Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τερκς και Κέικος: Εδώ ψάχνουν τις off shore του Καρατζαφέρη

Newsbomb

Με έκταση που δεν ξεπερνά αυτή της Χίου και με πληθυσμό σχεδόν 50.000 κατοίκων, τα Νησιά Τερκς και Κέικος σπάνια απασχολούν την επικαιρότητα.

Μόνο κάθε δύο χρόνια, όταν δημοσιεύονται τα αποτελέσματα του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης για την αδιαφάνεια των φορολογικών παραδείσων, το μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα της Καραϊβικής εμφανίζεται στο προσκήνιο, ως μία από τις χώρες που προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή μυστικότητα σε αυτούς που αποφασίζουν να συστήσουν εταιρεία εκεί.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι Έλληνες δεν «προτιμούν» τα Τερκς και Κέικος τις τελευταίες δύο δεκαετίες: ανάμεσα σε περίπου 15.000 αλλοδαπές εταιρείες, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά στο υπουργείο Οικονομικών, μόνο μία εντοπίστηκε με έδρα τα συγκεκριμένα νησιά της Καραϊβικής. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελεί ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος φέρεται να σχετίζεται με δύο εταιρείες από τα Τερκς και Κέικος που χρησιμοποιήθηκαν το 2007 για μίζες από την προμήθεια ελικοπτέρων Super Puma.

Ειδικοί που έχουν ασχοληθεί διεξοδικά με τους φορολογικούς παραδείσους, αναφέρουν ότι εάν κάποιος επιζητεί τον μέγιστο βαθμό μυστικότητας η επιλογή των Τερκς και Κέικος μοιάζει απολύτως λογική.

Το μικρό κρατίδιο, που ανήκει στη σφαίρα επιρροής του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν το 2009 στην κορυφή των φορολογικών παραδείσων με τη μεγαλύτερη αδιαφάνεια.

Την πρώτη θέση της λίστας του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης (Tax Justice Network) μαζί με τα Τερκς και Κέικος μοιράζονταν άλλοι φορολογικοί παράδεισοι όπως οι Σεϋχέλλες, το Βασίλειο του Μπρουνέι, αλλά και μεγαλύτερες χώρες όπως η Μαλαισία και η Ελβετία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με εξαίρεση την Ελβετία, όλα τα υπόλοιπα κρατίδια δεν ανταποκρίνονταν στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

Από τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι εισαγγελικές Αρχές φαίνεται ότι δύο υπεράκτιες εταιρείες, η Catalina και η Homeric TCI, συνδέονται με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τις μίζες για ελικόπτερα που προμηθεύθηκε η Ελλάδα το 2000.

Από τις δύο εταιρείες, η τελευταία φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί και για άλλες δουλειές, καθώς μετείχε σε εταιρικό σχήμα το οποίο εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να σχετίζεται με την υπόθεση των ελικοπτέρων.