ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Το ΔΝΤ το «διώχνουν» οι Γερμανοί κι όχι ο Σαμαράς!

Το ΔΝΤ το «διώχνουν» οι Γερμανοί κι όχι ο Σαμαράς!

Κούρεμα χρέους γιοκ – Θα αλλάξουν το επιτόκιο και θα μας δώσουν νέο δάνειο από το EFSF

Επειδή η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει την αποχώρηση του ΔΝΤ από τον αποκαλούμενο «μηχανισμό σωτηρίας» ως επίτευγμα του Μαξίμου που κατάφερε να κατατροπώσει τον κακό λύκο Τόμσεν και την παρέα του, το Newsbomb σας παραθέτει τα πραγματικά δεδομένα που ουδεμία σχέση έχουν με τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που λανσάρει η κυβέρνηση για να εντυπωσιάσει το λαό.

Όπως πολλές φορές έχουμε γράψει στο Newsbomb η αισιοδοξία Σαμαρά εδράζεται πάνω σε προφορικές διαβεβαιώσεις που έχει δώσει ο Γιούνκερ ότι το χρηματοδοτικό κενό από την αποχώρηση του ΔΝΤ θα καλυφθεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF. Η αλήθεια είναι πως το μόνο πράγμα που θα αλλάξει είναι το επιτόκιο. Από κυμαινόμενο θα γίνει σταθερό και θα είναι μικρότερο από αυτό που λαμβάνει σήμερα το ΔΝΤ.

Η αντικατάσταση του υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα μέχρι την άνοιξη του 2016 από αντίστοιχο ή μεγαλύτερο δάνειο από το EFSF, αποτελεί ισχυρή εκδοχή στις εξελίξεις των επόμενων μηνών.

Η αντικατάσταση αυτή θα είναι μέρος της συνολικής αναδιάρθρωσης του χρέους που θα αρχίσει επίσημα να συζητείται από τον Νοέμβριο και μάλιστα με επιβαρυντικό στοιχείο ένα επιπλέον μνημόνιο όπως ανησυχούν κάποια κυβερνητικά στελέχη.

Μπορεί η μορφή αυτού του μνημονίου να μην ειναι όπως το γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα, αλλά και πάλι θα έχει στόχους και προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώνει η Ελλάδα κάθε τρίμηνο.

Οι αλλαγές αυτές θα προωθηθούν από Νοέμβριο από τον ίδιο τον Γιούνκερ με τις ευλογίες του Βερολίνου και θα σηματοδοτούν την αλλαγή στάσης της Κομισιόν για τα προβλήματα στην Ε.Ε.

Μέρος αυτών των αλλαγών είναι και η διακριτική αποχώρηση του ΔΝΤ από τον ρόλο χρηματοδότη της Ευρωζώνης, γεγονός που το θέλει και το επιδιώκει η πλειονότητα των χωρών στο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Μία από τις συνέπειες αυτής της ενσωμάτωσης των υπολοίπων του δανείου του ΔΝΤ στο πακέτο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα είναι και η μείωση του κόστους εξυπηρέτησής του δανείου καθώς το κόστος δανεισμού από το ΔΝΤ αντιστοιχεί αν υπολογισθεί σε σταθερές τιμές όπως τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο 5,10% περίπου ή στο 3,8% αν αντιστοιχηθεί σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Δηλαδή κατά τι ακριβότερο από όσο ήδη δανείζεται το ελληνικό δημόσιο στις τελευταίες εκδόσεις του από τις αγορές ( !) όταν τα δάνεια του EFSF «κοστίζουν» έως και τρείς μονάδες φθηνότερα...

Αυτή η αλλαγή θα παρουσιαστεί από τους «Ευρωπαίους δανειστές μας» ως γενναία λύση για το ελληνικό χρέος και όπως λένε στα παραμύθια «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».

Εννοείται πως η αναδιάρθρωση του χρέους δεν πρόκειται να γίνει μια κι έξω, γι' αυτό και το Μαξίμου έχει φροντίσει από την αρχή του καλοκαιριού να ρίξει τους τόνους για αυτή τη συζήτηση. Η τρόικα φέρεται να προωθεί το σενάριο σταδιακής διευθέτησης του χρέους, δηλαδή θα μας δίνουν μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση στη λήψη των ομολόγων ή οποία άλλη δράση αποφασίζουν, κάθε φορά που η Ελλάδα εκπληρώνει νέους στόχους και προαπαιτούμενα. Αυτό δεν αποκλείεται να γίνεται εξ αποστάσεως και στα Eurogroups, μιας και το ΔΝΤ δεν θα ειναι κομμάτι της τρόικα.

Διαβάστε επίσης:

Ετοιμάζουν «πανηγύρι» δήθεν εκδίωξης της τρόικας

Εισπρακτικές εταιρίες για τις οφειλές στα ταμεία ζητά το ΔΝΤ