ΓΥΝΑΙΚΑ

Γιατί το μωρό περπατάει στις μύτες των ποδιών του;

Γιατί το μωρό περπατάει στις μύτες των ποδιών του;
pexels.com

Είναι φυσιολογικό;

Από τις σημαντικές στιγμές της ανάπτυξης ενός μωρού είναι όταν κάνει τα πρώτα του βήματα.

Συνήθως θα ξεκινήσει να περπατά μεταξύ 9 και 15 μηνών. Συχνά όμως αρκετά μωρά περπατούν στα δάχτυλα των ποδιών τους και δεν στηρίζονται κανονικά στο πέλμα τους, προκαλώντας αρχικά την έκπληξη και στη συνέχεια την ανησυχία των γονιών.

Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Οι ειδικοί λένε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν το μωρό σας στηρίζεται στα δάχτυλα των ποδιών του για να περπατήσει. «Είναι αρκετά συνηθισμένο κάτι τέτοιο και το ξεπερνούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν πλέον περπατούν κανονικά. Εάν ένα παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσεται με φυσιολογικούς ρυθμούς, το περπάτημα στα δάχτυλα συνήθως δεν είναι αιτία ανησυχίας», εξηγεί στο Romperη γιατρός Δρ. Natalie Geary.

Από την πλευρά της, η Δρ Celanie K. Christensen, παιδίατρος στο Riley Children Health, υποστηρίζει ότι πολλά παιδιά περπατούν στα δάχτυλα των ποδιών τους και θεωρείται φυσιολογικό μέχρι την ηλικία των 2 έως 3 ετών.

«Τα περισσότερα παιδιά σταματούν να περπατούν στις μύτες των ποδιών στην ηλικία των 3 ετών. Εάν ωστόσο εξακολουθήσει ένα παιδί να περπατά στα δάχτυλα και μετά τη συμπλήρωση των 3 ετών, το 50% αυτών των παιδιών θα το σταματήσει στην ηλικία των 5 ετών. Με άλλα λόγια: μην εκπλαγείτε εάν, κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, το παιδί σας περπατά στις μύτες των ποδιών του αντί να χρησιμοποιεί ολόκληρο το πέλμα του», επισημαίνει η Δρ Celanie K.Christensen.

Σύμφωνα με την ίδια, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι μια συνήθεια ή σχετίζεται με ένα αισθητηριακό ζήτημα, αλλά η πραγματική αιτία δεν είναι γνωστή.

«Εάν ένα παιδί συνεχίσει να περπατά στα δάχτυλα ακόμα κι όταν γίνει 5 ετών ή έχει άλλες αναπτυξιακές ή νευρολογικές ανησυχίες, θα πρέπει να αξιολογηθεί από τον παιδίατρο», προσθέτει η Δρ Christensen.