ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

IFA 2017: Star Wars, έξυπνα σπίτια και ο ήχος που γίνεται πλέον μόδα

IFA 2017: Star Wars, έξυπνα σπίτια και ο ήχος που γίνεται πλέον μόδα

Αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των παρουσιάσεων που έγιναν από εταιρείες τεχνολογίας και αφορούσαν ακουστικά και ηχεία, τότε ο τομέας του ήχου είναι πιθανότατα από εκείνους που πλέον δίνεται ιδιαίτερη έμφαση από τους καταναλωτές, διαφορετικά δεν θα έδειχναν και τέτοιο ενδιαφέρον οι κατασκευαστές. Και στην φετινή IFA ο ήχος είναι από τα βασικά θέματα.

Του Δημήτρη Μαλλά

Η IFA 2017, μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις ψηφιακών τεχνολογιών, ανοίγει σήμερα τις πόρτες της στο Βερολίνο, αλλά χθες ήταν η δεύτερη ημέρα των παρουσιάσεων για τα μέσα ενημέρωσης. Και πέραν του ήχου, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εντυπωσιάστηκαν από ένα …παιχνίδι. Η παρουσίαση του Star Wars: Jedi Challenges στην εκδήλωση της Lenovo ήταν από αυτές που πολλοί φανατικοί του «Πόλεμου των Άστρων» περίμεναν εδώ και χρόνια, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πακέτο αποτελούμενο από ένα VR headset, έναν ειδικό controller και ένα …φωτόσπαθο σε φέρνει πιο κοντά ώστε να ζήσεις την εμπειρία της δημοφιλούς σειράς κινηματογραφικών ταινιών. Απλά, χρειάζεται να έχεις και ένα smartphone που να το υποστηρίζει όπως είναι για παράδειγμα το νέο Motorola X, μία συσκευή για τα μεσαία στρώματα της αγοράς με αρκετά καλά χαρακτηριστικά και προσιτή τιμή.

Η Lenovo παρουσίασε επίσης μία σειρά από καινούριους φορητούς υπολογιστές, από τους οποίους ξεχωρίζει το Yoga 920, ένα εντυπωσιακά λεπτό, όμορφο και ισχυρό μηχάνημα 13,9 ιντσών που, μεταξύ άλλων, διαθέτει και πενάκι, ενώ βασίζεται στην 8η γενιά των Intel Core επεξεργαστών, όπως και τα περισσότερα από τα μηχανήματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην IFA.

Η έμφαση στον ήχο ήταν προφανής στην παρουσίαση της Sony, οι άνθρωποι της οποίας ασχολήθηκαν εκτενώς με τα νέα ασύρματα ακουστικά της εταιρείας, τα οποία ενσωματώνουν τεχνολογία απομόνωσης θορύβου (noise cancelling technology). Η Sony παρουσίασε και μία εξαιρετικά μικρού μεγέθους κάμερα, την RX0, η οποία δείχνει πολύ όμορφη και πρακτικά αλλά φέρεται ότι θα κοστίζει και μεταξύ 800 και 900 ευρώ. Επίσης, η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε δύο νέα smartphones, τα Xperia XZ1 και Xperia XZ1 Compact με οθόνες 5,3 και 4,6 ιντσών αντίστοιχα, τα οποία εμφανισιακά είναι παρόμοια με τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς, αν και διαθέτουν μία σειρά από βελτιωμένα χαρακτηριστικά όσον αφορά την οθόνη και την κάμερα.

Από την πλευρά της, η LG δίνει έμφαση στις τηλεοράσεις OLED, έχοντας πολλά νέα μοντέλα, ενώ παράλληλα συνεχίζει την προσπάθεια για δικτύωση όλων των οικιακών συσκευών της με το έξυπνο σπίτι να δείχνει ότι και φέτος θα έχει δυναμική παρουσία στην IFA.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πιο εντυπωσιακή ανακοίνωση της LG -και από τις πλέον σημαντικές φέτος στην IFA- είναι αυτή του V30, ενός κορυφαίου smartphone με οθόνη 6 ιντσών, εξαιρετικά ισχυρές επιδόσεις και κάμερα με διάφραγμα f1.6 χιλιοστά! Γενικότερα, μία συσκευή που παίζει σε πολύ υψηλά επίπεδα, η οποία, όμως, παραμένει άγνωστο αν θα κάνει τελικώς την επίσημη εμφάνιση της στην ελληνική αγορά.

Γενικότερα, smart home και ήχος δείχνουν να είναι δύο από τις βασικές τάσεις στην έκθεση, καθώς είναι δεκάδες τα περίπτερα όπου θα βρει κανείς αφενός δικτυωμένες οικιακές συσκευές (από κουδούνια που συνδέονται με το smartphone μέχρι αισθητήρες που συνδέονται στα θερμαντικά σώματα και μειώνουν την κατανάλωση) και αφετέρου συσκευές ήχου και κυρίως ακουστικά (ασύρματα και ενσύρματα) και φορητά ηχεία με τις τιμές να διαμορφώνονται κυριολεκτικά για όλα τα γούστα.