ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τους δανείσαμε αγάλματα και ήθελαν να τα ντύσουν με ...τσαντόρ!

Τους δανείσαμε αγάλματα και ήθελαν να τα ντύσουν με ...τσαντόρ!

Για τις ανάγκες της έκθεσης «Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρελθόν - Παρόν», που παρουσιάζεται στη Ντόχα, η Ελλάδα δάνεισε στο Κατάρ δύο αρχαία ελληνικά αγάλματα.


Ειδικότερα, η Ελλάδα παραχώρησε για τις ανάγκες της έκθεσης δύο μαρμάρινα αγάλματα, τον Κούρο του Πτώου και τον νεαρό αθλητή από την Ελευσίνα.

Ωστόσο, η ακάλυπτη ηβική χώρα των αγαλμάτων θεωρήθηκε προσβολή για τα αυστηρά ήθη της χώρας -κυρίως διότι την έκθεση θα έβλεπαν και γυναίκες!

Με αυτό το σκεπτικό, οι διοργανωτές της έκθεσης ζήτησαν να κρύψουν πίσω από παραβάν τους εν λόγω αρχαιοελληνικούς θησαυρούς.

Η πρόταση τους δεν έγινε αποδεκτή από τους Έλληνες αρχαιολόγους που είχαν συνοδέψει τα αρχαία έργα και τότε πρότειναν να ρίξουν στα αγάλματα μαύρα πέπλα, κάτι σαν τσαντόρ, αλλά όπως ήταν φυσικό και η δεύτερη πρόταση απορρίφθηκε.

Οι προτάσεις των διοργανωτών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στα εγκαίνια της έκθεσης στις 28 Μαρτίου.

Ο κ. Τζαβάρας ζήτησε να αποσυρθούν τα αγάλματα και να επιστρέψουν στη χώρα.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 19 του μηνός, τα αγάλματα επέστρεψαν στην Ελλάδα και εκτίθενται κανονικά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.