ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών

Θεσσαλονίκη: Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών

Η άνοιξη έρχεται και φέτος στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης με τις Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών 2014.

Από τις 21 Μαρτίου 2014, η οποία συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αλλά και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, έως τις 5 Απριλίου 2014, μια σειρά από εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21.03.2014
(Παγκόσμια ημέρα ποίησης)

10:30| «Οι νέοι στην ποίηση: Διαβάστε το ποίημα της καρδιάς σας»
Ποιητικό αναλόγιο που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των μαθητών των λυκείων της πόλης. Οι μαθητές διαλέγουν το αγαπημένο τους ποίημα και το απαγγέλλουν. Συμμετέχουν 9 σχολεία με 30 μαθητές. Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ώρες 10:30 έως 12:00.

18:00| Φτιάξτε το δικό σας ηλεκτρονικό βιβλίο!
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών με τίτλο «Φτιάξτε το δικό σας ηλεκτρονικό βιβλίο» θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Εθνικής Αμύνης 27) από την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014.

Το πρόγραμμα που διοργανώνει η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το ινστιτούτο ψηφιακής μάθησης «ΝΟUS» (Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός) θα φιλοξενείται στο ισόγειο της βιβλιοθήκης κάθε Παρασκευή κατά τις ώρες 18:00 - 20:00 έως και τις 16 Μαΐου.
Στο πλαίσιο των εργαστηρίων τα παιδιά θα μάθουν να δημιουργούν το δικό τους ηλεκτρονικό βιβλίο με κείμενα και φωτογραφίες της επιλογής τους. Οι ομάδες που θα δημιουργηθούν θα περιλαμβάνουν έως 12 άτομα, στα οποία θα παρέχεται ο απαραίτητο ηλεκτρονικός εξοπλισμός.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά απαιτείται προεγγραφή!

20:00| «...του Πάθους και της Απουσίας»
Εκδήλωση με ποίηση, μουσική και χορό με θέμα: ...του Πάθους και της Απουσίας!
Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στις 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής . Ποιήματά τους θα απαγγείλουν οι ποιήτριες: Μαρία Καρδάτου, Άννυ Κουτροκόη, Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Χλόη Κουτσουμπέλη και Αλεξάνδρα Μπακονίκα. Την εκδήλωση πλαισιώνουν οι Muses of Greece, ένα καλλιτεχνικό σύνολο που αποτελείται από τρεις βιολονίστριες και δύο dance-performers, με μελωδίες των παρισινών bistro, αγαπημένα κινηματογραφικά soundtracks και φλογερά tangos. Η βιολονίστρια Μαίρη Χρυσάφη, βραβευμένη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά της στον πολιτισμό της πόλης μας στο θεσμό "Γυναίκες της χρονιάς 2009", συμπράττει έξοχα με τις deboudant violonistas Χρυσοφίλη και Εβίτα Κωσταδήμα, τη νεανική παρουσία στη μουσική σκηνή και τις εντυπωσιακές χορεύτριες σύγχρονου χορού Χριστίνα Ντεχόλα και Χιονιά Χαραλαμπίδου σε μία ιδιαίτερη καλλιτεχνική πρόταση που γοητεύει με την ποιότητα και την αισθητική της. Την εκδήλωση επιμελήθηκε και συντονίζει ο Κωνσταντίνος Βόγδανος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28.03.2014

20:00| Το ονειρικό ταξίδι της φυσαρμόνικας
Εκδήλωση, ατμόσφαιρας και ευαισθησίας.
Ένα αφιέρωμα στη μελωδία της φυσαρμόνικας που επενδύει και ανυψώνει το λόγο αλλά και στις λέξεις που συχνά οδηγούν τη μουσική σε μαγικά μονοπάτια!
Θα μιλήσουν οι :
Πάρις Παρασχόπουλος, συνθέτης: Η φυσαρμόνικα και η ιστορία της. Η τεχνική και το ονειρικό ταξίδι.
Γιώργος Καλιετζίδης, ποιητής-δημοσιογράφος: Η μουσική της ποίησης και η ποίηση της μουσικής
Βάσω Μπρατάκη, ποιήτρια-νηπιαγωγός: Το άγγιγμα της φυσαρμόνικας στην ποίηση. Θα απαγγείλει το ποίημά της «Ο Ποιητής».
Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, δημοσιογράφος-μουσικός: Η μαγική ονειρική διαδρομή από το 1993 μέχρι σήμερα και ο συνδυασμός της μουσικής με την ποίηση και γενικότερα τη λογοτεχνία.
Συμμετέχουν σε μουσικοθεατρικό δρώμενο οι ηθοποιοί:
Μόνικα Αϊβαζόγλου , Μαριάννα Καλαϊτζή και Βασίλης Σεϊμένης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΤΡΙΤΗ 1.4.2014

20:00|Παρουσίαση του βιβλίου «Ο ανακριτής» του Μάριου Μιχαηλίδη
Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης παρουσιάζουν το βιβλίο του Μάριου Μιχαηλίδη «Ο Ανακριτής».
Η εκδήλωση, που εντάσσεται στις Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών 2014, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Απριλίου 2014 και ώρα 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27).
Για το βιβλίου θα μιλήσουν οι Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, ποιήτρια και δοκιμιογράφος, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας-δημοσιογράφος και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει η Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4.4.2014

20:00|Παρουσίαση του βιβλίου Ποιήματα 1978-2012 του Μιχάλη Γκανά
H Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις Μελάνι παρουσιάζουν το βιβλίο του Μιχάλη Γκανά:
Ποιήματα 1978 – 2012
Για το βιβλίο, τον ποιητή και το έργο του θα μιλήσει ο Θανάσης Μαρκόπουλος, ποιητής και κριτικός.
Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στις Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών 2014, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 και ώρα 20: 00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27.
Γράφει ο κριτικός Κώστας Κουτσουρέλης:
Επτά ποιητικές συλλογές σε διάστημα 34 ετών, από μια ποιητική φωνή ευδιάκριτη και διακεκριμένη που έχει αποσπάσει τον έπαινο και του Δήμου και των Σοφιστών
Ενώ διαθέτει γλώσσα δική του απολύτως διακριτή, η τέχνη του δεν έχασε τη ζωτική της επαφή με την κοινή λαλιά, με την κοινή γλώσσα. Διατήρησε την αμεσότητα και την υψηλή συναισθηματική της θερμότητα, παρέμεινε γλώσσα οικεία.

Αν ο Γκανάς σήμερα είναι από τους πιο πολυδιαβασμένους μας ποιητές, αν το έργο του είναι προσφιλές ακόμη και σε ανθρώπους που γενικά δεν διαβάζουν ποίηση ή και την αποφεύγουν συστηματικά, αυτό οφείλεται στους εκφραστικούς του τρόπους, στη στάση του ως πνευματικού ανθρώπου, στον καθολικό χαρακτήρα των θεμάτων του.

Μας θυμίζει έτσι, ότι στις μεγάλες της στιγμές η ελληνική ποίηση ήταν ταυτόχρονα η τέχνη του Εγώ και του Εμείς, του ανθρώπου και του φυσικού κόσμου. Και μας υποδεικνύει έναν δρόμο ώστε αυτή πάλι σήμερα να αφήσει πίσω της την αυτάρεσκη ιδιώτευση των τελευταίων δεκαετιών και να επανέλθει εκεί όπου ανήκει: στη Πολιτεία και στην Αγορά»