ΣΠΥΡΟΣ ΚΤΕΝΑΣ

Οι Γερμανοί υποκλίθηκαν στον «Ιανό» του Άγγελου Ρούβαλη

Οι Γερμανοί υποκλίθηκαν στον «Ιανό» του Άγγελου Ρούβαλη

Ο Άγγελος Ρούβαλης είναι οινολόγος, απόφοιτος του Bordeaux. Είναι ένα από τα σημαντικά πρόσωπα του ελληνικού οίνου κάτι που πιστοποιείται και από το γεγονός ότι ο ίδιος είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Στο πρόσωπο αυτό και στο δημιούργημά του – τον «Ιανό» - υποκλίθηκαν οι Γερμανοί προσφέροντάς του μία κορυφαία διάκριση σε διαγωνισμό που διοργανώθηκε από τις εκδόσεις Meininger και το περιοδικό Weinwirtschaft σε συνεργασία με την κορυφαία Διεθνή Έκθεση ProWein του Ντίσελντορφ Γερμανίας.

Ποιο είναι όμως το μυστικό που κρύβει ο κ. Ρούβαλης, ο οποίος χαίρει εκτίμησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό; Ο κ. Ρούβαλης ίδρυσε το 1991 το οινοποιείο του στην περιοχή της Αιγιαλείας, του πιο ορεινού αμπελώνα της Ελλάδος. «H βορινή έκθεση των αμπελώνων στα καλοκαιρινά μελτέμια αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό των πλαγιών της Αιγιαλείας» λέει ο ίδιος επικαλούμενος τα λόγια μιας μυθικής προσωπικότητας του ελληνικού αμπελώνα: της κυρίας Κουράκου, επιτίμου προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Κρασιού: «ο αμπελώνας των πλαγιών της Αιγιαλείας από εδαφοκλιματολογική άποψη , είναι ένας από τους ωραιότερους του κόσμου καθώς ανεβαίνει τις μαλακές βορινές πλαγιές και δέχεται τους δροσερούς θαλασσινούς ανέμους που προστατεύουν τους καρπούς από το καλοκαιρινό καύσωνα. Πρόκειται για ένα μοναδικό στον κόσμο αμπελοοινικό βιόκλιμα».

Στο κτήμα του ο κ. Ρούβαλης έχει δημιουργήσει τρεις ομάδες κρασιών: Το αγαπημένο Ασπρολίθι, τη σειρά Μικρός Βοριάς με 5 κρασιά: (Μικρός Βοριάς Λευκός ,Μικρός Βοριάς Ερυθρός, Μικρός Βοριάς Τρίο, Μικρός Βοριάς Riesling, Μικρός Βοριάς Ροζέ) και τη σειρά παλαιωμένων οίνων Ianosμε 4 κρασιά: IanosChardonnay, IanosCabernetSauvignon, IanosSyrah, και IanosCava (από τα καλύτερα βαρέλια της υπόγειας κάβας του οινοποιείου).

Από τα παραπάνω κρασιά, ο ερυθρός οίνος παλαίωσης Cabernet Sauvignon 2004, της σειράς κρασιών Ianos, κέρδισε το αστέρι διάκρισης από την κριτική επιτροπή της γευσιγνωσίας που διοργανώθηκε στο Ντίσελντορφ Γερμανίας. Τα μοναδικά αρώματα και η γεύση του Cabernet Sauvignon από τις ορεινές πλαγιές της Αιγιαλείας κέρδισαν τις εντυπώσεις των κριτών.

Η διάκριση αυτή, όπως και πολλές ακόμη διακρίσεις που έχουν αποσπάσει τα ελληνικά κρασιά, αποτελούν την ισχυρότερη απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί αρκεί να προσπαθήσει επίμονα και να εκμεταλλευτεί τους θησαυρούς που κρύβει η γη της και οι άνθρωποί της.