BOMBER

Εδώ και τώρα να ξεκινήσουν οι απελάσεις αλλοδαπών εγκληματιών

Εδώ και τώρα να ξεκινήσουν οι απελάσεις αλλοδαπών εγκληματιών

Η νέα κοινή ΚΥΑ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Μετανάστευσης με την οποία η Τουρκία ορίζεται ως «ασφαλής χώρα», σημαίνει πρακτικά πως επιτέλους μπορούν πλέον να ξεκινήσουν οι απελάσεις μεταναστών και ειδικά όσων έχουν προβεί σε εγκληματικές πράξεις ή βρίσκονται στην χώρα μας χωρίς έγγραφα και χωρίς πιστοποιητικά.

Το περιστατικό με την κοπέλα στο Κορωπί όπου Πακιστανοί αποπειράθηκαν να την βιάσουν, της έσκισαν τα ρούχα και μετέδιδαν Live το βίντεο μέσω internet, συνταράσει κάθε φυσιολογικό άνθρωπο. Δεν πρόκειται μόνο για έναν απίστευτο εξευτελισμός, για μια σκληρή σεξουαλική επίθεση. Προφανώς τέτοια εγκλήματα συνέβαιναν και στο παρελθόν και από ημεδαπούς δράστες.

Αυτό που δεν χωράει ο ανθρώπινος νους είναι η ευκολία με την οποία συμβαίνουν αυτά τα εγκλήματα πλέον, από άτομα συγκεκριμένου πολιτισμικού και θρησκευτικού προφίλ.

Στο περιστατικό που έγινε στο Κορωπί αποδείχθηκε ότι ένας εκ των συλληφθέντων κυκλοφορούσε χωρίς χαρτιά ελεύθερος στην χώρα μας. Τελικώς ο συγκεκριμένος (που αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης) μπορεί να αθωωθεί. Και ερωτώ: Θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ελεύθερος χωρίς χαρτιά;

Να σουλατσάρει στη χώρα χωρίς να ξέρουμε ποιος είναι, από που έρχεται και τι θέλει εδώ στη χώρα μας;

Αλλά ακόμα και για αυτούς που πλέον έχουν νομιμοποιητικά χαρτιά για παραμονή στη χώρα, ίσως θα έπρεπε να ανοίξει μία συζήτηση για τον έλεγχο αυτών των εγγράφων. Με ποιο τρόπο και πότε τα πήραν; Και αν βρεθούν παρανομίες στην απόκτησή τους, τότε να ακυρωθούν.

O νέος νόμος που έφερε ο Νότης Μηταράκης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την δημοσίευση της ΚΥΑ των υπουργείων Εξωτερικών και, Μετανάστευσης και Ασύλου, λαμβάνοντας υπόψιν την πρόσφατη εισήγηση της Υπηρεσίας Ασύλου και όλες τις επικαιροποιημένες πληροφορίες για την επικρατούσα κατάσταση στην Τουρκία αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα συγκεκριμένων κατηγοριών αιτούντων διεθνούς προστασίας, η Τουρκία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα.

Πρόκειται ίσως για την σημαντικότερη νομική αλλαγή στο άσυλο εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει αυτή την εξέταση αιτημάτων διεθνούς προστασίας αιτούντων με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, καθ’ ότι αποδεδειγμένα δεν κινδυνεύουν στο έδαφός της λόγω φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής τους σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα και δύνανται να αιτηθούν τη χορήγηση ασύλου στην Τουρκία έναντι της Ελλάδας.

Η ΚΥΑ λοιπόν άνοιξε το δρόμο. Καιρός να αναλάβουν και τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία (Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης) πρωτοβουλίες.

Μην μπούμε στη λογική να σας ρωτήσω «αν στη θέση της Μυρτούς από την Πάρο ή της κοπέλας στο Κορωπί ήταν η κόρη σας, τι θα λέγατε;». Ουδόλως επιθυμώ να λαϊκίσω.

Είναι επιτακτική ανάγκη να λάβουμε άμεσα μέτρα και να πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του για να αποφύγουμε καταστάσεις κοινωνικής έκρηξης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιες ομάδες θα ακολουθήσουν μετά τους υγειονομικούς