Ψηφιακή πλατφόρμα ανιχνεύει τις κορυφαίες επιχειρηματικές τάσεις εν μέσω κορονοϊού

Μία πλατφόρμα, μέσω της οποίας πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις πιο σύγχρονες τάσεις στην επιχειρηματικότητα, αλλά και να τις βαθμολογήσουν, με βάση το πόσο πιθανό είναι να εφαρμοστούν και την επίδρασή τους στην αγορά.

Ψηφιακή πλατφόρμα ανιχνεύει τις κορυφαίες επιχειρηματικές τάσεις εν μέσω κορονοϊού
PIXABAY
4'

Αυτόνομα οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων, εικονικά δοκιμαστήρια ρούχων, αγροτικά ρομπότ και ρούχα με αντιμικροβιακή επικάλυψη, είναι μερικές μόνο από τις κορυφαίες επιχειρηματικές τάσεις στην εποχή του κορονοϊού, οι οποίες συγκεντρώνουν τις υψηλότερες βαθμολογίες στην πλατφόρμα τάσεων Horizon Scanning, που αναπτύσσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν -μέχρι στιγμής- συγκεντρωθεί στη διαδραστική πλατφόρμα https://horizonscanning.gr, την υψηλότερη βαθμολογία κοινού για την επίδραση που αναμένεται να έχει για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η πανδημία, συγκεντρώνει το αυτόνομο όχημα μεταφοράς εμπορευμάτων Nuro R2, με βαθμολογία 10 σε μια δεκάβαθμη κλίμακα.

Η Πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ έχει ήδη εγκρίνει την εκκίνηση των δοκιμών παράδοσης του οχήματος σε εννέα πόλεις καθώς οι δυνατότητες που προσφέρει για διανομές εμπορευμάτων με μηδενική ή ελάχιστη επαφή θεωρούνται πολύ σημαντικές.

Ρομπότ παράγουν ρούχα - Με εφαρμογή στο κινητό η δοκιμή ρούχων

Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί, με μέσο όρο βαθμολογίας 9,88, η παραγωγή ρούχων από ρομπότ που ελαχιστοποιούν τη χειρωνακτική εργασία. Βαθμολογία 9,17 συγκεντρώνει εφαρμογή που ανέπτυξαν απόφοιτοι του Πανεπιστημίου του ΕΤΗ της Ζυρίχης, μέσω της οποίας γίνεται τρισδιάστατη σάρωση σώματος με τη χρήση ενός smartphone, ώστε να προκύψει ένα εικονικό μοντέλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα επίσης εικονικό δοκιμαστήριο ρούχων. Με τον τρόπο αυτό μπορεί οποιοσδήποτε να «δοκιμάσει» τα ρούχα που προσφέρει κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα, προκειμένου να διαπιστώσει αν ταιριάζουν στον σωματότυπό του.

Με 8,92 έχει βαθμολογηθεί η επίδραση της χρήσης αγροτικών ρομπότ που έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ τεχνολογικά, ώστε διαθέτουν την ευελιξία για να μαζέψουν ακόμη και βατόμουρα. Αντίστοιχα, κατασκευάζονται ρομπότ διαχείρισης ζιζανίων, συμβάλλοντας και αυτά στη μεταφορά των χειρωνακτικών εργασιών στην τεχνολογία.

Καθώς, άλλωστε, γίνονται ορατές οι επιπτώσεις του κορονοϊού στα προϊόντα αγροδιατροφής, αξιολογούνται θετικά με βαθμολογία 8,33 οι οδηγίες που εκδόθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας με τρόφιμα. Ακολουθούν η εμπορία ρούχων με αντιμικροβιακή επικάλυψη (7,7), η μετατροπή από τη Σουηδική Εταιρεία ρούχων H&M πέντε χιλιάδων καταστημάτων λιανεμπορίου σε πύλες logistics (7,68) και η χρήση του πρωτοκόλλου πιστοποίησης υγιεινής για ξενοδοχεία και εστιατόρια που ανέπτυξε ο κορυφαίος ξενοδοχειακός όμιλος Accor (7,6). Υψηλές είναι και οι βαθμολογίες για την παράδοση πακέτων με χρήση drones (7,36), τη χρήση χρωμάτων βαψίματος και υφασμάτων κουρτίνας για τον καθαρισμό του εσωτερικού αέρα των κτιρίων (7,12) και τον τουρισμό εικονικής πραγματικότητας για την εικονική μεταφορά ανθρώπων σε ιστορικές τοποθεσίες και χώρους όπου απαγορεύεται η πρόσβαση στο κοινό (5,75).

Και νέες τάσεις που δε σχετίζονται με τον κορονοϊό

Οι επιχειρηματικές δυνατότητες που αναπτύσσονται λόγω της παρούσας συγκυρίας που δημιούργησε ο κορονοϊός φαίνεται να κυριαρχούν, λόγω επικαιρότητας, στις ευκαιρίες και προκλήσεις που παρουσιάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα. Δεν περιορίζονται, ωστόσο, εκεί καθώς περιλαμβάνουν και μια ευρεία ποικιλία επιχειρηματικών τάσεων στον τουρισμό, τα δομικά υλικά, την κλωστοϋφαντουργία και ένδυση και την αγροδιατροφή.

Στις κορυφαίες τάσεις που συγκεντρώνουν υψηλές βαθμολογίες περιλαμβάνονται τα παράθυρα που παράγουν ενέργεια από το φως του ήλιου (βαθμολογία 10), η κατασκευή τσαντών από χρησιμοποιημένες ζώνες ασφαλείας αυτοκινήτων (8,9), οι βοηθοί της Amazon και της Google που μεταφράζουν τα ανθρώπινα εγκεφαλικά σήματα σε κείμενο (8,5) αλλά και τα παπούτσια της Adidas από ανακυκλωμένα πλαστικά απόβλητα του ωκεανού (8,2).

Χαμηλότερες βαθμολογίες συγκεντρώνουν το ιδανικό για ευαίσθητα δέρματα, ύφασμα από πρωτεΐνη γάλακτος (7,15), τα παγωτά με κανναβιδιόλη που προσφέρουν χαλάρωση (6,97), τα χορτοφαγικά λουκάνικα (6,56) και το κρέας φυτικής προέλευσης που «εισέβαλε» πρόσφατα και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (8,73) και η ενσωμάτωση γόπας τσιγάρου σε ψημένα τούβλα και άσφαλτο (2,77).

Σχεδιάζεται το επιχειρηματικό μέλλον των επόμενων 50 χρόνων

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Μιχαηλίδης, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πλατφόρμα τάσεων Horizon Scanning, δημιουργήθηκε από το One Stop Liaison Office της Διεύθυνσης, το οποίο συστάθηκε με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. Σκοπός της λειτουργίας της είναι η ανίχνευση του επιχειρηματικού «περιβάλλοντος» σε βάθος πεντηκονταετίας, ώστε να μπορούν και οι επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα.

«Στον πρώτο μήνα πιλοτικής λειτουργίας της πλατφόρμας δέχτηκε 373 επισκέψεις, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων ενώ στη διαδικασία της βαθμολόγησης των επιχειρηματικών τάσεων συμμετείχαν 59 άτομα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια προσπάθεια να γίνουμε εμείς τα μάτια και τα αυτιά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες εξελίξεις, ώστε να γνωρίσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται», προσθέτει.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μεταδίδεται τελικά μέσω των τροφίμων; Τι απαντούν οι επιστήμονες

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή