ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσοι νεκροί χρειάζονται για να ενδιαφερθεί ένα Κράτος;

Πόσοι νεκροί χρειάζονται για να ενδιαφερθεί ένα Κράτος;
Στην Ελλάδα υπάρχουν 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα
Pixabay

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου, κατέχοντας μάλιστα την έκτη θέση. Πρόκειται για μία από τις «πρωτιές» που κάθε χώρα, θα ευχόταν φυσικά να μην κατείχε στο βιογραφικό της.

Η λύση ωστόσο «αγαπητή» Πολιτεία, δεν είναι να σηκώσεις τα χέρια ψηλά, γιατί σίγουρα ένα φυσικό φαινόμενο θα υπερκεράσει την ανθρώπινη δύναμη.

Μήπως θα ήταν πιο φρόνιμο λοιπόν, αντί να αγνοείς αυτή την «πρωτιά», να την στρέψεις υπέρ σου; Η ερώτηση μπορεί να είναι ρητορική, αλλά η απάντηση κρύβεται σε μια θαυματουργή λέξη, την πρόληψη.

Δεν μπορείς να ελέγξεις τα 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα, αυτής της πανέμορφης κατά τα άλλα χώρας, που έχουν δώσει 570 σεισμούς μεγαλύτερους των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκ των οποίων, οι 20 σημειώθηκαν στη Ζάκυνθο, οι 17 στην Κεφαλλονιά και οι 16 στη Λευκάδα, κατατάσσοντας το Ιόνιο ως την πιο σεισμογενή περιοχή της Ελλάδας.

Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις είναι να ενδιαφερθείς, να ενημερώσεις, να προστατεύσεις. Αυτό άλλωστε δεν είναι υποχρέωση σου;

Όταν ξέρεις πως ο εχθρός του σεισμού είναι η ανθρώπινη ζωή, εσύ έχεις χρέος αγαπητή Πολιτεία και ο πολίτης απαίτηση να γνωρίζει πως πρέπει να αντιδράσει, πριν, κατά την διάρκεια και μετά από έναν σεισμό. Οι περιπτώσεις, οι συνθήκες και ο χώρος που θα σε βρει μια σεισμική δόνηση είναι πολλές και διαφορετικές, γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Καταστροφικοί σεισμοί, απειλητικές πλημμύρες και φονικές πυρκαγιές δεν έβαλαν μυαλό σε κανέναν, δεν αφύπνισαν καμία συνείδηση. Πόσοι νεκροί και τραυματίες χρειάζονται, για να μπορέσουν να αναδείξουν την σοβαρότητα της κατάστασης, ούτως ώστε το Κράτος να ενδιαφερθεί; Ούτως ώστε να μην υπάρχουν μόνο εθελοντικές οργανώσεις και ατομική προσπάθεια για ενημέρωση του καθενός.

Διότι μπορεί να είναι μείζονος σημασίας να έχεις γνώσεις σχετικά με το πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι της πατρίδας σου, αλλά είναι «ζωτικής» σημασίας να ξέρεις πώς να προφυλάξεις τον ίδιο σου τον εαυτό ενάντια σε μια σεισμική δόνηση. Και πιστέψτε με, δεν πρόκειται για κάποιου είδους καινοτομία ή κατόρθωμα, καθώς τα παραδείγματα σωστής αντιμετώπισης άλλων χωρών, είναι ποικίλα.

Πρόκειται για ένα ζήτημα παιδείας , το οποίο φυσικά καταλήγει να είναι ύψιστης σημασίας. Αγαπητή μου Πολιτεία, ας μην θρηνήσουμε άλλα θύματα από δική μας αμέλεια, γιατί τότε η λέξη ατύχημα θα είναι πολύ λίγη, πολύ ρηχή, πολύ φθηνή.

Σχετικές ειδήσεις