ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

«Πράσινος δακτύλιος» και άρση απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης

«Πράσινος δακτύλιος» και άρση απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης

Στη θέσπιση συμπληρωματικών μέτρων για τη μείωση της εκπομπής ρύπων και μικροσωματιδίων, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον, προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά την απόφαση για την άρση απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

To ΥΠΕΚΑ αποφάσισε την άμεση άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων οχημάτων τεχνολογίας EURO V και VI στα αστικά κέντρα Αθηνών – Θεσσαλονίκης, η οποία θεσπίστηκε υπό άλλες συνθήκες τεχνολογίας, πριν από 20 χρόνια.

Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ βασίστηκε, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, σε τεκμηριωμένες μελέτες και ελήφθη με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, μετά και από διαβούλευση στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.

Τα μέτρα που εξετάζονται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία περιλαμβάνουν:

1) Την εντατικοποίηση των ελέγχων της ποιότητας των καυσίμων από τα ειδικά κινητά συνεργεία του ΥΠΕΚΑ,

2) την εισαγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης της διακίνησης των καυσίμων για να αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία και η νοθεία των καυσίμων,

3) τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πλέον ρυπογόνων οχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που αφορά στην μετεξέλιξη του ισχύοντος δακτυλίου σε «Πράσινο Δακτύλιο».