Πολιτιστική ατζέντα: Συναυλίες στο σκοτάδι, σινεμά με 3 ευρώ και Μουσείο Ακρόπολης με δωρεάν είσοδο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα: Συναυλίες στο σκοτάδι, σινεμά με 3 ευρώ και Μουσείο Ακρόπολης με δωρεάν είσοδο

Ξεχωριστές συναυλίες, ελληνικές ταινίες που αξίζει να (ξανα)δούμε και ευκαιρία για μια δωρεάν επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης.

Ο Πάνος Βλάχος και ο Κ. Βήτα εμφανίζονται στο απόλυτο σκοτάδι για καλό σκοπό, ενώ ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ανεβαίνει και πάλι στη θεατρική σκηνή με μια σημαντική παράσταση. Ανήμερα της 25ης Μαρτίου μπορούμε να επισκεφθούμε το Μουσείο Ακρόπολης εντελώς δωρεάν, ενώ μια ημέρα μετά πάμε σινεμά μόνο με 3 ευρώ!

Μουσική

Συναυλίες στο Σκοτάδι με Πάνο Βλάχο, Κ. Βήτα, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η φετινή 25η Μαρτίου δεν θα είναι μόνο η Εθνική μας Επέτειος, αλλά και μία ημέρα προσφοράς στην Μονάδα Κυστικής Ίνωσης ΑΠΘ της 3ης Παιδιατρικής Κλινικής ΓΝΘ «Ιπποκράτειο». Ο Πάνος Βλάχος θα δώσει μια συναυλία στο σκοτάδι και όλα τα έσοδα των εισιτηρίων θα δοθούν εκεί. Μαζί του ο Βάιος Πράπας.

stage-dark.jpg
Συναυλίες στο σκοτάδι για καλό σκοπόunsplash

Μια ημέρα μετά, την Τρίτη 26 Μαρτίου, ο Κ. Βήτα έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για μία μυσταγωγική συναυλία στο σκοτάδι για την υποστήριξη της ΑΜΚΕ «Με άλλα μάτια».

Γιάννης Μαρκόπουλος «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το εμβληματικό έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» στο Μέγαρο Μουσικής στις 26 και 27 Μαρτίου.

Μία λαϊκή λειτουργία για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία, λυρικούς τραγουδιστές (τενόρο, βαρύτονο, μπασοβαρύτονο) και αφηγήτρια, θεωρείται ένα ορόσημο της σύγχρονης Ελληνικής μουσικής.

Αφήγηση - Μαρία Καβογιάννη, Σολίστ - Μάριος Φραγκούλης, Τάσος Αποστόλου, Χάρης Ανδριανός, Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης. Μουσική διεύθυνση - Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Νίκος Ξυδάκης, Εθνική Πινακοθήκη - Αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάση»

Στις 25 Μαρτίου η Εθνική Πινακοθήκη φιλοξενεί τον Νίκο Ξυδάκη ο οποίος θα παρουσιάσει την παράσταση με τίτλο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ «ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΔΕ ΡΩΣΣΗ», ένα μουσικό ποιητικό σχεδίασμα, σε σύνθεση και ερμηνεία του ίδιου του καλλιτέχνη με τη συνοδεία εννιαμελούς ορχήστρας.

Θέατρο

Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Ο Βέλγος σκηνοθέτης Γκι Κασίερς, έρχεται στην Ελλάδα για να σκηνοθετήσει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στη διάσημη νουβέλα του Φιλίπ Κλοντέλ «Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν».

Μαρκουλάκης
O Γκι Κασίερς σκηνοθετεί τον Κωνσταντίνο ΜαρκουλάκηΕλίνα Γιουνανλή

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στις 22 Μαρτίου, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και συνέχεια παραστάσεων τον Μάιο στην Αθήνα.

Ο κύριος Λιν κρατώντας στην αγκαλιά του τη Σανγκ ντιού, τη μικρή εγγονή του και τη μόνη επιζήσασα της οικογένειάς του, εγκαταλείπει το κατεστραμμένο από τον πόλεμο χωριό του και φτάνει στην Ευρώπη πρόσφυγας. Εκεί, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τη νέα χώρα και χωρίς να αντιλαμβάνεται τη γλώσσα των ξένων, αφήνει τη μοίρα του στα χέρια των αρμόδιων αρχών που τον περιθάλπουν. Μέχρι που γνωρίζει τον κ. Μπαρκ. Ο κ. Μπαρκ μιλάει συνέχεια στη γλώσσα του και ο κ. Λιν σιωπηλός απολαμβάνει την παρέα του. Μια δυνατή φιλία καλλιεργείται ανάμεσα στους δύο άντρες, με εξομολογήσεις, με σεβασμό απέναντι στον εκφρασμένο ή στον σιωπηλό πόνο, με συμπόνοια και φροντίδα.

Σινεμά

Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) γιορτάζει το ελληνικό σινεμά στις 26 Μαρτίου 2024. Εκείνη την ημέρα, οι κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας θα προβάλλουν ελληνικές ταινίες των τελευταίων τεσσάρων ετών με τιμή εισιτηρίου 3 ευρώ! Στις 26 Μαρτίου θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ελληνικές ταινίες όπως: Η Φόνισσα, Καπετάν Μιχάλης, Σμύρνη μου Αγαπημένη, Ο Άνθρωπος του Θεού, Πίσω από τις Θημωνιές, «Μαγνητικά πεδία» και πολλές άλλες.

Επίσης, στη λίστα προστίθενται οι μικρού μήκους ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που παρήχθησαν ή ενισχύθηκαν από τα Ειδικά Προγράμματα Covid-19 του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΚΚ. Στη δράση συμμετέχουν κινηματογραφικές αίθουσες όλης της χώρας.

Βιβλίο

Η Αθήνα, Από την Ανατολή στη Δύση 1821-1896, Μαρία Ηλιού

Ένα μοναδικό φωτογραφικό λεύκωμα, μια ιστορία με εικόνες για το πώς η μικρή οθωμανική Αθήνα των αρχών του 19ου αιώνα μεταμορφώθηκε στην πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους και στη νεοκλασική πόλη των 130.000 Αθηναίων που φιλοξένησε με επιτυχία τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής το 1896.

Η Αθήνα, Από την Ανατολή στη Δύση 1821-1896
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Ένα βιβλίο που βασίζεται στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού, με σχέδια, γκραβούρες και φωτογραφίες από αρχεία της Ελλάδας και της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Πολλές από τις φωτογραφίες είναι άγνωστες.

Για πρώτη φορά, ο αναγνώστης ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, δεν βλέπει μόνο κτίρια αλλά και τους Αθηναίους, πλούσιους και φτωχούς, να κινούνται σε μια πόλη που αλλάζει φυσιογνωμία. Ένα συναρπαστικό βιβλίο για το οποίο χρειάστηκαν 15 χρόνια έρευνας σε τρεις ηπείρους, μια ιστορία για την πόλη και τους κατοίκους της, ένα ταξίδι στις μεταμορφώσεις της Αθήνας του 19ου αιώνα. Ιστορικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ.

Μην χάσετε

Την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024, ανήμερα της Εθνικής μας Επετείου, μπορούμε να πάμε μια βόλτα στο Μουσείο Ακρόπολης. Εκείνη την ημέρα, η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες.

Μουσείο Ακρόπολης
25η Μαρτίου στο Μουσείο Ακρόπολης με δωρεάν είσοδοΑΡ

Η δωρεάν είσοδος δεν ισχύει για την περιοδική έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα».

Διαβάστε επίσης

Μουσείο Ακρόπολης: Ελεύθερη είσοδος για το κοινό την 25η Μαρτίου

Νέες ταινίες στα σινεμά με Μάικλ Κίτον, Αλ Πατσίνο και «Kung Fu Panda»

Γιορτή του ελληνικού σινεμά: Οι ελληνικές ταινίες που θα δούμε στους κινηματογράφους με 3 ευρώ

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ