ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τομ Κρουζ: Παραλίγο να παίξει τον «Ψαλιδοχέρη» - Ο λόγος που έχασε τον ρόλο

Johnny Depp - Tom Cruise
O Τομ Κρουζ έφτασε πολύ κοντά στο ρόλο του Ψαλιδοχέρη
AP / Newsbomb.gr

Ο Ψαλιδοχέρης ήταν η πρώτη κινηματογραφική συνεργασία του Τιμ Μπάρτον με τον Τζόνι Ντεπ. Ποιος πίεσε τον σκηνοθέτη να συναντηθεί με τον Τομ Κρουζ και γιατί ο ηθοποιός δεν πήρε τελικά τον ρόλο...

Ο Τιμ Μπάρτον έχει μια από τις πιο αναγνωρίσιμες αισθητικές στον κινηματογράφο. Όταν κάποιος σκέφτεται τον σκηνοθέτη, μια από τις κορυφαίες ταινίες που φέρνει στο μυαλό του, ενδέχεται να είναι ο Ψαλιδοχέρης. Αυτή η ταινία σηματοδότησε την πρώτη από τις πολλές συνεργασίες του Τζόνι Ντεπ με τον Μπάρτον. Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς κάποιον άλλον εκτός από τον Ντεπ να υποδύεται τον συγκεκριμένο χαρακτήρα, αλλά ο ρόλος παραλίγο να πάει σε κάποιον άλλο. Ο λόγος για τον Τομ Κρουζ ο οποίος έφτασε μια ανάσα από τον Edward Scissorhands.

Καταρχάς, αξίζει να αναφέρουμε πως ο Μπάρτον εμπνεύστηκε την ιστορία από ένα σχέδιο που έκανε στα εφηβικά του χρόνια. Αυτό το σχέδιο αναφερόταν σε ένα αγόρι που είχε αποξενωθεί από την κοινότητα λόγω των μαχαιριών που είχε αντί για τα χέρια. Η Καρολάιν Τόμσον που υπέγραψε το σενάριο συναντήθηκε με τον Μπάρτον ο οποίος της έδειξε την εικόνα και έτσι εκείνη ήξερε τι να κάνει με την υπόλοιπη ιστορία.

Οι δυο τους είχαν ένα όραμα για την ταινία και για το ποιος θα έπαιζε τον Έντουαρντ. Όμως λογάριαζαν χωρίς τον... ξενοδόχο, καθώς κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του κλασικού φιλμ του 1990, η 20th Century Fox παρότρυνε τον Μπάρτον να συναντηθεί με τον Κρουζ για το ρόλο. Ο Μπάρτον ήξερε ότι δεν ήταν ο τύπος του και εναντιώθηκε σε αυτή την απαίτηση. Ωστόσο, τα παρακάλια του στούντιο συνεχίστηκαν και ο σκηνοθέτης συμφώνησε τελικά για μια συνάντηση με τον Κρουζ.

Οι απορίες και οι απαιτήσεις του Τομ Κρουζ

Ωστόσο, εκείνη η αρχική συνάντηση οδήγησε τον Μπάρτον να ακούσει το ένστικτό του και να επιλέξει τον Ντεπ για το ρόλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τομ Κρουζ ήταν γεμάτος ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο. Η Τομσον, σε συνέντευξη στο Dazed Digital, αποκάλυψε ότι εκείνη και ο Μπάρτον δυσαρεστήθηκαν με τις αδιάκοπες ερωτήσεις του ηθοποιού για την ταινία. Ο Κρουζ έκανε ερωτήσεις που δεν ήταν απολύτως σχετικές με το ρόλο σε μια gothic ταινία φαντασίας.

Για παράδειγμα, ο σταρ ήθελε να μάθει πώς θα πήγαινε ο Έντουαρντ στην τουαλέτα. Ενδεχομένως, θέλοντας να χρησιμοποιήσει την υποκριτική μέθοδο για να προσωποποιήσει τον Έντουαρντ, ο Κρουζ έκανε επίσης ερωτήσεις σχετικά με το πώς επιβίωσε χωρίς να τρώει για όσο διάστημα το έκανε, αγνοώντας το γεγονός ότι ήταν τεχνητά φτιαγμένος. Επίσης, το ενδιαφέρον του Κρουζ για τα logistics της ταινίας τον έκανε να χάσει το μήνυμα που ήθελε να μεταφέρει ο Μπάρτον. Δηλαδή, τα ευαίσθητα θέματα της ταινίας που εστιάζουν στο να είσαι αουτσάιντερ και να θεωρείσαι κάτι το αλλόκοτο. Αυτό που το έκανε χειρότερο είναι ότι ο Κρουζ δεν ήταν διατεθειμένος να συμμετάσχει στην ταινία εκτός κι αν έπαιρνε απαντήσεις για αυτές τις ερωτήσεις.

Ένας άλλος λόγος που έκανε τον Τομ Κρουζ να απομακρυνθεί από τον ρόλο ήταν το τέλος της ταινίας. Αφού διάβασε το σενάριο, ο Κρουζ ήθελε να αλλάξει το τέλος του ήρωα. Αντί για το ιδιαίτερα μελαγχολικό και ζοφερό τέλος, ο ηθοποιός προτιμούσε κάτι πιο ελαφρύ και χαρούμενο για φινάλε. Αυτή η επιμονή έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει για τον Μπάρτον, αφού ο Κρουζ ήθελε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση που θα είχε απομακρυνθεί από αυτό που γνωρίζουμε ως στιλ Μπάρτον σήμερα.

Δεδομένου ότι ο χαρακτήρας του Έντουαρντ είναι αυτός που ο σκηνοθέτης είχε στο κεφάλι του από τότε που ήταν έφηβος, μπορούμε να φανταστούμε ότι είχε μια συναισθηματική σύνδεση με τον χαρακτήρα. Άλλωστε, ο Μπάρτον έχει πει στο Hollywood Reporter ότι με πολλούς από τους χαρακτήρες του, συμπεριλαμβανομένου του Έντουαρντ, συνδέεται μαζί τους σε προσωπικό επίπεδο λόγω της απομόνωσής του και του αισθήματος του διαφορετικού. Ο Κρουζ θέλοντας να αλλάξει οτιδήποτε σχετικά με αυτούς τους χαρακτήρες, είναι κατανοητό ότι θα έτρωγε άκυρο.

Εκτός από τον Τομ Κρουζ, ο Τομ Χανκς, ο Τζιμ Κάρεϊ, ο Μάικλ Τζάκσον και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ενδιαφέρθηκαν για το ρόλο, με τον τελευταίο να εξετάζεται σοβαρά για τον ήρωα. Είχε τα ίδια σκούρα μαλλιά και το χλωμό δέρμα, αλλά δεν έφτασε ποτέ να συναντήσει τον Μπάρτον όπως ο Κρουζ.

Η επιθυμία του Τομ Κρουζ να αλλάξει το τέλος πριν υπογράψει και να βρει προβλήματα με το ρόλο, τελικά οδήγησε στον Μπάρτον να πάρει τον Ντεπ, που ήταν η πρώτη επιλογή του Μπάρτον καθ' όλη τη διάρκεια. Ο Κρουζ δεν πίστευε στον Έντουαρντ και τις δυνατότητες που υπήρχαν, έτσι έχασε την ευκαιρία. Ευτυχώς για τους θαυμαστές, ο Μπάρτον ήξερε ότι ο Ντεπ ήταν ο τύπος του. Βοηθούσε το γεγονός ότι, εκείνη την εποχή, ο Ντεπ και η Γουϊνόνα Ράιντερ ήταν ζευγάρι στην πραγματική ζωή, οπότε η δημιουργία χημείας στην οθόνη δεν ήταν πρόβλημα μεταξύ των δύο.

Σκεφτείτε, ότι αν είχε επιλεγεί ο Τομ Κρουζ τελικά, ίσως να μην είχαμε τις οκτώ κινηματογραφικές συνεργασίες του Ντεπ και του Μπάρτον που έχουμε σήμερα...

Διαβάστε επίσης

Τομ Κρουζ: Στο πλευρό των συναδέλφων του ηθοποιών που απεργούν - Τι είπε στην ομιλία του

Κάννες: Η επιστροφή του Τζόνι Ντεπ στο κόκκινο χαλί και το επτάλεπτο χειροκρότημα

Η Μόνικα Μπελούτσι στη νέα ταινία του Τιμ Μπάρτον - Ο ρόλος που θα υποδυθεί