BOMBER

Ομόφυλα ζευγάρια: Ο «ψεύτικος» πόλεμος της Εκκλησίας με την κυβέρνηση

Ομόφυλα ζευγάρια: Ο «ψεύτικος» πόλεμος της Εκκλησίας με την κυβέρνηση

Τι θα αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος – Ποια στάση θα κρατήσει ο Ιερώνυμος – Όλο το παρασκήνιο με τη στάση της Εκκλησίας

Επισπεύδεται, όπως όλα δείχνουν, για τη Δευτέρα, η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στην οποία θα έρθει προς συζήτηση το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, προκειμένου να προλάβει η κυβέρνηση τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου που έχει προγραμματιστεί για την επομένη, Τρίτη 23/01.

Όλες αυτές τις ημέρες διεξάγεται ένα απίστευτο παρασκήνιο προκειμένου η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς (πλην του ΚΚΕ) να κάμψουν τις αντιδράσεις της Εκκλησίας για να μην ξεσηκωθεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Πρώτος στόχος ήταν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως λένε οι πληροφορίες του ζητήθηκε να μην σηκώσει τα… όπλα εναντίον του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ζωηρό παρασκήνιο, με γαλάζια στελέχη που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την Εκκλησία να μεταφέρουν το μήνυμα ότι θα είναι καλό να αποφευχθεί η δημιουργία ρήξης στις σχέσεις κυβέρνησηςΕκκλησίας και μάλιστα σε μία στιγμή, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τον διαχωρισμό ΚράτουςΕκκλησίας - ζήτημα που προκαλεί εντάσεις στους κόλπους των ιεραρχών.

Τα στελέχη που έχουν αναλάβει ρόλο μεσάζοντα μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Ιεράς Συνόδου ευελπιστούν ότι η Εκκλησία θα επαναβεβαιώσει την αντίθεσή της στο προωθούμενο νομοσχέδιο, αλλά δεν θα επιλέξει την ευθεία σύγκρουση με κινητοποίηση των πιστών, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν. Χωρίς αυτό να σημαίνει, ωστόσο, ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί, ότι θα πειθαρχήσουν όλοι οι Μητροπολίτες και δεν θα θελήσουν κάποιοι να προβούν σε «πύρινους» λόγους κατά τον Κυριακάτικο εκκλησιασμό. Πληροφορίες από τους κόλπους της Εκκλησίας αναφέρουν ότι μία σημαντική μερίδα ιεραρχών θεωρεί τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα η κορυφή της Εκκλησίας ως ανεπίτρεπτα «μαλακή» και πιέζουν τον κ. Ιερώνυμο να σκληρύνει τη θέση του.

Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν, θα υπάρξουν κάποιοι που θα θελήσουν να αντιδράσουν έντονα, ζητώντας μάλιστα από το ποίμνιό τους να προβάλει σθεναρή αντίσταση. Ένα ενδεχόμενο, που αν πάρει μαζικό χαρακτήρα είναι προφανές ότι θα λειτουργήσει πιεστικά για πολλούς γαλάζιους βουλευτές που διατηρούν στενές σχέσεις με την τοπική ιεραρχία στους νομούς που εκλέγονται.

Τι θα αποφασίσει η Δ.Ι.Σ.

Ο προσανατολισμός για τη συνεδρίαση της Τρίτης είναι να διατυπωθεί με σαφήνεια και τεκμηρίωση η θέση της Εκκλησίας, ώστε να μην υπάρχουν θολά σημεία και ερωτήματα. Παράλληλα, η μία από τις βασικές εισηγήσεις είναι να αποσταλεί από την Ιερά Σύνοδο επιστολή προς όλους τους βουλευτές, όπου θα γίνεται αναφορά στην ανάγκη να διαφυλαχθεί ο θεσμός της οικογένειας και να προστατευθούν τα δικαιώματα των παιδιών. Τέλος, αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος για την αντίθεση της Εκκλησίας στην προωθούμενη ρύθμιση, η οποία θα αποσταλεί στους ναούς όλης της χώρας προκειμένου να αναγνωσθεί προς το εκκλησίασμα.

Οι 20 σκληροί ιεράρχες

Πρακτικά ο κ. Ιερώνυμος θα κάνει μόνο τα προβλεπόμενα παρά το γεγονός ότι αρκετοί Μητροπολίτες είναι έτοιμοι να πέσουν στη φωτιά και να σταματήσουν αυτή την κατρακύλα που επιχειρείται. Πρακτικά μιλάμε για περισσότερους από 20 ιεράρχες, οι οποίοι σταθερά διαμηνύουν προς τον Αρχιεπίσκοπο ότι η Εκκλησία κινδυνεύει να εμφανιστεί ότι κινείται καθυστερημένα και μένει πίσω από τις εξελίξεις, τη στιγμή που οι υπέρμαχοι της νομοθετικής ρύθμισης αξιοποιούν τον χρόνο και τον χώρο που τους δίνεται για να προωθούν τις θέσεις και τα επιχειρήματά τους. Δημόσια και συχνά σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκαν, με αφορμή τη νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, ιεράρχες όπως ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Φθιώτιδος Συμεών, ο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, ο Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο Πατρών Χρυσόστομος, ο Λαρίσης Ιερώνυμος, ο Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, ο Καρπενησίου Γεώργιος, ο Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ο Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος κ.ά.

Την ίδια ώρα αρκετοί εκφράζουν την δυσφορία τους για τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Ιερώνυμου. Τον κατηγορούν ότι πετάει το μπαλάκι στη διενέργεια δημοψηφίσματος και παραδίδει τα «όπλα» της Ορθοδοξίας, λέγοντας ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να διαφωνούμε σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών». «Η εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χθες το πρωί αποφεύγοντας να πάρει θέση για το νομοσχέδιο με τα ομόφυλα ζευγάρια. Κάποιοι μάλιστα πιο σκληροί λένε ότι ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας λειτουργεί ως «διακοσμητικός» και τηρεί στάση Πόντιου Πιλάτου.