ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Dodge Challenger: Το όνειρο κάθε εφήβου στις ΗΠΑ

Dodge Challenger: Το όνειρο κάθε εφήβου στις ΗΠΑ

Ναι υπάρχει κρίση γενικώς, όμως για την αυτοκινητοβιομηχανία το τρέχον έτος, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανθηρό. Κοντεύουμε το πρώτο εξάμηνο του 2014 και στα μέχρι τώρα στα διεθνή motor shows παρατηρείται πανσπερμία νέων μοντέλων. Όμως η περίπτωση του νέου Dodge Challenger, ξεχωρίζει. Ένα αμερικάνικο GT και το μοντέλο σύμβολο της σπορ εικόνας Dodge.

Σε Πορσάκηδες και Φερραράκηδες θα φάνταζε καρεκλάτη αμερικανιά. Όμως το Challenger – μαζί με την Mustang και 'κάνα δυο άλλα μοντελάκια – είναι πολύ πιο hard rock GTs από εκείνα τα... λουσάτα, των Maserati και Aston Martin!

Διαβάζοντας το μακροσκελές δελτίο Τύπου για το Challenger και φανταζόμουν πόσες... άχρηστες πληροφορίες περιέχει. Όταν έχεις μπροστά σου ένα τέτοιο Dodge, τι σε νοιάζει αν έχει αισθητήρα... Blind-Spot! Αυτό που σε καίει, είναι να μπεις στο πλήρως ανανεωμένο cockpit, να βγάλεις τα ηλεκτρονικά και να ξεκινήσεις με καπνό και παντιλίκια!

Η μούρη παραμένει... συνοφρυωμένη όπως και στο πρώτο Challenger του 1971. Τα πίσω λάστιχα είναι πιο φαρδιά από τα μπροστινά και το μοτέρ, ένα ατμοσφαιρικό V8 στα 6,4 λίτρα με απόδοση 485 ίππων. Μαζί κι ένα αυτόματο κιβώτιο ZF, 8 σχέσεων.

Με αυτό το μοτέρ, το νέο Challenger εκτοξεύεται στα 0-100 σε χρόνο 4 δευτερολέπτων! Αυτό θα φορά και η κορυφαία έκδοση Dodge Challenger 392 HEMI. Οι υπόλοιπες εκδόσεις μπορούν διαλέξουν μεταξύ δύο κινητήρων: Ενός V6 3,6 λίτρων με 305 ίππους και ενός V8 5,7 λίτρων με 375 ίππους (προέρχεται από το υπάρχον Challenger).

Οι αμερικάνοι τα ονομάζουν Muscle Cars ενώ εμείς εδώ στην Ευρώπη τα λέμε Grand Turismo. Το Challenger είναι το πιο εμβληματικό Dodge μαζί με το Charger. Αμφότερα έχουν σημειώσει μέχρι σήμερα, συνολικά 1 εκατ. πωλήσεις. Για πεστε μου εσείς τώρα, ποιό ευρωπαϊκό GT, έχει αυτές τις πωλήσεις;

Φώτης Ραΐσης

Πηγή: carzine.gr