ΓΥΝΑΙΚΑ

Διαλογισμός: Όλα όσα μπορούν να σου συμβούν αν κάνεις καθημερινά

Διαλογισμός: Όλα όσα μπορούν να σου συμβούν αν κάνεις καθημερινά

Ψάχνεις τρόπους να ηρεμήσεις; Ο διαλογισμός είναι... μονόδρομος.

Έχοντας τις ρίζες του από τον Βουδισμό, ο διαλογισμός της προσοχής είναι η πιο γνωστή τεχνική στις Ηνωμένες Πολιτείες και ενθαρρύνει το άτομο να αναγνωρίσει το ρεύμα συνειδητότητάς του χωρίς προκατάληψη ή κρίση. Από την άλλη πλευρά, ο υπερβατικός διαλογισμός είναι η πιο δημοφιλής τεχνική παγκοσμίως και έχει αποτελέσει αρκετές φορές αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.

Ας δούμε όμως αναλυτικά όλα τα οφέλη που έχει ο καθημερινός διαλογισμός στην υγεία σου.

1) Μειώνει το άγχος

Το άγχος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είσαι ή πώς χειρίζεσαι τις καθημερινές σου υποχρεώσεις, είναι σχεδόν αδύνατο να μην αισθανθείς τις επιπτώσεις της καθημερινής πίεσης. Τα καλά νέα: ο καθημερινός διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην μείωση του στρες, βελτιώνοντας την ψυχολογική και φυσιολογική λειτουργία.

2) Ενισχύει τη μνήμη

Ο διαλογισμός αποδείχθηκε ότι ενισχύει τη μνήμη κυρίως σε άτομα που πάσχουν από γνωστικά προβλήματα. Επιπλέον σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή και συχνή σωματική άσκηση,μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

3) Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Μελέτες έδειξαν ότι ο διαλογισμός έχει ορμονική επίδραση που τελικά φτάνει στο κεντρικό νευρικό σύστημα και βοηθά ολόκληρο το σώμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο διαλογισμός όλων των ειδών βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην ενίσχυση όλων των ειδών κυτταρικής δραστηριότητας.

4) Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Έρευνες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι η μείωση του στρες μέσω του διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κοιμηθούν γρηγορότερα και να κάνουν πολύ πιο ποιοτικό ύπνο.

5) Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Διάφορες μελέτες που αφορούσαν ασθενείς που διαγνώστηκαν με HIV διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των κυττάρων Τ λεμφοκυττάρων είτε αυξήθηκε είτε παρουσίασε μια «ρυθμισμένη» πτώση μετά από τακτική πρακτική διαλογισμού προσοχής. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό εύρημα αφού ο διαλογισμός σε συνδυασμό με φάρμακα και άλλες παραδοσιακές θεραπείες έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.