ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Beatles: Νέο τραγούδι με τη βοήθεια του AI - «Είναι πανέμορφο» λέει ο Ρίνγκο Σταρ

Βeatles
Tα θρυλικά «Σκαθάρια»
AP

Το επερχόμενο τραγούδι των Beatles δημιουργήθηκε από τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ και περιέχει φωνητικά του Τζον Λένον.

Ο Ρίνγκο Σταρ μοιράστηκε τις σκέψεις του για το επερχόμενο τραγούδι των Beatles «Last», το οποίο δημιουργήθηκε από τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ χρησιμοποιώντας τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Το κομμάτι ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον ΜακΚάρτνεϊ τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Today Program του Radio 4, αποκαλύπτοντας ότι είχε χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να τον βοηθήσει να ολοκληρώσει ένα «τελευταίο» τραγούδι των Beatles.

Σύμφωνα με τον θρυλικό τραγουδοποιό και μπασίστα, η νέα τεχνολογία του επέτρεψε να «προσθέσει» τα φωνητικά του Τζον Λένον από ένα παλιό demo κομμάτι και να ολοκληρώσει το τραγούδι τέσσερις δεκαετίες από τον θάνατο του μουσικού των Beatles.

Τώρα, μετά από τις ανάμεικτες αντιδράσεις των θαυμαστών στην ιδέα του τραγουδιού, το οποίο φέρεται να είναι το ακυκλοφόρητο κομμάτι του 1978 «Now And Then», ο πρώην ντράμερ του συγκροτήματος, Ρίνγκο Σταρ μοιράστηκε τις σκέψεις του για το πρότζεκτ, λέγοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα ακούγεται «πανέμορφο».

Μιλώντας σε συνέντευξή του στο Variety, ο μουσικός ξεκαθάρισε ότι το τραγούδι είναι φτιαγμένο με αυθεντικές ηχογραφήσεις της εποχής και ότι οι θαυμαστές δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως το όλο θέμα βασίζεται αποκλειστικά στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Δεν εξαρτάται από την τεχνητή νοημοσύνη», είπε. «Δεν είναι σαν να προσποιούμαστε οτιδήποτε. Αυτή είναι στην πραγματικότητα η φωνή του Τζον, η φωνή και το μπάσο του Πολ, ο Τζορτζ [Χάρισον] στη ρυθμική κιθάρα και εγώ στα ντραμς. Τα δύο πράγματα που είναι καινούργια είναι το μπάσο του Πολ και εγώ στα ντραμς… Δούλεψα πραγματικά σε αυτό μερικούς μήνες πριν εδώ. Και λειτουργεί», πρόσθεσε. «Είναι ένα όμορφο τραγούδι. Ξέρετε, παρ' όλη την τρέλα που συμβαίνει γύρω του, εξακολουθεί να είναι ένα όμορφο κομμάτι. Και το τελευταίο μας κομμάτι», εξήγησε.

Όπως μάθαμε από τη συνέντευξη, το «νέο» τραγούδι είναι αυτό που οι ΜακΚάρτνεϊ, Σταρ και Χάρισον προσπάθησαν να φτιάξουν για πρώτη φορά στη δεκαετία του '90 χρησιμοποιώντας κομμάτια τραγουδιών που βρήκαν γραμμένα από τον Λένον.

Όσο για το λόγο που επέλεξαν να ξαναδούν το πρότζεκτ το 2023, ο Σταρ αστειεύτηκε: «Δεν ξέρω. Ο Πολ πρέπει να είχε μια αργή μέρα».

«Λέει, "Ξέρεις αυτό το κομμάτι που κάναμε;" Θέλεις να το δουλέψεις;», πρόσθεσε, λέγοντας πώς πήγε να ηχογραφήσει ξανά τα ντραμς και τα δεύτερα φωνητικά για το τραγούδι. «Είναι συγκινητικό, γιατί οι τέσσερις είμαστε εκεί και δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».

Λίγο μετά την ανακοίνωση του τραγουδιού κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στο Radio 4, ο ΜακΚάρτνεϊ συνέχισε να καθησυχάζει τους θαυμαστές ότι το πρότζεκτ δεν είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου χρησιμοποιώντας AI.

«Χάρηκα που είδα μια τόσο συναρπαστική ανταπόκριση στο επερχόμενο πρότζεκτ των Beatles. Κανείς δεν είναι πιο ενθουσιασμένος από εμάς που θα μοιραστούμε κάτι μαζί σας αργότερα μέσα στη χρονιά», έγραψε.

«Είδαμε κάποια σύγχυση και εικασίες σχετικά με αυτό. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές εικασίες. Δεν μπορώ να πω πολλά σε αυτό το στάδιο, αλλά για να είμαστε σαφείς, τίποτα δεν έχει δημιουργηθεί τεχνητά ή συνθετικά. Είναι όλα αληθινά και όλοι παίζουμε με αυτό. Επεξεργαστήκαμε κάποιες υπάρχουσες ηχογραφήσεις – μια διαδικασία που συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Ελπίζουμε να το αγαπήσετε όσο κι εμείς. Περισσότερα νέα εν ευθέτω χρόνω», κατέληξε.

Το θέμα της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία μουσικής έχει αποκτήσει ραγδαία δυναμική τους τελευταίους μήνες, διχάζοντας στη συνέχεια τους καλλιτέχνες στην πορεία. Ο πρώην frontman των Oasis, Λίαμ Γκάλαχερ, από τη μια πλευρά επαίνεσε ανοιχτά ένα άλμπουμ των Oasis που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη ως «μέγα» και η Grimes επιβεβαίωσε ότι επιτρέπει στους θαυμαστές να χρησιμοποιούν τη φωνή της στα δικά τους έργα AI.

Εν τω μεταξύ, άλλοι δεν υποστηρίζουν τόσο την ιδέα, με τον Νικ Κέιβ να το χαρακτηρίζει «μια τραγική κοροϊδία του τι είναι να είσαι άνθρωπος» και αργότερα να δηλώνει πως θα ήθελε πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT να «εξαφανιστούν και να αφήσουν ήσυχη τη σύνθεση τραγουδιών».

Διαβάστε επίσης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ανησυχία των ηθοποιών: «Αποτελεί απειλή»

Βeatles: Ο Τζον Λένον «τραγουδάει» ξανά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης - Το ανέκδοτο τραγούδι

Beatles: Φέτος θα κυκλοφορήσουν το «τελευταίο» τους τραγούδι χάρη στην… τεχνητή νοημοσύνη