Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε «μία από τα ίδια»: Η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ανοίξει τώρα (vid)

Newsbomb

Με μια ομιλία που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συρραφή των λόγων που είχε εκφωνήσει τόσο μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών όσο και κάτα τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απεύθυνε το πρωί της Δευτέρας (24/10/2016) χαιρετισμό από το βήμα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στη Βραυρώνα.

ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ - ΧΡΕΩΣΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Χωρίς να πει κάτι ουσιαστικό ή καινούργιο, ο κ. Τσίπρας πέταξε ξανά την μπάλα στην... εξέδρα της Ευρώπης, χρεώνοντάς της κατ' αποκλειστικότητα την ευθύνη για τις όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται γύρω από το προσφυγικό και τη συζήτηση επί της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα για την «ταμπακιέρα», ήτοι για τους λόγους που ο ίδιος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες χωρίς να λάβει την παραμικρή δέσμευση από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας για την απομείωση του χρέους.

Ξεκινώντας την ομιλία του από το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η συνοχή της Ευρώπης «κρίνεται από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα όλες τις παράλληλες κρίσεις της: Την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας, με την έξαρση της τρομοκρατίας».

«Η "Ευρώπη α λα καρτ"» που προτείνουν ορισμένοι εταίροι μας είναι η προοπτική της "μη Ευρώπης". Όμως η συμμετοχή όλων στην ΕΕ συνεπάγεται υποχρεώσεις. Το κοινό σπίτι συνεπάγεται κοινές υποχρεώσεις».

Και πρόσθεσε: «Η "ευέλικτη αλληλεγγύη" που προτείνουν οι τέσσερις χώρες του Βίζενγκραντ συνιστά μια προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών τους, ώστε να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα την αρχή της αλληλεγγύης. Δεν αποφασίσαμε ξαφνικά η Ευρώπη να γίνει φρούριο, αποφασίσαμε να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες ροές και να χτυπήσουμε τα καρτέλ των δουλεμπόρων».

«Η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας στο προσφυγικό, αλλά σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Πρέπει να ανοίξει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους»

Αναφερόμενος, ειδικότερα στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε μια ρόδινη εικόνα σε ό,τι αφορά τα ελληνικά πράγματα και είπε χαρακτηριστικά: «Τώρα είναι η ώρα, τώρα που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, για τη μεγάλη στροφή προς την ανάπτυξη και την ανάκαμψη. Σταθεροποιήσαμε την οικονομία, το φορολογικό σύστημα και την ανεργία. Πρέπει οι δανειστές να τηρήσουν κι αυτοί τις δεσμεύσεις τους και να ανοίξει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει η ΕΚΤ να λάβει αποφάσεις, έτσι ώστε και η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE)».

«Είμαι βέβαιος ότι κανείς στην Ευρώπη δεν θα επιθυμούσε να μετατραπεί η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και της εξόδου της χώρας από την κρίση σε μια νέα πολιτική αντιπαράθεση που θα ενισχύσει τα κόμματα της ακροδεξιάς στην Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις μέρες της κρίσης. Οι συνομιλητές μου πιστεύω πως κατανόησαν αυτήν την ανάγκη. Κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις, εν όψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Αυτό που κρίνεται αυτή την περίοδο δεν είναι απλά η έκβαση μιας κρίσης, της οικονομικής ή της προσφυγικής, αλλά η ίδια η συνοχή της Ευρώπης».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι ευρωμεσογειακές χώρες μοιράζονται κοινές εμπειρίες και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις:

α) έχουμε πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές επιλογές της λιτότητας, της υποτίμησης της εργασίας και της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους.

β) Είμαστε στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουμε την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

γ) Συνορεύουμε με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Έχουμε όλα τα θετικά και όλες τις δυσκολίες που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι κατοικούμε σε μια ευλογημένη περιοχή του πλανήτη, που πάντοτε ήταν περιοχή εντάσεων και συγκρούσεων.

Συνεπώς, τόνισε, «έχουμε κοινό ενδιαφέρον και κοινό συμφέρον να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ