ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Όλα στο «φως» για ΤτΕ και Proton Bank

Όλα στο «φως» για ΤτΕ και Proton Bank

Η κλήση του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Γιώργου Προβόπουλου, για να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για συνέργεια σε κακουργηματική απιστία η οποία τελέστηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, σχετικά με την υπόθεση της Proton Bank, αποδεικνύει ότι η ελληνική Δικαιοσύνη συνεχίζει το σπουδαίο της έργο, στην προσπάθειά της να κρατήσει όρθια την πατρίδα.


Ο κ. Προβόπουλος θα παράσχει την ερχόμενη εβδομάδα εξηγήσεις ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη, για την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της ΤτΕ της εξαγοράς ποσοστού 31,3 % της Proton Bank (το οποίο μέχρι τότε κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς) από τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη τον Μάρτιο του 2010. Μαζί με τον κ. Προβόπουλου έχουν κληθεί ακόμη επτά μέλη της αρμόδιας επιτροπής.

Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», καθώς το newsbomb.gr είχε πρώτο απ' όλους προαναγγείλει από τον Αύγουστο του 2013 την ενδεχόμενη δίωξη του ισχυρού τραπεζίτη Γ. Προβόπουλου τονίζοντας, με αναλυτικά ρεπορτάζ, την ανάγκη να διαλευκανθεί ο ρόλος του, τόσο στην υπόθεση της Proton Bank όσο και σε άλλες υποθέσεις. Είχε φέρει μάλιστα στο φως τις βαρύτατες ευθύνες που καταλόγισε στην ΤτΕ ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Ε. Καλούδης. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης είχε διατάξει τον Απρίλιο κατεπείγουσα έρευνα για τον ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη στην υπόθεση εξαγοράς της Proton Bank από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (Μάρτης 2010) και τις ευθύνες της ΤτΕ. Η διαδικασία κινήθηκε μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα και τις καταγγελίες Καμμένου – Καρχιμάκη, ενώ τη σκυτάλη είχε πάρει και ο ΣΥΡΙΖΑ με αυστηρότατο μήνυμα δια στόματος Νίκου Παπά για την ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης, αφού πλέον το πόρισμα Καλούδη δεν άφηνε περιθώριο για παρερμηνείες.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, και αφού προηγήθηκε σχετική αναφορά του βασικού κατηγορουμένου για την υπόθεση της Proton Bank, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στην οποία ζητούσε να ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και του Γ. Προβόπουλου, εφόσον κατηγορούνταν ο ίδιος για παράνομα δάνεια, ο ισχυρός τραπεζίτης θα λογοδοτήσει επιτέλους στη Δικαιοσύνη.

Η εμπλοκή Προβόπουλου

Σύμφωνα με το βούλευμα 695/2014 του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ο κατηγορούμενος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης συγκρότησε εγκληματική οργάνωση με στόχο, μεταξύ άλλων, την άμεση εξεύρεση κεφαλαίων από την Proton Bank για τη χρηματοδότηση εταιρειών και δραστηριοτήτων του ομίλου Λαυρεντιάδη. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι τα παράνομα δάνεια ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, που κατέληξαν και σε προσωπικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων.

Προϋπόθεση για την επίτευξη του σχεδίου, ήταν η εξαγορά του 31,3% της Proton Bank που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς, από τον κ. Λαυρεντιάδη. «Έχοντας πλέον τη δυνατότητα να ασκεί κυριαρχική εξουσία στη λειτουργία της τραπεζικής εταιρείας PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε μερίμνησε για την τοποθέτηση ως μελών του Δ.Σ προσώπων πλήρως ελεγχομένων από τον ίδιο, που αποτελούσαν την πλειοψηφία του Δ.Σ, ώστε να διασφαλίσει τη σύμφωνη για τα ατομικά και εταιρικά συμφέροντά του στη λειτουργία της διοίκησης της τράπεζας».

Ο Γιώργος Προβόπουλος και η αρμόδια επιτροπή της ΤτΕ ενέκριναν την εν λόγω εξαγορά, χωρίς να εξακριβώσουν –όπως αποδείχτηκε- αν ο κ. Λαυρεντιάδης ήταν σε θέση να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 100.000.000 ευρώ, ενός από τους όρους υπό τους οποίους τελούσε η έγκριση της απόκτησης της ειδικής συμμετοχής στην Proton Bank. Παρόλο που ο κ. Λαυρεντιάδης δεν προέβη στην απαιτούμενη αύξηση κεφαλαίου μέσα στους επόμενους 6 μήνες, η ΤτΕ δεν επέβαλε κυρώσεις, ενώ μπορούσε να ανακαλέσει ακόμα και την άδεια λειτουργίας του πιστωτικού ιδρύματος.

Επιπλέον, η εν λόγω τράπεζα είχε υπαχθεί στις διατάξεις του ν.3723/08 για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το 2008, το υπουργείο Οικονομικών είχε «χαρίσει» 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες, εκ των οποίων 80 εκατομμύρια κατέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο για να καταστεί κάτοχος προνομιούχων μετοχών εκδόσεως της τράπεζας. Από αυτό, όμως, απέρρεε ότι η Proton Bank όφειλε να ενημερώνει ανά τρίμηνο για τον ακριβή τρόπο χρήσεως των κεφαλαιακών ενισχύσεων και να μην ασκηθούν επιθετικές εμπορικές στρατηγικές, μεταξύ άλλων.

Την Proton Bank, όμως, διασώζει ξανά η ΤτΕ. Τον Αύγουστο του 2011, μετά από σχετική πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες μετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ του πιστωτικού ιδρύματος του κ. Λαυρεντιάδη. Στο νέο Δ.Σ της τράπεζας διορίστηκε και επίτροπος από την ΤτΕ.

Όπως αναφέρει το βούλευμα και λαμβάνοντας υπόψη τις εσκεμμένες αποσιωπήσεις από τα μη ελεγχόμενα πρόσωπα από τον κ. Λαυρεντιάδη –μεταξύ των οποίων και ο εκπρόσωπος του Δημοσίου-, συνέπεια ήταν να μην μπορεί να αξιολογηθεί ο πιστωτικός κίνδυνος.

Έτσι, με τα αρμόδια εποπτικά όργανα της ΤτΕ να παραλείπουν διαρκώς να λάβουν εγκαίρως τα προσήκοντα εποπτικά μέτρα για να παύσει η παράνομη και ζημιογόνα για την Proton Bank δραστηριότητα, συνεχιζόταν η χορήγηση κεφαλαίων μέσω του Ευρωσυστήματος.

Όταν πια ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Proton Bank, είχε ολοκληρωθεί η εγκληματική δράση των κατηγορουμένων σύμφωνα με το βούλευμα, και 700 εκατομμύρια ευρώ, που προέρχονταν και από τις καταθέσεις και φορολογία των Ελλήνων πολιτών, είχαν κάνει «φτερά».

Η Δικαιοσύνη, πιστή στο έργο της, εκτός από τις όποιες ποινικές ευθύνες αποδώσει στα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, θα πρέπει να διασφαλίσει και την επιστροφή των φερομένων ως «κλεμμένων» στο ελληνικό Δημόσιο. Το newsbomb.gr παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης και μέσω μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας θα φροντίσει, ώστε να μάθει όλη την αλήθεια ο ελληνικός λαός.

Διαβάστε επίσης:

Ύποπτος για συνέργεια σε κακουργηματική απιστία ο Γ. Προβόπουλος

Οριστικά στο εδώλιο ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για την υπόθεση της Proton Bank

Στο εδώλιο ο Λαυρεντιάδ​ης και 33 ακόμη άτομα για το σκάνδαλο της PROTON BANK

Γ. Προβόπουλος: Ήρεμος, σίγουρος και... υπεράνω ευθυνών

Οι Έλληνες εισαγγελείς διαμηνύουν: Συγκάλυψη σημαίνει συνενοχή