MEDIA

Eurovision 2024: Ο πλέον «πολιτικού χαρακτήρα» μουσικός διαγωνισμός - Τι σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ

Eurovision 2024: Ο πλέον «πολιτικού χαρακτήρα» μουσικός διαγωνισμός - Τι σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ
AP

Στο επίκεντρο της φετινής Eurovision βρίσκεται το Ισραήλ προκαλώντας έντονες αντιδράσεις

Η επιμονή των διοργανωτών της Eurovision και της EBU να χαρακτηρίζει τον μουσικό διαγωνισμό ως «μη πολιτικού χαρακτήρα» καταρρέει έντονα σχεδόν κάθε χρόνο, ενώ φέτος κάτι τέτοιο δείχνει να παίρνει τεράστιες διαστάσεις, κυρίως λόγω της συμμετοχής αλλά παράλληλα και της πρόκρισης στον αποψινό τελικό, του Ισραήλ, την ώρα που εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης καταπιάνονται με τη φετινή Eurovision κάνοντας λόγο για «πολιτικού χαρακτήρα» μουσικό διαγωνισμό. Ειδικότερα, το δίκτυο Channel 4 ανέφερε πως «δύο παράλληλοι κόσμοι μέσα στην Αρένα της Eurovision. Το Ισραήλ περνά στον τελικό, μια ελεύθερη πολιτική ζώνη, ενώ έξω υπάρχουν πολιτικά φορτισμένες σκηνές στο Μάλμε της Σουηδίας».

Τα βλέμματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης όμως έχουν στραφεί και στον αποκλεισμό της Ολλανδίας, ενώ παράλληλα καλύπτουν λεπτό προς λεπτό τις ραγδαίες εξελίξεις. Ρεπορτάζ του Sky News ανέφερε πως «σας κρατάμε ενήμερους για τις διάφορες διαμάχες γύρω από τον διαγωνισμό του τραγουδιού», ενώ αναφέρθηκε και στον αποκλεισμό του Ολλανδού τραγουδιστή από την 68η Eurovision.

Εντυπωσιακά κοστούμια, χορογραφίες και τραγούδια ποικίλου περιεχομένου δίνουν τη θέση τους σε μηνύματα πολιτικού χαρακτήρα. Μάλιστα, βρετανικά μέσα όπως ο Guardian και το BBC ασχολούνται ιδιαίτερα με τη συμμετοχή του Ισραήλ, το οποίο έχει αναδειχθεί σε φαβορί μετά την πρόκρισή του στον αποψινό τελικό.

Ειδικότερα, ο Guardian αναφέρει πως «Η Eurovision αγωνίζεται να αφήσει έξω την πολιτική καθώς η διαμάχη για το Ισραήλ πλήττει το Μάλμε». Αντίστοιχα, το BBC αναφέρει «Eurovision: Η πολιτική καραδοκεί ενόψει του τελικό στο Μάλμε. Οι εμφανίσεις του Ισραήλ, της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας είναι μεταξύ εκείνων που έχουν προκαλέσει διαμάχη».

Επίσης, το ABC σχολίασε πως «ο διαγωνισμός της Eurovision φτάνει στον τελικό του με εντάσεις γύρω από το Ισραήλ». Το δίκτυο France 24 ανέφερε «Το Ισραήλ στο προσκήνιο, καθώς για άλλη μια φορά γίνεται το αστέρι του σόου».