ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Το «διπλό χτύπημα» στον πρίγκιπα Χάρι - Στο ναδίρ οι σχέσεις τους

O πρίγκιπας Χάρι δεν ειναι ευπρόσδεκτος στο Λονδίνο
O πρίγκιπας Χάρι δεν ειναι ευπρόσδεκτος στο Λονδίνο
ΑΡ

Ο βασιλιάς Κάρολος κατάφερε ένα ακόμη χτύπημα στον μικρότερο γιο του, πρίγκιπα Χάρι, καθώς παρέδωσε αρμοδιότητές του στον πρωτότοκό του, πρίγκιπα Ουίλιαμ. Επιπλέον δεν πρόκειται να τον συναντήσει κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο Λονδίνο

Το διπλό χτύπημα του βασιλιά Κάρολου στον πρίγκιπα Χάρι μέσα σε λίγες ώρες προκάλεσε έντονες συζητήσεις για τη νέα επιδείνωση στις σχέσεις Από την επόμενη εβδομάδα ο Πρίγκιπας της Ουαλίας θα αναλάβει Συνταγματάρχης του Αεροπορικού Σώματος Στρατού, που είναι το πρώην σύνταγμα του Χάρι. Η τελετή επιβεβαίωσης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα σε ένα Apache, τον τύπο του ελικοπτέρου που πέταξε όταν υπηρετούσε στο Αφγανιστάν.

Αυτή είναι η δεύτερη κίνηση του Καρόλου που προκαλεί αμηχανία στον Χάρι σε λιγότερες από 24 ώρες, αφού ο Βασιλιάς Κάρολος του είπε ότι ήταν «πολύ απασχολημένος για να τον δει» μετά την άφιξή του από την Καλιφόρνια στο Λονδίνο. Η ανακοίνωση ότι ο Βασιλιάς θα μεταβιβάσει τον ρόλο που είχε για 31 χρόνια στον μεγαλύτερο γιο του ήρθε μόλις δύο ώρες μετά το ηχηρό «όχι» στο ενδεχόμενο συνάντησής τους.

«Το χρονοδιάγραμμα είναι το παν», είπε πηγή προσκείμενη στη βασιλική οικογένεια, ενώ ένας άλλος είπε ότι η απόφαση του μονάρχη να μην συναντήσει τον Δούκα του Σάσεξ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο - παρά το γεγονός ότι απέχουν μόνο τρία μίλια - «θα εκληφθεί ευρέως ως σνομπάρισμα».

Ο Δούκας του Σάσεξ πέταξε στο Λονδίνο από την Καλιφόρνια χθες καθώς γιόρταζε τη δέκατη επέτειο των Invictus Games, αλλά λόγω του πολυάσχολου προγράμματος του Βασιλιά δεν μπόρεσε να συναντήσει τον πατέρα του. Ο εκπρόσωπος του Χάρι επιβεβαίωσε ότι «δυστυχώς δεν ήταν δυνατό» το ζευγάρι να συναντηθεί «λόγω του πλήρους προγράμματος της Αυτού Μεγαλειότητας», καθώς επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα μετά από θεραπεία για καρκίνο.

Ο Χάρι είδε για τελευταία φορά τον πατέρα του τον Φεβρουάριο «Ο Δούκας φυσικά κατανοεί το προγραμμα και τις δεσμεύσεις του πατέρα του και διάφορες άλλες προτεραιότητες και ελπίζει να τον δει σύντομα» ανακοίνωσε η πλευρά του έκπτωτου πρίγκιπα. Ο πρώην βασιλικός συντάκτης του BBC, Μάικλ Κόουλ, σχολίασε «Είναι πολύ απρόοπτο. Για να μην δει ο βασιλιάς τον μικρότερο γιο του, πρίγκιπα Χάρι, αν και οι δύο άντρες θα απέχουν μόλις δύο μίλια αύριο το απόγευμα, δίνει μια ένδειξη για το βάθος του ρήγματος. Ο ασωτος υιός δεν είναι ευπρόσδεκτος - όχι προς το παρόν, πάντως..»

Ο Χάρι έφτασε στο Λονδίνο μόνος του και αναμένεται να συνενωθεί με τη Δούκισσα του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ σε μια περιοδεία στη Νιγηρία αργότερα αυτή την εβδομάδα με την ίδια να πετάει μόνη της προς τη αφρικανική χώρα από τις ΗΠΑ. Ο πρίγκιπας Χάρι τέλος δεν αναμένεται να δει τον αδερφό του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος θα λείπει από την πρωτεύουσα την Πέμπτη και την Παρασκευή, ή την κουνιάδα του Κέιτ Μίντλετον, της οποίας η θεραπεία για τον καρκίνο συνεχίζεται μετά τη διάγνωσή της τον Μάρτιο.