ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Προτιμούν το smartphone από τους φίλους τους

Προτιμούν το smartphone από τους φίλους τους

Το ένα τρίτο των καταναλωτών είναι πρόθυμο να «παρατήσει» τους φίλους του για το smartphone του. Ακόμη, το 93% δίνει πρόθυμα τον κωδικό PIN του smartphone του όταν του ζητηθεί, βάζοντας την ασφάλεια του «ψηφιακού καλύτερου του φίλου» σε κίνδυνο.

Αυτά είναι δύο από τα εντυπωσιακά ευρήματα ενός πειράματος που πραγματοποιήθηκε από τα πανεπιστήμια του Würzburg και Nottingham Trent για λογαριασμό της Kaspersky Lab και πρακτικά έδειξε ότι τα smartphones τείνουν να ξεπεράσουν τους φίλους σε σημασία!

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του πειράματος ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν διάφορα άτομα και αντικείμενα στη ζωή τους κατά σειρά σπουδαιότητας. Το 37% των συμμετεχόντων αξιολόγησε το smartphone του ως περισσότερο ή εξίσου σημαντικό με τους φίλους του, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και ενδεχομένως δείχνει την «εμπλοκή» των ψηφιακών συσκευών στην καθημερινότητα μας, κάτι που είναι λογικό να δημιουργεί κάποια ανησυχία.

Στο πλαίσιο του πειράματος, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να τοποθετήσουν τις εικόνες που εκπροσωπούν διάφορα άτομα και αντικείμενα στη ζωή τους σε σχέση με τον εαυτό τους σ’ ένα διάγραμμα μιας σκακιέρας. Ενώ η οικογένεια, οι φίλοι και τα κατοικίδια ζώα τοποθετήθηκαν γενικά πιο κοντά στον συμμετέχοντα από το smartphone του, πολλά άλλα σημαντικά άτομα στη ζωή του συμμετέχοντος - συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων με τους οποίους εργάζεται ή μελετά μαζί κάθε μέρα – βρέθηκαν μία θέση πίσω σε σχέση με τους «ψηφιακούς συντρόφους».

Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων (29%) δήλωσε ότι το smartphone του είναι εξίσου σημαντικό ή/ και πιο σημαντικό από τους γονείς του, ενώ για έναν στους πέντε αναδείχθηκε ότι η ψηφιακή συσκευή του έχει την ίδια ή/ και ακόμα μεγαλύτερη σημασία από τον έτερον του ήμισυ. Το 17% των ερωτηθέντων αξιολόγησε το smartphone του στην κατηγορία υψηλότερης σημασίας, αν και μόλις το 1% δήλωσε ότι το smartphone του ήταν πιο σημαντικό απ’ οτιδήποτε άλλο στη ζωή του.

Παρά την αξία που αποδίδεται στις συσκευές ως πηγή ψυχαγωγίας, πληροφόρησης και αποθήκευσης δεδομένων, οι συμμετέχοντες στο πείραμα ήταν πιο πρόθυμοι να μοιραστούν τον αριθμό PIN του smartphone τους όταν τους ζητήθηκε, επιτρέποντας την πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα τους. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, το 93% των συμμετεχόντων έδωσε τον κωδικό PIN του «καλύτερου ψηφιακού φίλου» του, όταν αυτό ζητήθηκε.