ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το μεγάλο «στοίχημα» του Mr. Apple

Το μεγάλο «στοίχημα» του Mr. Apple
Απουσία του προέδρου της, Στιβ Τζομπς, και μέσα σε κλίμα αρκετά συγκρατημένο, πραγματοποιήθηκε....

Απουσία του προέδρου της, Στιβ Τζομπς, και μέσα σε κλίμα αρκετά συγκρατημένο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Καλιφόρνια η ετήσια συνάντηση των μετόχων της Apple. Σε αντίθεση με τις παρουσιάσεις των νέων προϊόντων της εταιρείας, η εν λόγω εκδήλωση δεν είχε ούτε πρωτοποριακό στυλ ούτε ευφάνταστα σλόγκαν.

Οσοι εκ των παρευρισκομένων περίμεναν να δουν από κοντά τον Στιβ Τζομπς, ακόμη περιμένουν, καθώς από τις 17 Ιανουαρίου, βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Πότε θα επιστρέψει στη θέση του και εάν θα επιστρέψει, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα. Χαρακτηριστικά, αυτή ήταν μόλις η δεύτερη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια που ο Τζομπς χάνει την ετήσια συνάντηση των μετόχων της εταιρείας που ο ίδιος ίδρυσε το 1976. Στη θέση του, φέτος, κάθισε ο εκτελεστικός διευθυντής Τιμ Κουκ.
Σύμφωνα με τους «LΑ Times», «η δουλειά του Κουκ ήταν τόσο σημαντική για την ανάκαμψη της Apple όσο και αυτή του Τζομπς».

Τα ερωτήματα πολλά και οι φήμες ακόμη περισσότερες αναφορικά με την απουσία του Τζομπς. Παραδοσιακά μυστικοπαθής, η Apple αρνείται να σχολιάσει τη φημολογία ενώ επισήμως δεν δίνει στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο σχετικά με την πραγματική κατάσταση της υγείας του ιδρυτή της. Μάλιστα, υπακούοντας στην πάγια τακτική κρυψίνοιας του διοικητικού συμβουλίου, οι μέτοχοι του τεχνολογικού κολοσσού αποφάσισαν να μην αποκαλύψουν το σχέδιο διαδοχής του Τζομπς.

Ωστόσο, η ανησυχία για το μέλλον του εμβληματικού άνδρα, και κατ' επέκταση για το μέλλον της ίδιας της Apple, είναι δεδομένη. Μάλιστα, αυτή η ανησυχία έγινε ακόμη εντονότερη μετά την προ ημερών δημοσίευση στο διαδίκτυο ενός βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται ο 56χρονος Τζομπς, φανερά αδυνατισμένος και αδύναμος, να δυσκολεύεται ακόμη και να περπατήσει έως το αμάξι του.

Ακραία σενάρια

Υπενθυμίζεται πως η υγεία του ιδρυτή της Apple έχει κλονιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το 2003 χτυπήθηκε από καρκίνο στο πάγκρεας αλλά επιβίωσε. Το 2009 υπεβλήθη σε μεταμόσχευση ήπατος και έκτοτε φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα με το ανοσοποιητικό του σύστημα. Μάλιστα, εάν πιστέψουμε πρόσφατο δημοσίευμα του σκανδαλοθηρικού περιοδικού «National Enquirer», τότε ο Τζομπς είναι... ετοιμοθάνατος.

Συγκεκριμένα, πάσχει από καρκίνο και δεν έχει παρά μόνο μερικές εβδομάδες ζωής. Μάλιστα, αν και αμφισβητούμενη, η εν λόγω είδηση κατάφερε να «ταρακουνήσει» ελαφρώς ακόμη και την αξία της μετοχής της Apple, δείγμα του πόσο ταυτισμένη είναι η εν λόγω εταιρεία με τον ιδρυτή της, τον άνθρωπο που όχι μόνο έσωσε την εταιρεία από τη χρεοκοπία το 1997, αλλά και την οδήγησε στην κορυφή.

Πάντως, η ίδια η Apple θωρακίζεται απέναντι στους όποιους αρνητικούς κλυδωνισμούς προβάλλοντας τις επιτυχίες της και λανσάροντας νέα, πολλά υποσχόμενα προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, να εξισορροπεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο πρόσωπό της. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η Apple ανακοινώνει για το τέταρτο τρίμηνο του 2010 έσοδα-ρεκόρ (ύψους 26,74 δισ. δολ., αυξημένα κατά 70% σε σύγκριση με το 2009) και καθαρά κέρδη 6 δισ. δολ. (από 3,38 δισ. δολ. το 2009), ενώ ετοιμάζεται να κάνει τα αποκαλυπτήρια νέων γκάτζετ (MacBook Pro, iPad 2, iPhone 5). Μένει να δούμε κατά πόσο οι επιτυχίες μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και χωρίς τον Τζομπς στο τιμόνι της εταιρείας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ανταγωνίστρια Google εξασφαλίζει ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς κινητής τηλεφωνίας με όχημα την πλατφόρμα Android.

ΤΙΜ ΚΟΥΚ
Ο «χρυσός» αναπληρωτής προβάρει την προεδρία

Μέλος της οικογένειας της Apple από τον Μάρτιο του 1998 και εκτελεστικός διευθυντής αυτής από τον Ιανουάριο του 2007, ο 50χρονος Τιμ Κουκ παρουσιάζεται ως ο πιθανότερος διάδοχος του Στιβ Τζομπς, όταν ο τελευταίος αποσυρθεί οριστικά.

Αλλωστε, ο Κουκ είναι εκείνος που αναπλήρωσε τον Τζομπς και τις τρεις φορές που ο τελευταίος αναγκάστηκε να αποσυρθεί εξαιτίας προβλημάτων υγείας (2004, 2009, 2011).

Βετεράνος στον χώρο της τεχνολογίας με προϋπηρεσία στις IBM και Compaq, ο Κουκ επιβιβάστηκε στο καράβι της Apple σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την εταιρεία, αναλαμβάνοντας την επίβλεψη περισσότερο νευραλγικών τμημάτων (πωλήσεις, logistics, εξυπηρέτηση πελατών). Μάλιστα, σύμφωνα με τους «Los Angeles Times», «η δουλειά του Κουκ ήταν τόσο σημαντική για την ανάκαμψη της Apple όσο και η δουλειά του ιδίου του Τζομπς», πράγμα το οποίο μάλλον αναγνωρίζει και η ίδια η εταιρεία. Αλλιώς δεν θα επιβράβευε τον εκτελεστικό διευθυντή της με συνολικές απολαβές ύψους 59 εκατ. δολ. το 2010.

Στις 2 Μαρτίου
Με δύο κάμερες έρχεται το iPad 2

Προτού καλά καλά περάσει ένας χρόνος από την κυκλοφορία του iPad στην αγορά, η Apple «ξαναχτυπά» με το νέο, ανανεωμένο iPad 2, τα αποκαλυπτήρια του οποίου είναι προγραμματισμένο να γίνουν σε ειδική εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο, στις 2 Μαρτίου. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, η νέα έκδοση της ταμπλέτας θα είναι πιο λεπτή και πιο ελαφριά από το προηγούμενο μοντέλο, το οποίο να σημειωθεί πως στέφθηκε με εμπορική επιτυχία καθώς πούλησε 7,33 εκατ. κομμάτια μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Επιπλέον, το iPad 2 λέγεται πως θα έχει δύο κάμερες (μπροστά, πίσω), καλύτερη ανάλυση οθόνης και καλύτερο επεξεργαστή. Παραμένει άγνωστο εάν ο Τζομπς θα είναι παρών στην παρουσίαση. Πάντως, ακόμη κι αν αυτός αποχωρήσει οριστικά, το 84% των πελατών της Apple δηλώνει στο πλαίσιο δημοσκόπησης πως θα συνεχίσει να αγοράζει τα προϊόντα της εταιρείας.

Σημείωση: Αν και απών, ο Στιβ Τζομπς εξακολουθεί, σύμφωνα με την Apple, να συμμετέχει στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων και να προετοιμάζει μελλοντικές εξελίξεις.

Από το ethnos.gr