Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Διάκριση για το Ελληνικό Σχολείο Τσάρτερ του Μπρούκλιν

Διάκριση για το Ελληνικό Σχολείο Τσάρτερ του Μπρούκλιν

Για 11η συνεχή χρονιά το Ελληνικό Κλασικό Σχολείο Τσάρτερ του Μπρούκλιν γιόρτασε την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας, με μια λαμπρή εκδήλωση που φέτος πραγματοποιήθηκε στο νέο αμφιθέατρο που ήταν κατάμεστο από γονείς και συγγενείς μαθητών.

Οι μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι και την πέμπτη τάξη παρουσίασαν τραγούδια, σκετς, χορούς και απήγγειλαν ποιήματα, σε ένα πρόγραμμα που επιμελήθηκαν o Πέτρος Φουρνιώτης με τις διδασκάλισσες των ελληνικών και την υπεύθυνη διοικητικών, Τζόι Πετράκου.

Ωστόσο η μεγάλη έκπληξη της εκδήλωσης ήταν η παράσταση μαθητών του σχολείου, για την κλοπή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Λόρδο Έλγιν, που κέρδισε το πρώτο βραβείο το History Day Fair του δήμου Νέα Υόρκης (την Κυριακή 6 Μαρτίου) και στις 18 Απριλίου θα διαγωνιστεί στον διαγωνισμό της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, που θα λάβει χώρα στην πόλη Κούπερταουν. Πέρυσι το Hellenic Classical Charter School κέρδισε το διαγωνισμό στη Νέα Υόρκη και σε παναμερικανικό επίπεδο, με παρουσίαση του ΟΧΙ των Ελλήνων το 1940.

Υπό την διδασκαλία, σκηνοθεσία του Πέτρου Φουρνιώτη, οι μαθητές της 6ης τάξης του σχολείου Athena Bardis, Christina Fasarakis, Nikos Gerakaris, Sarah Joseph και Anjalise Rodriguez παρουσίασαν την ιστορική απόδοση «Ο Λόρδος Ελγιν και οι Έξι Αδελφές».

«Είναι αποτέλεσμα έρευνας μηνών, που περιλάμβανε επισκέψεις στην Αθήνα και το Λονδίνο, όπου λάβαμε συνεντεύξεις από τον πρόεδρο του Μουσείου Ακροπόλεως Δρα Δημήτριο Παντερμαλή και στη συνέχεια τον έφορο του Βρετανικού Μουσείου Δρα Τζένκινς», είπε μιλώντας στην εκδήλωση η διευθύντρια του σχολείου, Χριστίνα Τετώνη. Χάρη σ’ αυτή την έρευνα, οι πέντε μαθητές κατόρθωσαν να ετοιμάσουν την ιστορική τους απόδοση, που ήδη βραβεύθηκε και την παρουσίασαν στην αρχή της εκδήλωσης για την 25η Μαρτίου, αποσπώντας τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα και τα συγχαρητήρια όλων.

Πολλές επιχειρήσεις και μεμονωμένα άτομα, υποστηρικτές και ευεργέτες του Ελληνικού Σχολείου Τσάρτερ, κάλυψαν τα έξοδα του ταξιδιού, της παραγωγής και της συμμετοχής στους διαγωνισμούς, τους οποίους η κ. Τετώνη αναγνώρισε και ευχαρίστησε θερμά.

Μιλώντας για το νόημα της γιορτής, η κ. Τετώνη είπε ότι τιμούμε τους ήρωες του 1821 που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας. Παράλληλα τιμούμε όλες εκείνες τις παραδόσεις που μας κάνουν υπερήφανους και συνδέουν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

«Οι σκέψεις μας επίσης είναι μαζί με τους Ελληνες και Αμερικανούς φόλους της Ελλάδας, εκείνους τους φιλέλληνες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της».

Για το νόημα της εθνικής εορτής μίλησε η υπεύθυνη ελληνικών του σχολείου, Αναστασία Έτοιμου, που αναφέρθηκε στα 400 χρόνια τουρκικού ζυγού και στους αγώνες των σκλαβωμένων Ελλήνων για την αποτίναξή του και την αφύπνιση του γένους. Μίλησε επίσης και για τις επιπτώσεις της ελληνικής επανάστασης στην Ευρώπη, με τη διάλυση της Ιεράς Συμμαχίας.

«Τιμούμε τις θυσίες των ηρών που χάρισαν στην Ελλάδα την ελευθερία και την ανεξαρτησία της», είπε η κ. Ετοιμου.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε η εκπρόσωπο του ΡΤΑ Στέισι Μακρινός.

ΠΗΓΗ greeknewsonline.com

Σχετικές ειδήσεις