ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλοπαλαιστίνιους υποστηρικτές και αντιδιαδηλωτές

ΗΠΑ: Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλοπαλαιστίνιους υποστηρικτές και αντιδιαδηλωτές
AP

Κατελήφθη το διοικητικό κτήριο - Επενέβη η αστυνομία

Σφοδρά επεισόδια σημειώθηκαν στο κτήριο του πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ από διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί εδώ και μήνες στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει το διοικητικό κτήριο, γνωστό ως Hamilton Hall, περισσότερες από 20 ώρες, τη στιγμή που οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εξαπλώθηκαν σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του πανεπιστημίου του Κολούμπια, χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας, καθώς τα επεισόδια είχαν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Ειδικότερα, ανέφερε ότι αστυνομικοί μπήκαν στην πανεπιστημιούπολη αφού το πανεπιστήμιο ζήτησε βοήθεια. Την ίδια ώρα, στο προαύλιο του ιδρύματος είχαν στηθεί αυτοσχέδιες σκηνές από διαδηλωτές που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

«Αφού το Πανεπιστήμιο πληροφορήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι το Hamilton Hall είχε καταληφθεί, βανδαλιστεί και αποκλειστεί, δεν είχαμε άλλη επιλογή», είπε και συμπλήρωσε πως «η απόφαση να απευθυνθούμε στην αστυνομία ήταν η απάντηση στις ενέργειες των διαδηλωτών, όχι στον σκοπό που υπερασπίζονται. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ζωή της πανεπιστημιούπολης δεν μπορεί να επηρεαστεί από διαδηλωτές που παραβιάζουν τους κανόνες και τον νόμο».

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Carlos Nieves είπε ότι δεν έχει άμεσες αναφορές για τραυματισμούς μετά τη συμπλοκή. Οι συλλήψεις -όπου οι διαδηλωτές είχαν αγνοήσει ένα προηγούμενο τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν τον «καταυλισμό» τη Δευτέρα ή να ανασταλεί- εκτυλίχθηκαν καθώς άλλα πανεπιστήμια ενίσχυσαν τις προσπάθειες για τον τερματισμό των διαδηλώσεων.

Λίγα τετράγωνα μακριά στο The City College της Νέας Υόρκης, οι διαδηλωτές ήταν σε αντιπαράθεση με την αστυνομία έξω από την κεντρική πύλη του δημόσιου κολεγίου. Το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δημοσιογράφους που βρίσκονταν στη σκηνή αργά την Τρίτη δείχνει αστυνομικούς να μεταφέρουν μερικούς ανθρώπους στο έδαφος και να σπρώχνουν άλλους καθώς έβγαζαν τους ανθρώπους από τον δρόμο και τα πεζοδρόμια.

Η αστυνομική δράση της Κολούμπια συνέβη στην 56η επέτειο μιας παρόμοιας κίνησης για την κατάργηση της κατάληψης του Hamilton Hall από φοιτητές που διαμαρτύρονταν για τον ρατσισμό και τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Το αστυνομικό τμήμα νωρίτερα την Τρίτη δήλωσε ότι οι αξιωματικοί δεν θα εισέλθουν στους χώρους χωρίς το αίτημα της διοίκησης του κολεγίου. Τώρα, οι αρχές επιβολής του νόμου θα είναι εκεί μέχρι τις 17 Μαΐου, το τέλος των εκδηλώσεων έναρξης του πανεπιστημίου.

Ο Φάμπιεν Λούγκο, ένας πρωτοετής φοιτητής λογιστικής, ο οποίος δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις, είπε ότι αντιτίθεται στην απόφαση του πανεπιστημίου να καλέσει την αστυνομία. «Έχουν αποκλείσει τα πάντα. Κάτι τέτοιο οδηγεί στην επιπλέον κλιμάκωση!»

Σε επιστολή προς ανώτερους αξιωματούχους της αστυνομίας, ο πρόεδρος της Κολούμπια Minouche Shafik είπε ότι η διοίκηση προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση για να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές από το κατεχόμενο, ενώ «στοχοθέτησε» άτομα «που δεν συνδέονται με το πανεπιστήμιο».

Πριν φτάσουν οι αξιωματικοί στην Κολούμπια, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις αντιπαραθέσεις στο πανεπιστήμιο, ενώ λίγο μετά σημειώθηκαν 25 συλλήψεις. Αο την πλευρά τους, αξιωματικοί εκτιμούν πως η συνολική ζημιά της πανεπιστημιούπολης στη βόρεια Καλιφόρνια ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι οι φοιτητές που καταλαμβάνουν ένα ακαδημαϊκό κτήριο είναι «απολύτως λάθος προσέγγιση» και «όχι παράδειγμα ειρηνικής διαμαρτυρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Αργότερα, ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω δηλώσεων στο κανάλι Fox News σχολίασε την αναταραχή στο πανεπιστήμιο, επαινώντας τους αξιωματικούς που επενέβησαν.

*Με πληροφορίες από AP