ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Η Χαμάς σχεδίαζε την απαγωγή και εκτέλεση αμάχων - Στο «φως» άκρως απόρρητα έγγραφα μετά την εισβολή

Η Χαμάς σχεδίαζε την απαγωγή και εκτέλεση αμάχων - Στο «φως» άκρως απόρρητα έγγραφα μετά την εισβολή
nbcnews

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αποκαλυπτικά έγγραφα της Χαμάς έχει στα χέρια του, ο ισραηλινός στρατός που αποδεικνύουν τον λεπτομερή σχεδιασμό της επιχείρησης 

Μία επιχείρηση με σκοπό να βλάψει αμάχους, ανάμεσά τους και παιδιά στις παραμεθόριες κοινότητες του Ισραήλ είχε σχεδιάσει σχολαστικά η Χαμάς όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που ανακτήθηκαν μετά την εισβολή, σύμφωνα με όσα δημοσίευσαν New York Times και NBC News, και αναδημοσιεύουν τα ισραηλινά ΜΜΕ .

Τα έγγραφα, που περιλαμβάνουν λεπτομερείς χάρτες, ανακαλύφθηκαν υπό την κράτηση των μαχητών της Χαμάς που συμμετείχαν στη θανατηφόρα επίθεση, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ. Ένα από τα έγγραφα ανέφερε ρητά ότι η επίθεση είχε σκοπό « να συλλάβει στρατιώτες και πολίτες για να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικά χαρτιά». Σύμφωνα με τους New York Times, ένα από τα έγγραφα χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2022, καταδεικνύοντας τον εκτεταμένο σχεδιασμό που έγινε στην επίθεση. Περιείχε επίσης βίντεο που κυκλοφόρησε η Χαμάς από την επιδρομή, που έδειχνε τουλάχιστον έναν μαχητή να κρατά έναν χάρτη ενός από τα κιμπούτζ .

Το NBC ανέφερε ότι μια πηγή εντός του Ισραηλινού Στρατού και μια άλλη εντός της ισραηλινής κυβέρνησης επαλήθευσαν ότι το Ισραήλ κατέσχεσε δεκάδες έγγραφα με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» στα αραβικά.

Σύμφωνα με την έκθεση, ένα από τα έγγραφα αποκάλυψε τη στρατηγική επίθεσης στο κιμπούτς του Sa'ad, όπου οι μαχητές δεν κατάφεραν να διεισδύσουν στην κοινότητα και απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της κοινότητας.

Το σχέδιο αφορούσε δύο μονάδες της Χαμάς. Ο ένας είχε επιφορτιστεί να πάρει τον έλεγχο του νέου σχολείου Da'at στο κιμπούτς και ο άλλος ήταν υπεύθυνος για την έρευνα στο παλιό σχολείο και στις εγκαταστάσεις νεολαίας Bnei Akiva για να πάρει ομήρους.

Σύμφωνα με άλλο έγγραφο που δημοσίευσε το NBC, οι μονάδες κλήθηκαν να « σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ». Πρόσθετα κατασχεθέντα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς είχε πληροφορίες για κάθε κοινότητα κοντά στα σύνορα της Γάζας και επινόησε σχέδια για καθεμία από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης γυναικών και παιδιών, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές που μίλησαν με το NBC.

Ανώτερος αξιωματικός του IDF που μίλησε με τους The New York Times δήλωσε ότι οι μαχητές που διείσδυσαν στις βάσεις του στρατού και ήταν τοποθετημένοι κοντά στα σύνορα έδρασαν ανελέητα και μάλιστα πυροβόλησαν εναντίον στρατιωτών στις κατοικίες τους. Ο αξιωματικός συνέχισε λέγοντας ότι σε άλλες περιπτώσεις, οι μαχητές γνώριζαν τη θέση του εξοπλισμού επικοινωνίας και των διακομιστών και έσπευσαν να τους καταστρέψουν. Αυτό κατέστησε δύσκολο για τα στρατεύματα στο έδαφος να κατανοήσουν την πλήρη εικόνα της κατάστασης και να ανταποκριθούν γρήγορα στην επίθεση. Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι η Χαμάς χώρισε τις ομάδες που συμμετείχαν στην εκτεταμένη εισβολή σε μικρότερες δυνάμεις και ανέθεσε στα μέλη καθήκοντα, όπως οδηγούς, πλοηγούς και ειδικούς κατεδαφίσεων. Επιπλέον, η οργάνωση παρείχε κάλυψη πυροβολικού με τη μορφή πυρών όλμων για τους μαχητές που διείσδυσαν στα κιμπούτς και στα στρατιωτικά σημεία.

Επιπλέον, τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς παρείχε στις μονάδες αξιολόγησής της πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτών σε κάθε θέση, πόσα οχήματα είχαν στη διάθεσή τους και πόσο χρόνο θα τους έπαιρνε για να φτάσουν σε κάθε κιμπούτς.

Ορισμένες από τις μονάδες που συμμετείχαν στην επίθεση έλαβαν εντολή να στήσουν ενέδρα σε βασικούς κόμβους κατά μήκος της συνοριακής περιοχής για να αποτρέψουν την αποστολή ενισχύσεων από τον IDF, όπως ανέφεραν τέσσερις επίσημες πηγές που μίλησαν με τους New York Times, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών.