ΜΑΡΚΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ

Η κεντροαριστερά σε νέες περιπέτειες…

Η κεντροαριστερά σε νέες περιπέτειες…

Μετά το «Βατερλό» των 58 και της «Ελιάς» ανακάλυψαν την «Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη» ως νέο όχημα μεταφοράς συνιστωσών

Η και τυπική επικύρωση του τέλους της Ελιάς απ’ την Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και η ανακάλυψη της «Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης» ως το νέο όχημα που θα (πρέπει να) μεταφέρει τους διαφόρους συρμούς συνιστωσών της κεντροαριστεράς, ενώ παρουσιάζεται ως μια νέα αφετηρία στην ουσία είναι «μία απ’ τα ίδια».

Τι λέει στην πραγματικότητα ο εν απογνώσει τελών Βενιζέλος; Επειδή το brand name της Ελιάς δεν έπεισε, μάλλον χρεοκόπησε πριν καν ξεκινήσει, ελάτε να φτιάξουμε ένα άλλο σχήμα, μπας και τσιμπήσουν οι απανταχού κεντροαριστεροί, συγκινηθούν και –επιτέλους- συσπειρωθούν.

Αυτά λέει.

Αλλά όταν περιφρονείς την ουσία της πολιτικής πρότασής σου (αν υπάρχει βέβαια…) και περιορίζεσαι στο περιτύλιγμα, το οποίο τη μια το βαφτίζεις «Ελιά» και την άλλη «Δημοκρατική Παράταξη», τότε πώς περιμένεις ότι θα έχεις καλύτερη τύχη; Στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ δεν πήγαν –πάνω απ’ τα μισά μέλη της!

Και αυτό λέει πολλά…

Επίσης, εκτός της απογοητευτικής εικόνας, αυτό που εμφανίστηκε ήταν ένα ΠΑΣΟΚ σε… πολλά περιτυλίγματα.

Βάλτε κάτω τις βασικές τοποθετήσεις και μετρήστε προτάσεις.

Απ’ τη μια η εισήγηση Βενιζέλου. Απ’ την άλλη οι τοποθετήσεις της Φώφης Γεννηματά, του Χρυσοχοϊδη, του Μωραΐτη, του Καρχιμάκη, του Γερουλάνου, του Πεταλωτή, του Σαχινίδη και άλλων… Κάθε τοποθέτηση κι ένα διαφορετικό τοπίο!

Δείγμα αμηχανίας, κατάστασης πολιτικής αποσύνθεσης; Μάλλον.

Σε συνδυασμό με αναζήτηση ρόλων, σε μια περίοδο όπου αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις.

Και ζήτημα ηγεσίας τέθηκε, αν και «διακριτικά», αλλά τέθηκε.

Και ζήτημα έντονης αμφισβήτησης των επιλογών Βενιζέλου τέθηκε.

Και ζήτημα να προηγηθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ προτού φτάσουν (αν φτάσουν…) στο συνέδριο της «Παράταξης» τέθηκε.

Πού θα πάνε λοιπόν;

Απ’ την άλλη τώρα.

Ο Θεοδωράκης μάλλον αντιμετωπίζει με απαξιωτικό τρόπο και την πρόταση Βενιζέλου αλλά και την πρόταση Κουβέλη, για… άλλη κεντροαριστερά αυτός.

Ο Κουβέλης θέλει μεν σύγκλιση της κεντροαριστεράς, αλλά με προοδευτικό πρόσημο. Δηλαδή ζητά εμμέσως απ’ τον Βενιζέλο την εγκατάλειψη της συμμαχίας με τον Σαμαρά και την αναζήτηση συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βενιζέλος ούτε που συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, άλλωστε είναι δεσμευμένος έναντι του Σαμαρά!

Αναζήτηση συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στον αντίποδα δηλαδή της λογικής Βενιζέλου.

Στελέχη σαν τον Λαλιώτη, τον Ρέππα, είτε σιωπούν είτε θεωρούν τον Βενιζέλο τροχοπέδη στην προσπάθεια επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ.

Άλλα στελέχη, σαν την Άννα Διαμαντοπούλου ή τον Αλ. Παπαδόπουλο απορρίπτουν τα καλέσματα Βενιζέλου.

Η πρόταση Βενιζέλου στην Κ.Ε. ψηφίστηκε απλά απ’ την πλειοψηφία των ελαχίστων παρόντων, αν και ο αρχηγός ζητούσε «ομοφωνία», όπως είχε γίνει και στη συνεδρίαση του Π.Σ. Και αυτό λέει πολλά… Ο ΣΥΡΙΖΑ –στην ουσία- δεν απορρίπτει κάποιας μορφής συνεργασία για το μέλλον και ανάλογα με τα αποτελέσματα των επόμενων εθνικών εκλογών, αλλά κατηγορηματικά τονίζει ότι «χωρίς Βενιζέλο και Γιώργο».

Οπότε αβίαστα προκύπτει το –σοβαρό- ερώτημα:

Ποια κεντροαριστερά;

Διαβάστε επίσης:

Ουαί τοις... «νικηταίς»!