ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παντελής Παντελίδης: Σήμερα θα έκλεινε τα 40 - Η ιστορία πίσω από «Τα σχοινιά σου»

Παντελής Παντελίδης
Ο Παντελής Παντελίδης «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 32 ετών
Eurokinissi / Φωτογραφία Αρχείου

Ο Παντελής Παντελίδης γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 23 Νοεμβρίου του 1983...

Ο Παντελής Παντελίδης, ο τραγουδιστής που λάτρεψαν σε μία νύχτα εκατομμύρια Έλληνες (και ακόμα λατρεύουν), γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 23 Νοεμβρίου του 1983. Ο αδικοχαμένος τραγουδιστής, θα συμπλήρωνε σήμερα τα 40 του χρόνια...

Ερμηνευτής, στιχουργός και αυτοδίδακτος μουσικός ξεκίνησε την καριέρα του από το Πολεμικό Ναυτικό ως μόνιμος Υπαξιωματικός, και λάτρευε το ποδόσφαιρο. Ο ταλαντούχος νεαρός από τη Νέα Ιωνία που αγαπούσε τη μουσική και έγραφε τραγούδια αντλώντας έμπνευση από την προσωπική ζωή τη δική του και των φίλων του, προκάλεσε αίσθηση πολύ γρήγορα, μέσω των ερασιτεχνικών βίντεο που ανέβαζε στο YouTube. Όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφερόταν να μάθει για τον νέο που τραγουδούσε με πάθος από το δωμάτιο του σπιτιού του, παίζοντας την κιθάρα του.

Πολύ συχνά τα βίντεό του έγιναν αντικείμενο σάτιρας, ωστόσο το γεγονός αυτό βοήθησε στη μεγαλύτερη διάδοση των τραγουδιών και του ονόματός του. Ο Παντελής, ο αυτοδίδακτος μουσικός, που δεν είχε κάνει ποτέ μαθήματα ορθοφωνίας, που δεν είχε φοιτήσει ποτέ σε ωδείο, έγινε talk of the town με πιστούς θαυμαστές! Τα τραγούδια του έγιναν τεράστιες επιτυχίες, οι δισκογραφικές εταιρείες και τα νυχτερινά κέντρα «σφάζονταν» στην ποδιά του προκειμένου να τον έχουν στην πίστα τους που αυτομάτως γινόταν τόπος προσκυνήματος για εκατοντάδες θαυμαστές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 2012, είχε τίτλο «Αλκοολικές οι νύχτες» και έγινε διπλά πλατινένιος! Ο Παντελής Παντελίδης γρήγορα έγινε λαϊκό είδωλο, βρέθηκε δίπλα σε μεγάλους και γνωστούς καλλιτέχνες, είδε τους δίσκους του να πουλάνε σαν τρελοί και τα τραγούδια να γίνονται ύμνοι των απανταχού καψούρηδων.

Ο νεαρός τραγουδιστής γνώρισε τεράστια δοξα και ζούσε το όνειρο... Ένα όνειρο που σταμάτησε απότομα... αναπάντεχα... τραγικά... νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου 2016. Ο Παντελής άφησε την τελευταία του πνοή σε τροχαίο δυστύχημα, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Ήταν μόλις 32 ετών.

Η ιστορία πίσω από «Τα σχοινιά σου»

Ο Παντελής Παντελίδης έγραφε τα τραγούδια του αντλώντας έμπνευση από τη ζωή και τις σχέσεις τόσο τις δικές του όσο και των φίλων του. Κύρια έμπνευση των κομματιών ήταν φυσικά οι γυναίκες. «Οι γυναίκες είναι η ζωή μας» είχε πει σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Όπως συμβαίνει και στο γνωστό τραγούδι «Τα σχοινιά σου», ένα ερωτικό κομμάτι που μιλάει για ένα ζευγάρι με πολλά προβλήματα. Ψάχνοντας κανείς στο YouTube θα βρει ένα βίντεο του Παντελή στο οποίο εξηγεί την ιστορία που αφηγείται, προτού ακόμα ολοκληρώσει τους στίχους. Ο Παντελής εξιστορεί την κεντρική ιδέα, λέγοντας για έναν άντρα που παραπονιέται στη σύντροφό του ότι δεν του φέρεται καλά και παρόλο που τα προσπερνάει όλα, της κρούει το καμπανάκι λέγοντας «για φαντάσου να ξυπνήσεις ένα πρωί και εγώ να λείπω».

Ο τραγουδιστής ολοκλήρωσε το κομμάτι με τον στίχο «Μα για φαντάσου, διπλό κρεβάτι που ‘χει μόνο τη μεριά σου» και στην ουσία κρύβει όλο το νόημα του τραγουδιού.

«Τα σχοινιά σου» σε στίχους και μουσική του Παντελή Παντελίδη, συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο του με τίτλο «Πανσέληνος και κάτι – Εισπνοή ‘Α Μέρος» που κυκλοφόρησε το 2014 από την Minos EMI.


Στίχοι

Τι να σου πω
Τρομάζω και φοβάμαι
Στο σ’ αγαπώ
Κοντά σου πάλι θα ‘μαι
Μένω εδώ
Γιατί τα όνειρα τα έκανα μαζί σου
Ισορροπώντας τη ζωή μου μες τα κύματα
Μένω εδώ όλο το βράδυ
Να χαϊδεύω το κορμί σου
Δίνοντας λύση στα μεγάλα μας προβλήματα
Μα για φαντάσου όλα τα ρούχα μου
Να λείπουν απ’ τα σχοινιά σου

Τι να σου πω
Τρομάζω και φοβάμαι
Νύχτες κακές δεν θέλω να θυμάμαι
Μένω εδώ
Γιατί τα όνειρα τα έκανα μαζί σου
Ισορροπώντας τη ζωή μου μες τα κύματα
Μένω εδώ όλο το βράδυ
Να χαϊδεύω το κορμί σου
Δίνοντας λύση στα μεγάλα μας προβλήματα
Μα για φαντάσου όλα τα ρούχα μου
Να λείπουν απ’ τα σχοινιά σου
Μα για φαντάσου
Διπλό κρεβάτι που ‘χει μόνο τη μεριά σου

Διαβάστε επίσης

Janus Wiberg: Ο σωσίας του Παντελή Παντελίδη στο Newsbomb.gr - H συνάντηση με την οικογένεια

Κωνσταντίνος Παντελίδης: «Δέχομαι μπούλινγκ, θεωρούν ότι δεν έχω δικαίωμα να τραγουδάω»

Παντελής Παντελίδης: «Δεν ξέραμε τι να κάνουμε» - Η αποκάλυψη της Παπαδημητρίου για τον θάνατό του