Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εικόνες - σοκ από τα βασανιστήρια στα «κεφάλια» του πραξικοπήματος (video)

Newsbomb

Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες με τους αξιωματικούς, τους οποίους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνους για την απόπειρα πραξικοπήματος την Παρασκευή (15/07).

Με εμφανή τα σημάδια της κακοποίησης και με δεμένα τα χέρια πισθάγκωνα, οι αξιωματικοί του Ερντογάν, αναγκάζονται να πουν τα ονόματά τους στην κάμερα.

Οι αξιωματικοί μαζί με τον υποτιθέμενο «εγκέφαλο» του πραξικοπήματος Ακίν Οζτούρκ, συνελήφθησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (16/07), έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Την Δευτέρα (18/07) επικράτησε επικράτησε σύγχυση καθώς το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πως ο Οζτούρκ ομολόγησε τον ρόλο του στον σχεδιασμό του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ωστόσο τα ιδιωτικά δίκτυα Haberturk και NTV ανέφεραν ότι ο δεν ομολόγησε και δήλωσε στους εισαγγελείς ότι επιχείρησε να εμποδίσει το πραξικόπημα.

Στην κατάθεση, όπως αυτή έχει διαρρεύσει, ο Οζτούρκ λέει: «Δεν έχω σχεδιάσει, ούτε διευθύνει το στρατιωτικό πραξικόπημα. Ούτε γνωρίζω ποιος το σχεδίασε και το διεύθυνε». Σημειώνει, επίσης, ότι είναι από αυτούς που έχουν αγωνιστεί εναντίον του τάγματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Οζτούρκ ανέλαβε αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας τον Αύγουστο του 2013, αφού λόγω της σύλληψης τότε πολλών αξιωματικών στο πλαίσιο της υπόθεσης «Βαριοπούλα», πήρε τον βαθμό του πτέραρχου.

Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Αύγουστο του 2015, οπότε και αντικαταστάθηκε λόγω ορίου ηλικίας. Δεν αποστρατεύτηκε όμως και ορίστηκε ως ένα από τα 16 μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που πραγματοποιεί τις κρίσεις στο στράτευμα.