ΣΠΥΡΟΣ ΚΤΕΝΑΣ

Αντί να ψάχνετε επενδυτές στην Κίνα, ακούστε τον Κάτσο, τον Κατσαρό...

Αντί να ψάχνετε επενδυτές στην Κίνα, ακούστε τον Κάτσο, τον Κατσαρό...

Η ομιλία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στην εκδήλωση της Stat Bank για τις υγιέστερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της χώρας συγκίνησε. Ακούγοντάς τον, όπως άλλωστε και τον Γιάννη Μαρλαφέκα της Λουξ, τον Βασίλη Κάτσο της Pharmathen, τον Κωνσταντίνο Κατσαρό της ΕΛΒΑΛ (του ομίλου Βιοχάλκο), τον Νικήτα Ραγκούση της Βιορύλ και τόσους άλλους ένοιωσα ότι σε αυτή της χώρα υπάρχει μία δύναμη που έχει την ικανότητα να την βγάλει από την κρίση. Είναι οι υγιείς επιχειρήσεις του τόπου, η εθνική αστική τάξη που παρά τις αντίθετες απόψεις, δείχνει να συγκροτείται και η οποία μέσα στην κρίση επενδύει δισεκατομμύρια ευρώ στον εκσυγχρονισμό της εγχώριας παραγωγής. Είναι οι επιχειρηματίες οι οποίοι στηρίζουν την απασχόληση και τους εργαζομένους, υψώνουν την ελληνική σημαία στα πιο διαφορετικά σημεία του πλανήτη προβάλλοντας τη χώρα μας μέσω των προϊόντων της.

Το ξέρω πως κάποιοι θα βγάλουν σπυριά διαβάζοντας αυτές τις λέξεις, όμως, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει βιομηχανική παραγωγή, έχει παραγωγικές δυνάμεις (κεφάλαιο και εργασία) έχει εξωστρέφεια. Μαζί με την Ελλάδα της λαμογιάς υπάρχει και η Ελλάδα του επιχειρηματικού δαιμόνιου και της έξυπνης εργασίας. Πάντα υπήρχε.

Κι όσο άκουγα τους επιχειρηματίες αυτούς στη διάρκεια των παρεμβάσεών τους στην εκδήλωση της Stat Bank ένα σωρό ερωτήματα στριφογυρνούσαν στο μυαλό μου «Κύριε Σαμαρά τι προσπαθείτε να πετύχετε στην Κίνα όταν στη χώρα σας έχετε τέτοια διαμάντια; Γιατί προσπαθείτε να πείσετε τους ξένους για το ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας, όταν την ίδια στιγμή αγνοείτε τους έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι – δια στόματος του κ. Κατσαρού του πανίσχυρου ομίλου της Βιοχάλκο - σας λένε ότι το ενεργειακό κόστος της ελληνικής παραγωγής είναι διπλάσιο των ανταγωνιστών της; Γιατί ψάχνετε ξένες επενδύσεις όταν δια στόματος κ. Μαρλαφέκα – οι έλληνες επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι ο επενδυτικός νόμος είναι για τα σκουπίδια αφού δεν επιτρέπει στις ελληνικές εταιρείες που έχουν κεφάλαια στα ταμεία τους να επενδύσουν. Γιατί προσπαθείτε να δώσετε κίνητρα στους ξένους όταν οφείλετε ιλιγγιώδη ποσά στις ελληνικές εταιρείες;»

Και για να μην παρεξηγηθώ, Δεν έχω καμία αμφιβολία για την δύναμη των ξένων επενδύσεων και για την ανάγκη προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων στον τόπο. Όμως, το πρώτο που οφείλει να κάνει κανείς είναι να στηρίξει τις εθνικές δυνάμεις όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά διότι αυτές είναι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί σε αυτόν τον τόπο. Απόδειξη; Ο Μαρινόπουλος - όταν άλλοι έκαναν μασούρια τα λεφτά τους στις ξένες τράπεζες - επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ – εξαγοράζοντας το ποσοστό της Carrefour. Ο Στασινόπουλος επένδυσε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ μόνον στο εκσυγχρονισμό της ΕΛΒΑΛ. Ο Ευγενίδης επένδυσε σημαντικά κεφάλαια στην ΒΙΟΡΥΛ δίνοντας στη χώρα μία παραγωγική υποδομή πολύ υψηλής τεχνολογίας. Ο Κάτσος συνεχίζει τις επενδύσεις του στις Σάππες Ροδόπης για να μπορέσει να εξυπηρετήσει την ιλιγγιώδη αύξηση των εξαγωγών του σε δεκάδες χώρες. Ο Χήτος συνεχίζει τις επενδύσεις του στην Ήπειρο για να αντιπαρατεθεί σε ένα ακόμη μέτωπο με τους πολυεθνικούς κολοσσούς – αυτό της ζυθοποιίας.

Σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν δυνάμεις που δεν βολεύονται στα λίγα, που δεν πτοούνται από τις δυσκολίες και την κρίση. Απόδειξη; Ο «πιτσιρικάς» Μπάμπης Λύρας από τη Λακωνία που μαζί με δύο φίλους του τρελάνανε το σύστημα επιβάλλοντας στην αγορά το βιολογικό κοτόπουλο. Ο δαιμόνιος Νιτσιάκος ο οποίος αφού μετέφερε το κέντρο της ελληνικής πτηνοτροφίας στην Ήπειρο έσπασε το ιταλικό μονοπώλιο της γαλοπούλας. Κι αυτό δεν το πέτυχε με λόγια αλλά με επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ο άλλος «πιτσιρικάς» Σοφοκλής Παναγιώτου που μέσα στην κρίση έφτιαξε την ελληνική μπίρα Septem στην οποία υποκλίθηκαν οι παραδοσιακοί ζυθοποιοί της Γερμανίας και της Αυστρίας. Ο...

Γιατί λοιπόν κύριε Σαμαρά επιχειρείτε να δώσετε γη και ύδωρ σε υποψήφιους ξένους επενδυτές αγνοώντας τους πραγματικούς έλληνες επενδυτές;

ΣΠ. ΚΤΕΝΑΣ