BOMBER

Δεν ξέρω αν ήταν μάγος… σφαγέας της Κύπρου ήταν σίγουρα

Δεν ξέρω αν ήταν μάγος… σφαγέας της Κύπρου ήταν σίγουρα

Σαφέστατα ουδείς άλλος σημάδεψε όσο αυτός την αμερικανική εξωτερική πολιτική το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Κάποιοι τον έλεγαν μάγο της διπλωματίας για τις απαράμιλλες διαπραγματευτικές του ικανότητες. Δεν ξέρω αν ο Χένρι Κίσινγκερ ήταν μάγος, σίγουρα όμως αντιπαθούσε την Κύπρο και ταυτόχρονα συχνά επεδείκνυε ροπή στον αυταρχισμό.

Διεξήγαγε με άκρα μυστικότητα, ενώ βομβαρδιζόταν ανηλεώς το Ανόι, διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος του Βιετνάμ. Η υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ήταν αυτό που επικαλέστηκε η επιτροπή όταν το απένειμε το Νόμπελ ειρήνης το 1973 — όμως ο βιετναμέζος ηγέτης Λε Ντικ αρνήθηκε να το παραλάβει. Η βράβευση πιθανόν θα παραμείνει ως η πιο αμφιλεγόμενη στην ιστορία.

Επικριτές του Χένρι Κίσινγκερ για χρόνια απαιτούσαν να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, επισημαίνοντας πως η εικόνα του άνδρα με τη βραχνή φωνή, τα χοντρά γυαλιά και την προφορά που κληρονόμησε από τη γερμανική καταγωγή του παραμένει σκοτεινή και συνδεδεμένη με «μαύρες» σελίδες της ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δυστυχώς, δεν πλήρωσε για τα εγκλήματά του και μένει να δούμε πώς θα τον κρίνει η Ιστορία. Πάντως σίγουρα αντιπαθούσε την Ελλάδα και την Κύπρο και με τη στάση του συνέβαλε στην κατοχή του νησιού, αλλά και στην παραμονή της Χούντας στην Ελλάδα.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το πώς η Ουάσιγκτον υπό την καθοδήγηση του τότε ΥΠΕΞ Χένρι Κίσινγκερ όχι μόνο δεν προσπάθησε να αποτρέψει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο μετά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου εναντίον του Μακαρίου, αλλά αντιθέτως ζητούσε από την Αθήνα οι ελληνικές δυνάμεις να μην αντισταθούν στην τουρκική εισβολή, φέρνει στο φως η μελέτη Άκρως Απόρρητων εγγράφων της CIA αλλά και των τηλεγραφημάτων από το Αρχείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε έγγραφο που καταγράφει την τηλεφωνική επικοινωνία του Χ. Κίσινγκερ με τον υπουργό Άμυνας, Τ. Σλέσιντζερ στις 19 Ιουλίου και ενώ άρχιζε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών όχι μόνο αδιαφορεί για να υπάρξει έστω και την ύστατη στιγμή παρέμβαση για τη διακοπή της εισβολής αλλά αποκαλύπτει ότι μετέφερε στους Έλληνες την απαίτηση της Τουρκίας να μην υπάρξει αντίσταση στην εισβολή! «Αποβιβάζονται (σ.σ. οι Τούρκοι) και έχουν εντολές να μην πυροβολήσουν τους Έλληνες αν οι Έλληνες δεν πυροβολήσουν. Έτσι θα περάσουμε αυτό το μήνυμα και θα πούμε επίσης στους Έλληνες ότι πιστεύουμε ότι η καλύτερη λύση τώρα είναι να έχουμε μια διαπραγμάτευση όσο το δυνατόν γρηγορότερα αναζητώντας την επιστροφή στη συνταγματική κυβέρνηση» ανέφερε ο Κίσινγκερ…

Τα συμπεράσματα δικά σας.