ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Υψηλές προσδοκίες» για τα κοιτάσματα αερίου στην Κρήτη

«Υψηλές προσδοκίες» για τα κοιτάσματα αερίου στην Κρήτη
Unsplash

Τι λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, Άρης Στεφάτος

Την αισιοδοξία του για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Ο κ. Άρης Στεφάτος, λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που έγινα στα δύο θαλάσσια block «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» από την εξειδικευμένη PGS για λογαριασμό των πετρελαίων ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY που έχουν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης, προϊδεάζει για τον «πλούτο» που πιθανότατα να κρύβει το υπέδαφος των συγκεκριμένων παραχωρήσεων: Αισιοδοξία.

«Είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα, καθώς στο πλαίσιο των ερευνών συλλέξαμε έναν πλούτο πληροφοριών που δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν. Και την αισιοδοξία μας ενισχύουν το μέγεθος, το κύρος και οι επιδόσεις των ανάδοχων εταιρειών που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στον ελλαδικό χώρο» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, της εταιρείας που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί των ερευνών και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

Επενδύσεις

Ο ίδιος συνδέει την αισιοδοξία του και με το μέγεθος των πετρελαϊκών που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό upstream: «Πρόκειται για παγκοσμίου βεληνεκούς παίκτες, όπως η ExxonMobil, αλλά και για Έλληνες πρωταθλητές, όπως οι HELLENiQ ENERGY και Energean, με σημαντικοτατη και πολυετή εμπειρία στην εξόρυξη, παραγωγή και προμήθεια υδρογονανθράκων». Σημειωτέον ότι η Energean έχει μισθώσει blocks στο Ιόνιο Πέλαγος. Ο κ. Στεφάτος υπογραμμίζει ακόμη και το γεγονός των επενδύσεων που έχουν κάνει οι πετρελαϊκές: «Οι εταιρείες αυτές έχουν ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας. Επενδύσεις που ξεπερνούν κατά πολύ όσα προβλέπονται από τις συμβατικές υποχρεώσεις των αναδόχων, γεγονός ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος των επενδυτών».

Το μεγάλο ενδιαφέρον ως προς το αν υπάρχουν ικανές και αξιοποιήσιμες ποσότητες υδρογονανθράκων εστιάζεται στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Η PGS, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στις τελευταίες 3D σεισμικές έρευνες, κάλυψε 874 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πιθανότατα, λένε ειδικοί της αγοράς, σε αυτά σημεία εντοπίζονται και οι στόχοι που κρύβουν ενδιαφέρον για τις πετρελαϊκές.

Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για τη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων ως προς την εκτέλεση των γεωτρήσεων είναι η ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σεισμικών ερευνών που έγιναν τόσο εφέτος όσο και την περίοδο 2022-2023 (δισδιάστατες) και εφόσον η ερμηνεία τους φανερώνει θετικά ευρήματα τους τότε η κοινοπραξία ExoonMobil-HELLENiQ ENERGY θα λάβει την επενδυτική απόφαση για τη διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης.

Ο κ. Στεφάτος προσδιορίζει τα επόμενα βήματα: «Μετά και την επιτυχή εκτέλεση και της πλέον πρόσφατης τρισδιάστατης σεισμικής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο θαλάσσιο οικόπεδο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο της επεξεργασίας και αξιολόγησης από τους επενδυτές των δεδομένων που συλλέχθηκαν από το σύνολο των ερευνών. Μετά την ολοκλήρωση και αυτού του σταδίου, στα τέλη του 2024 και στις αρχές του 2025, αναμένουμε να ληφθούν από τους αναδόχους οι οριστικές αποφάσεις εκτέλεσης εξερευνητικών γεωτρήσεων. Οι αποφάσεις αυτές θα επιβεβαιώσουν εάν υπάρχουν κοιτάσματα και θα μας δώσουν κρίσιμες πληροφορίες τόσο για το μέγεθος όσο και την ποιότητα των δυνάμει κοιτασμάτων».

Πρόοδος

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ μιλά για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην υπόθεση των ελληνικών υδρογονανθράκων: «Τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει συντελεστεί τεράστια πρόοδος και έργο από την ΕΔΕΥΕΠ και τις αναδόχους εταιρείες στον τομέα της έρευνας για την εξεύρεση και παραγωγή υδρογονανθράκων, καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλα τα σχετικά προγράμματα ερευνών. Συγκεκριμένα, έχουν πραγματοποιηθεί 8 σεισμογραφικές έρευνες για τη συλλογή δισδιάστατων και τρισδιάστατων δεδομένων, με την υιοθέτηση των πλέον αυστηρών πρωτοκόλλων προστασίας του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής».

*Με πληροφορίες από το ένθετο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής»

Σχετικές ειδήσεις