ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Περίπτωση Στέφανου Κασσελάκη: Στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι

Περίπτωση Στέφανου Κασσελάκη: Στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι
Marine Money

Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει αναμφισβήτητα προκαλέσει αίσθηση. Αποδεικνύεται πως ήταν μια προσχεδιασμένη εδώ και αρκετό καιρό κίνηση που σκόπιμα ανακοινώθηκε δύο εβδομάδες πριν τις εσωκομματικές εκλογές για να αιφνιδιάσει και να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής προσοχής.

Ενημερωμένος για τα σχέδια Κασσελάκη φέρεται να ήταν από την πρώτη στιγμή ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος και σήκωσε τηλέφωνα για να βρει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τις 30 υπογραφές των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που απαιτούνταν.

Επιλογή του κ. Κασσελάκη είναι να παρουσιάσει τον εαυτό του ως αυτοδημιούργητο και επιτυχημένο που έκανε λεφτά στη «Μέκκα του Καπιταλισμού» χωρίς να κάνει εκπτώσεις στις ιδέες του.

Είναι όμως έτσι; Στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι. Και κυρίως ελάχιστοι αναζητούν το ποιος πραγματικά είσαι ειδικά εάν διαθέτεις λεφτά και γκλίτερ.

Για ένα δημόσιο πρόσωπο όμως που επιζητεί τη λαϊκή ψήφο και διεκδικεί την ηγεσία ενός κόμματος εξουσίας, τα πάντα πρέπει να είναι διάφανα και ευκρινή.

Ο κ. Κασσελάκης στο βίντεο για την ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς του έδωσε κάποια στοιχεία για την οικογενειακή του και επαγγελματική του πορεία, τα οποία όμως αποτελούν σε σημαντικό βαθμό εξωραϊσμούς.

Ενδεικτικά, ανέφερε πως «το παραδικαστικό κύκλωμα χτύπησε τους γονείς μου και τους πήρε ό,τι είχαν και δεν είχαν». Δεν παρείχε ωστόσο καμία λεπτομέρεια για το πως o πατέρας του Θόδωρος Κασσελάκης βρέθηκε σε δικαστικές «περιπέτειες» ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CASCO ΑΒΕΕ. Σε κάθε περίπτωση οι ατυχείς επιλογές των γονέων δεν πρέπει να καθορίζουν τη μοίρα και το μέλλον των παιδιών τους.

Ακόμη, ο κ. Κασσελάκης δίνει ελλιπή στοιχεία για τις συνθήκες των σπουδών του. Μπορεί να ανέφερε πως «η υποτροφία Ανδρέα Δρακόπουλου μού επέτρεψε να φοιτήσω στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια», ωστόσο αυτό δεν συνέβη σε όρους «απόλυτης μοναξιάς». To 2006, όταν εκείνος φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια η μητέρα του Ευαγγελία Κασσελάκη είχε ενταχθεί στο εκπαιδευτικό δυναμικό του ίδιου Πανεπιστημίου. Σήμερα η κ. Κασσελάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια κλινικής αποκατασταστικής οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Αλλά και για την επαγγελματική του πορεία και ειδικά για την εφοπλιστική του καριέρα ο κ. Κασσελάκης μάλλον τα «φουσκώνει». Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Πήρα δάνειο με προσωπική εγγύηση και τρία χρόνια μετά κατάφερα να μπω στην ποντοπόρο ναυτιλία». Αυτό που δεν ανέφερε είναι πως η είσοδος του στην ναυτιλία έγινε στο ασφαλές περιβάλλον που του εξασφάλισε ο Σαντορινιός εφοπλιστής Μάρκος Νομικός, της γνωστής εταιρείας A.M. Nomikos, με τον οποίο ο κ. Κασσελάκης συνδέεται συγγενικά.

Άλλωστε εάν κανείς ανατρέξει στο βρετανικό μητρώο επιχειρήσεων θα διαπιστώσει πως Νομικός και Κασσελάκης εμφανίζονται από κοινού στη Διοίκηση της Swiftbulk Holding Co. Limited, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα πλοία της Tiptree Marine που και αυτή είχε δεσμούς με την ελληνική ναυτιλιακή A.M. Nomikos.

Με απλά λόγια, ο κ. Κασσελάκης δεν «κατάφερε να μπει» στην ποντοπόρο ναυτιλία, αλλά τον έβαλαν σε αυτή τα συγγενικά του πρόσωπα με τα οποία μάλιστα συνεργαζόταν μέχρι και την αποχώρησή του από την Tiptree Marine τον Μάρτιο του 2023.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να έχει κτίσει ένα προσωπικό αφήγημα για το πως έχει σταδιοδρομήσει, αλλά αυτό το αφήγημα δεσμεύει τον ίδιο. Και στο βαθμό που δεν είναι απόλυτα ειλικρινές, θα πρέπει ως δημόσιο πρόσωπο να το προσαρμόσει στα πραγματικά γεγονότα...

Σχετικές ειδήσεις