαία φτηνού πατριωτισμού. Είναι εύκολο για εμένα να κάνω μια υπερήφανη εξωτερική πολιτική και μετά τι; Ζημιώθηκε η χώρα από την επίσκεψη; Μεταφέραμε ευρωπαϊκές θέσεις για την Τουρκία και το Μεσανατολικό. Κρατήσαμε ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας. Καταλαβαίνω την δημοσκοπική πίεση αλλά η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα».

Για τα Σκόπια: «Ο κύριος Κασσελάκης δυστυχώς υιοθετεί τις χειρότερες συνήθεις του προκατόχου του. Δυστυχώς το όρος Μακεδονικός, κατοχυρώνεται, ως εθνότητα και γλώσσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είχα προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας θα έχει συνέπειες. Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία μνημόνια στη Βουλή. Είναι μια πράξη που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού, αυτό που μας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν θα κυρώσουμε τη Συμφωνία αν η άλλη πλευρά δεν συμμορφωθεί πλήρως. Η αντιπολίτευση νομίζει πως θα μας στριμώξει;».

Για τις Ευρωεκλογές: «Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει ισχυρή πολιτική. Θέλω να διεκδικήσουμε την επόμενη ημέρα, για να τα συνδέσουμε με τα γεωπολιτικά. Να μπορέσουμε να επενδύσουμε σε ευρωομόλογο για την άμυνα. Ούτε με το ταμείο ανάκαμψης συμφωνούσαν μερικοί αλλά βοήθησε. Αν συνδέσουμε το ευρωομόμολογο με κοινά έργα αμυντικής πολιτικής. Έχω στο νου μου έναν θόλο αεράμυνας. Ένα ευρωπαϊκό Iron Dome. Φανταστείτε τι σημαίνει για την πατρίδα μας αυτό. Άλλες πολιτικές που θα έχουν πολύ μεγάλη σημασία, όπως η ακρίβεια. Πρέπει να υπάρχουν κοινές τιμές με την Ευρώπη. Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις πολυεθνικές ώστε να μας εξηγήσουν τις τιμολογήσεις ανά χώρα. Η Ευρώπη μπορεί να παρέμβει. Όλα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων».

Αναφορικά με την ακρίβεια: «Κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις, θα αναζητήσουμε ευρωπαϊκή παρέμβαση, δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο ρεύμα, που λέει η αντιπολίτευση. Κάναμε παρεμβάσεις, φορολογήσαμε τις εταιρείες με τα υπερκέρδη στην ενέργεια. Η απάντηση στην ακρίβεια, δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση των μισθών. Οι μισθοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται όταν η ακρίβεια υποχωρήσει. Αυξήσαμε το επίδομα γέννας. Μόνο ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα έφερνε διαδικασία επιτήρησης. Θα γυρνούσαμε αμέσως στην εποχή της κρίσης. Έχω αναλάβει μια δέσμευση, πως δεν θα ζήσουμε ξανά την εποχή της χρεοκοπίας. Είναι παντελώς μη κοστολογημένες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα χρεοκοπήσει η χώρα. Πώς θα κατεβάσει η βενζίνη; Με την μείωση του ειδικού φόρου; Θα λείπουν 2 δισεκατομμύρια. Δεν γίνεται να κοροϊδεύουμε τους πολίτες όπως κάνει ο κύριος Κασσελάκης. Η Ελλάδα δεν ζει στη φτώχια. Το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται. Στα σούπερ μάρκετ είναι η ακρίβεια. Έχουμε δει πολύ υψηλότερες τιμές. Ο μέσος οικογενειάρχης έχει δυσκολίες λόγω ακρίβειας, η οποία υποχωρήσει αλλά οι αυξήσεις μισθών θα παραμείνουν. Μειώσαμε την ανεργία κάτω από 10%. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική πολιτική από το να δίνει δουλειά στον κόσμο. Μίλησα για μέσο μισθό 1.500 ευρώ και θα το πετύχουμε. Κατώτατος μισθός 830 ευρώ. Αυτός είναι ο επίσημος. Αν κάνετε μια έρευνα στην αγορά, είναι μεγαλύτερος, γιατί είναι δύσκολο να βρεις εργαζόμενο με αυτό το νούμερο».

Σχετικά με πιθανή παρέμβαση στον ΦΠΑ: «Θα εστιάσουμε στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών εντός της τετραετίας και μακάρι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ισχυρά οικονομικά, ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ, αλλά δεν θα γίνει άμεσα».

Για την δημόσια ασφάλεια: «Έχει δίκιο ο κόσμος σε αρκετά ζητήματα. Όπως στις καταλήψεις. Ο επαναστατικός τουρισμός δεν είναι κάτι το οποίο θέλουμε. Αν κάποιοι θέλουν να κάνουν όσα έγιναν στις ΗΠΑ, να το ξεχάσουν. Θέλουμε για τις καταστροφές των σχολείων, υπεύθυνοι να είναι οι γονείς. Δεχτήκαμε κριτική για τα πανεπιστήμια, αλλά αυτή τη στιγμή η αστυνομία παρεμβαίνει με τη σύμφωνη γνώμη των πρυτάνεων. Μπορούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα των καταλήψεων. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για την σωστή εκπαίδευση των αστυνομικών, κάνουμε καμπάνιες ενημέρωσης για τις γυναίκες ώστε να βρουν την προστασία που χρειάζονται. Θα υπάρχουν και τραγικά περιστατικά, αλλά στόχος είναι να μειωθούν άμεσα τα περιστατικά. Η μόνη προστασία για τις γυναίκες είναι η ασφαλής στέγη. Της καλώ να χρησιμοποιούν τους ξενώνες. Σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, είναι ήδη αισθητή η παρουσία των αστυνομικών και της τροχαίας. Χρειαζόμαστε καλύτερη κατανομή των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. στη χώρα. Γίνονται προσπάθειες εκσυγχρονισμού της αστυνομίας. Έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως η αθλητική βία. Δεν έχουμε επεισόδια πλέον. Η εμπέδωση της πεποίθησης πως θα βρούμε τους ενόχους στα γήπεδα, με κάνουν αισιόδοξο για το τέλος της οπαδικής βίας όπως ξέραμε. Η ΕΛ.ΑΣ. χειρίστηκε την υπόθεση της δολοφονίας Λυγγερίδη με απόλυτη εχεμύθεια».

Αναφορικά με την πολιτική πόλωση και την Επιστολική Ψήφο: «Εμείς σηκώνουμε το γάντι. Η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητη ώστε να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις. Δεν θέλω να τεθεί εν αμφιβόλω η κυβέρνηση. Θέλω να φτάσουμε το ποσοστό των προηγούμενων Ευρωεκλογών. Πήραμε 33% στις προηγούμενες. Μου αρέσει να έχω συγκεκριμένους στόχους, οπότε αυτός είναι ο στόχος μας, το 33%. Πρέπει οι πολίτες να πάνε να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές. Η Επιστολική Ψήφος έδωσε την ευχέρεια της ψήφου από το σπίτι. Θα πάμε να ψάξουμε να βρούμε 200 βουλευτές για να θεσπίσουμε την Επιστολική Ψήφο και στις βουλευτικές εκλογές. Η αντιπολίτευση θέλει να κάνει αυτές τις εκλογές, δημοψήφισμα κατά της Ευρώπης και την κυβέρνηση. Η προεκλογική περίοδος θα μας δώσει την ευκαιρία να πούμε και όσα έχουμε καταφέρει μέσα σε 9 μήνες. Όπως στον τομέα της Υγείας. Δεν είναι οι Ευρωεκλογές ώρα για δυσαρέσκεια».

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Προσεχώς θα έχουμε ανακοινώσεις. Θα έχουμε παραρτήματα μεγάλων πανεπιστημίων των ΗΠΑ στη χώρα μας».

Σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού: «Το χαμόγελό μου, είναι η καλύτερη απάντηση... Μπορώ να σας πω ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα».

Για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές: «Ισχύει η ίδια απάντηση. Είμαι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία, έχουμε ακόμα μέχρι το 2027. Η απάντηση μου στο ευρωπαϊκό, είναι πως θέλω να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι το αντίστροφο. Είναι τιμητικό να συζητείται το ενδεχόμενο ανάληψης τέτοιας θέσης».

Σχετικές ειδήσεις