ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η L88 είναι η πιο σπάνια Corvette που μπορεί να αποκτήσει κανείς

Η L88 είναι η πιο σπάνια Corvette που μπορεί να αποκτήσει κανείς

H έκδοση L88 είχε στα χαρτιά λιγότερα άλογα από ότι στην πραγματικότητα και κορυφαίες επιδόσεις.

Του Γιάννη Σκουφή

H Corvette C3, που μεσουρανούσε προς τα τέλη της δεκαετίας του ’60, είχε μια έκδοση, την L88, που για τους οπαδούς του πιο διάσημου αμερικάνικου super car είναι κάτι σαν το ιερό δισκοπότηρο. Τόσο λόγω της σπανιότητάς της μιας και έχουν κατασκευαστεί μόλις 216 όσο και λόγω του κινητήρα της.

Ο οποίος ναι μεν βασίζεται στον Big Block των 7.000 κυβικών ή των 427 κυβικών ιντσών αλλά διαθέτει πολλές διαφοροποιήσεις -στον εκκεντροφόρο και τις βαλβίδες, ενώ έχει αλουμινένια κυλινδροκεφαλή και ένα τετραπλό καρμπυρατέρ Holley με συνολική χωρητικότητα 850 κυβικών εκατοστών- προκειμένου να αποδίδει περισσότερους ίππους. Οι οποίοι με τη χρήση βενζίνης 103 οκτανίων φτάνουν μέχρι και τους 588.

Το νούμερο αυτό ήταν τότε ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό, που αποκαλυπτόταν μόνο στους ειδικά επιλεγμένους πελάτες που ενδιαφέρονταν για ότι πιο δυνατό και γρήγορο διέθετε τότε η γκάμα της Corvette ή σε οδηγούς αγώνων που μαζί της μετείχαν μέχρι και στο Le Mans. Ο λόγος για αυτό το κρυφτό ήταν μια συμφωνία κυρίων μεταξύ των Αμερικανών κατασκευαστών να μην παρουσιάζουν μοντέλα με πολύ μεγάλες ιπποδυνάμεις. Έτσι επίσημα η L88 απέδιδε μόλις 436 ίππους.

Από κει και πέρα ο εξοπλισμός της περιλάμβανε ένα ενισχυμένο χειροκίνητο κιβώτιο 4 σχέσεων, πιο κοντή τελική κλιμάκωση και ενισχυμένα φρένα. Το όλο πακέτο χρεωνόταν τότε 1.000 δολάρια επιπλέον, πόσο που με τα σημερινά δεδομένα ακούγεται μικρό, αλλά τότε ήταν κάτι παραπάνω από σεβαστό. Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του πως η στάνταρ έκδοση της Corvette κόστιζε 4.800 δολάρια.

Η Corvette C3 L88 των φωτογραφιών μας είναι μοντέλο του 1969, διαθέτει πλήρη τεκμηρίωση και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και έτσι είναι πολύ πιθανό η τιμή της στη δημοπρασία της «Bring a Trailer», στην οποία πωλείται, να φτάσει πολύ ψηλά. Ακόμα και κοντά στο ένα εκατομμύριο δολάρια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.