ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μήνυση κατά του Γκάι Ρίτσι: Κατηγορείται για λογοκλοπή στην ταινία «The Gentlemen»

Γκάι Ρίτσι
Γκάι Ρίτσι
AP

Συγγραφέας κάνει μήνυση στον Γκάι Ρίτσι ισχυριζόμενος ότι ο σκηνοθέτης αντέγραψε σκηνές από το σενάριο που είχε γράψει και τις έβαλε στο «The Gentlemen».

Σε δικαστικές περιπέτειες φέρεται να μπαίνει ο Γκάι Ρίτσι. Σεναριογράφος του κάνει μήνυση ισχυριζόμενος ότι ο σκηνοθέτης αντέγραψε σκηνές και λεπτομέρειες που έγραψε εκείνος και τις έβαλε στην ταινία The Gentleman.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Variety, ο Ρίτσι βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αγωγής που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου τον περασμένο μήνα, από τον ηθοποιό και συγγραφέα Μίκι Ντε Χάρα.

Στην αγωγή του ο Ντε Χάρα ισχυρίζεται ότι ο Ρίτσι τού ανέθεσε να γράψει ένα σίκουελ της γκανγκστερικής ταινίας RockNRolla του 2008, η οποία θα βασιζόταν στις «προσωπικές εμπειρίες ζωής» του Ντε Χάρα.

Ο Ντε Χάρα λέει ότι παρέδωσε το σενάριο, ωστόσο ο Ρίτσι τού είπε ότι «η εποχή της γκανγκστερικής ταινίας είχε τελειώσει». Ο ηθοποιός και συγγραφέας υποστηρίζει πως δύο χρόνια αργότερα, ο Ρίτσι κυκλοφόρησε το The Gentlemen, το οποίο αποτελεί μια μια «ουσιαστική» αναπαραγωγή του σεναρίου που παρέδωσε εκείνος το 2018.

Στο crime thriller του Ρίτσι, πρωταγωνιστεί ο Μάθιου ΜακΚόναχι ως έμπορος μαριχουάνας που ρισκάρει τα πάντα για να εγκαταλείψει την επιχείρηση ναρκωτικών. Η ταινία απέσπασε ανάμεικτες κριτικές, αλλά αποδείχτηκε εμπορική επιτυχία με βαθμολογία κοινού 86% στο Rotten Tomatoes.

Ο Ντε Χάρα φέρεται επίσης να ισχυρίζεται ότι μετά την κυκλοφορία της ταινίας τον Ιανουάριο του 2020 έστειλε μήνυμα στον Ρίτσι επισημαίνοντας τις ομοιότητες μεταξύ των δύο έργων. Ο Ρίτσι λέγεται ότι απάντησε μέσω μηνύματος: «Μίκυ, εγώ και οι δικοί μου προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου εδώ και μερικά χρόνια. Δεν υπήρξε ανταπόκριση. Είμαι χαρούμενος που θα καθίσουμε και θα μιλήσουμε».

Ο Ντε Χάρα αρνείται ότι ο Ρίτσι έκανε οποιαδήποτε προσπάθεια να επικοινωνήσει μαζί του σχετικά με την ταινία πριν από την κυκλοφορία της. Συνεχίζει ισχυριζόμενος ότι τον Απρίλιο του 2020, ο ίδιος ζήτησε από τον Ρίτσι να τον βάλει στα credits του σεναρίου πριν από την ψηφιακή της κυκλοφορία. Ωστόσο, τόσο ο Ρίτσι όσο και ένας από τους συνεργάτες του φέρεται να είπαν ότι δεν θα ήταν δυνατό, αντ' αυτού πρόσφεραν στον Ντε Χάρα credits σεναρίου σε ένα άλλο έργο στο οποίο δεν συμμετείχε.

«Έχω την αίσθηση ότι μπορεί να είναι πολύ αργά Μίκυ», λέγεται ότι του έγραψε σε μήνυμα ο σκηνοθέτης. «Θα προσπαθήσω, αλλά αυτό που μπορώ να κάνω είναι να σε βάλε σε κάτι στο μέλλον. Άσε με να δω τι μπορώ να κάνω. Ειλικρινά, προσπαθήσαμε να σε κρατήσουμε».

Στη μήνυση ο Ντε Χάρα ισχυρίζεται ότι «δεν έχει πρόθεση να αναζητήσει credits για πρωτότυπο έργο που δεν δημιουργήθηκε από αυτόν». Ωστόσο, ζητά «για το πρωτότυπο έργο του που χρησιμοποιήθηκε στο The Gentlemen χωρίς τη συγκατάθεσή του και χωρίς την καταβολή της συμφωνηθείσας αμοιβής». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ντε Χάρα φέρεται να διεκδικεί πάνω από 250.000 δολάρια τα οποία περιλαμβάνουν μερίδιο από τα κέρδη της ταινίας.

Διαβάστε επίσης

«Έτερος Εγώ», «Σασμός» και άλλες 6 ελληνικές σειρές πάνε Κάννες για διεθνή καριέρα

Netflix: Οι νέες σειρές και οι ταινίες που βλέπουμε αυτή την εβδομάδα

Γιατί οι νεότεροι ηθοποιοί δεν έχουν καμία τύχη με τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ