ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Mercedes: Ανακαλύπτοντας ξανά το αυτοκίνητο

Mercedes: Ανακαλύπτοντας ξανά το αυτοκίνητο

Η Mercedes με την F 015 ανακαλύπτει ξανά (μετά το 1886) το αυτοκίνητο και φέρνει την πολυτέλεια στην κίνηση.

Το F 015 Luxury in Motion (όπως είναι το πλήρες του όνομα) είναι ένα ερευνητικό όχημα και ένα όραμα για το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης. Το νέο αυτοκίνητο παρουσίασε (ή καλύτερα παρουσιάστηκε μόνο του) στην Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Ειδών (CES Consumer Electronics Show) στο Λας Βέγκας.

Σχεδιασμένο από την αρχή ως ένα αυτόνομο αυτοκίνητο, δημιουργεί νέες δυνατότητες στο σχεδιασμό οχημάτων, την κατασκευή και τη συνδεσιμότητα. Είναι ένας κινητός χώρος διαβίωσης.Η δομή του αμαξώματος είναι εξαιρετικά άκαμπτη και ελαφριά, ζυγίζει 40 τοις εκατό λιγότερο από τα αυτοκίνητα παρόμοιου μεγέθους που κυκλοφορούν. Αυτό οφείλεται στη χρήση πλαστικού ενισχυμένου με ανθρακονήματα, αλουμίνιο και χάλυβα.

Ο εσωτερικός χώρος δε μοιάζει με κανένα άλλο όχημα που έχετε συναντήσει. Έχει χωρητικότητα για τέσσερις ενήλικες οι οποίοι μπορούν να καθίσουν αντικριστά ή ο ένας πίσω από τον άλλο. Ο διάκοσμος μπορεί να διακοσμηθεί σε άπειρους συνδυασμούς με συστατικά όπως: Ανοιχτόχρωμο φυσικό ξύλο, κόκκους αλουμινίου, γυαλί και δέρμα. Οι διαστάσεις του είναι 5,22 μέτρα σε μήκος, 2,18 μέτρα πλάτος που είναι παρόμοιες με το μήκος του S-Class με μακρύ μεταξόνιο και ίσως λίγο ψηλότερο. Ο εσωτερικός χώρος είναι μεγαλύτερος κατά 445 χιλιοστά από το τρέχον S-Class (με το μακρύ μεταξόνιο)

«Δεν έχουμε κατανοήσει ακόμη πόσο θα αλλάξει η κοινωνία μας από την αυτόνομη οδήγηση. Το αυτοκίνητο αυξάνει το ρόλο του. Από απλό μέσο μεταφοράς θα γίνει τελικά ένας κινητός χώρος διαβίωσης» δήλωσε ο Δρ Dieter Zetsche, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG και επικεφαλής της Mercedes-Benz Cars.

Το F 015 έκανε το ντεμπούτο του στο Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας, ξεκινώντας το νέο έτος με μια τολμηρή ματιά για το μέλλον των μεταφορών, της αυτόνομης οδήγησης και τις δυνατότητες που ανοίγει στη κατασκευή, στο σχεδιασμό και στο πώς χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο στη ζωή μας. Τα τέσσερα ατομικά καθίσματα έχουν πρόσβαση μέσω θυρών, που ανοίγουν στις 90 μοίρες. Οι πολυθρόνες /καθίσματα μπορούν να περιστραφούν κατά 30 μοίρες για να επιτρέπουν την εύκολη είσοδο και έξοδο των επιβατών.Το εσωτερικό δεν μοιάζει με κανένα άλλο έχει επένδυση από ξύλο ανοιχτόχρωμης καρυδιάς, γυαλί, λευκό δέρμα nappa και αλουμίνιο. Η συνδεσιμότητα γίνεται μέσα από μια επιλογή από έξι οθόνες σε όλο το εσωτερικό, που ελέγχονται από ένα «μάτι» παρακολούθησης και ενεργοποιούνται με χειρονομία ή την αφή.

Η κίνηση του F 015 Luxury in Motion μπορεί να γίνει χειροκίνητα ή αυτόνομα. Μεγάλες μονάδες φωτισμού LED στο εμπρός και πίσω μέρος του αυτοκινήτου υποδηλώνουν την κατάσταση που δραστηριοποιείτε το όχημα στο χώρο. Ο λευκός φωτισμός δείχνει ότι η κίνηση είναι χειροκίνητη και η μπλε απόχρωση δηλώνει την αυτόνομη λειτουργία.Στη χειροκίνητη λειτουργία τα καθίσματα εμπρός κοιτούν προς το παρμπρίζ και το τιμόνι αποκαλύπτεται από το ταμπλό.

Ο κινητήρας τροφοδοτείται από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου μέσω του συστήματος F-CELL PLUG-IN, που είδαμε για πρώτη φορά στο F 125 το πρωτότυπο όχημα του 2011. Το σύστημα αυτό επιτρέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την αποθήκευση της στο αυτοκίνητο, μέσω μιας σειράς μπαταριών υψηλής τάσης. Η δομή του πλαισίου / αμαξώματος αποτελείται από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα, αλουμίνιο και χάλυβα υψηλής αντοχής. Είναι περίπου 40 τοις εκατό ελαφρύτερο από τα σημερινά αυτοκίνητα παραγωγής, παρόμοιου μεγέθους και είναι εξαιρετικά ισχυρή.

Τα πρώτα βήματα προς το αυτόνομο μέλλον κίνησης οχημάτων έγιναν τον Αύγουστο του 2013, όταν μία S 500 INTELLIGENT DRIVE διήνυσε την απόσταση των 99,2 χλμ από το Mannheim στο Pforzheim χωρίς οδηγό. Ήταν η αναπαράσταση της διαδρομής που έκανε η Bertha Benz το 1888 και ήταν το πρώτο καταγεγραμμένο ταξίδι με το αυτοκίνητο.

Σχετικές ειδήσεις