ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο σφυρί πίνακας του Πικάσο - Θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. δολάρια

Ο πίνακας Femme à la Montre του Πάμπλο Πικάσο
Ο πίνακας Femme à la Montre του Πάμπλο Πικάσο
AP

Ο πίνακας «Femme à la Montre» του Πικάσο είναι εμπνευσμένος από την «χρυσή μούσα» και ερωμένη του, Μαρί Τερέζ Ουολτέρ

Το 1932, σε ηλικία 50 ετών ο κορυφαίος Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, φιλοτέχνησε το μοναδικό «Femme à la Montre» εμπνευσμένο από την «χρυσή μούσα» και ερωμένη του, Μαρί Τερέζ Ουολτέρ. Το διάσημο έργο με διαστάσεις 130 x 96,5 εκατοστά, θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο Λονδίνο για πέντε ημέρες προτού βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's τον επόμενο μήνα.

Οπως αναφέρει ο Guardian εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. δολάρια.

Με έντονα χρώματα, το «Femme à la Montre» δείχνει την Ουολτέρ καθισμένη προφίλ ενώ στον καρπό της διακρίνεται ένα ρολόι με έντονο κίτρινο λουράκι. Σημειώνεται ότι είναι ένα από τα τρία μεγάλα έργα του καλλιτέχνη με ρολόι.

Femme à la Montre
To έργο «Femme à la Montre» είναι εμπνευσμένο από την «χρυσή μούσα» και ερωμένη του, Μαρί Τερέζ ΟυολτέρAP


«Ο Πικάσο έχει να κάνει με το πάθος, αλλά αυτό το συγκεκριμένο πάθος [για τα ρολόγια] δεν είναι γενικά γνωστό» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Sotheby's Σάιμον Σο (Simon Shaw). «Ήταν ένας απίστευτα κομψός άνδρας που τον ενδιέφερε πολύ η ενδυματολογική του εικόνα. Και εξαιρετικός λάτρης των ρολογιών. Ακόμη και οι φωτογραφίες του με τα ρολόγια είναι περιζήτητες για τους συλλέκτες ρολογιών».

Στο πορτρέτο, η Ουολτέρ απεικονίζεται ως μια «ενθρονισμένη Madonna», σύμφωνα με τον Σο.

Η σχέση τους ξεκίνησε όταν ο 45χρονος τότε καλλιτέχνης την είδε μέσα από τη βιτρίνα της Galeries Lafayette στο Παρίσι. «Νομίζω ότι το ρολόι σχετίζεται με τον κλεμμένο χρόνο [του Πικάσο και της Ουόλτερ] μαζί -αν και πλέον ήταν ένα ανοιχτό μυστικό» ανέφερε ο Σο.

Το πορτρέτο αγοράστηκε το 1968 από την Έμιλι Φίσερ Λαντάου, μία από τις μεγαλύτερες συλλέκτριες έργων τέχνης του 20ού αιώνα η οποία «έφυγε» από την ζωή τον Μάρτιο σε ηλικία 102 ετών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης: Η «Βληχή» του Γιώργου Λάνθιμου ταξιδεύει στο εξωτερικό

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

Νόμπελ Λογοτεχνίας: Νικητής ο Νορβηγός Γιον Φόσε