ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Πυκνώνουν τα σύννεφα από την Πορτογαλία - Πολιτική κρίση, υψηλό χρέος και πρόωρες κάλπες

Πυκνώνουν τα σύννεφα από την Πορτογαλία  - Πολιτική κρίση, υψηλό χρέος και πρόωρες κάλπες

Δεν είναι σαφές πώς θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους το σκάνδαλο, ένα από τα πολλά που πλήττουν τη θητεία του Κόστα

Η Πορτογαλία οδεύει προς πιθανές πρόωρες εκλογές αφού ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα τερμάτισε απροσδόκητα την οκταετή θητεία του εν μέσω έρευνας για πιθανή διαφθορά που αφορά έργα λιθίου και υδρογόνου.

Ο Πρόεδρος Marcelo Rebelo de Sousa συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το απόγευμα της Πέμπτης, ενός συμβουλευτικού οργάνου του οποίου πρέπει να ζητηθεί η γνώμη πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου, και θα απευθυνθεί στους πολίτες αμέσως μετά.

Αύριο στις 11 το πρωί ο πρόεδρος θα συναντηθεί με πολιτικά κόμματα.

Δεν είναι σαφές πώς θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους το σκάνδαλο, ένα από τα πολλά που πλήττουν τη θητεία του Κόστα.

Η έρευνα, η οποία περιελάμβανε εφόδους της αστυνομίας σε κυβερνητικά γραφεία, ακολουθεί τη διαμάχη για πληρωμές στην κρατική αεροπορική εταιρεία TAP SA που οδήγησε σε δημόσια κατακραυγή και παραιτήσεις υπουργών.

Η θέση της κυβέρνησης έχει επίσης κλονιστεί από προκλήσεις όπως το αυξημένο κόστος διαβίωσης και οι διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών.

Σε μια δημοσκόπηση στα τέλη του περασμένου μήνα, οι Σοσιαλιστές του Κόστα προηγούνταν με 29%. Αλλά το PSD, το κεντροδεξιό κόμμα που είναι η μεγαλύτερη αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο, ήταν μόλις 3,7 ποσοστιαίες μονάδες πίσω. Όταν το κοινοβούλιο διαλύθηκε στα τέλη Οκτωβρίου 2021, διεξήχθησαν πρόωρες εκλογές περίπου τρεις μήνες αργότερα. «Είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο ηγέτης του PSD, Λουίς Μαυροβούνιο το βράδυ της Τρίτης.

Μια αλλαγή ηγεσίας μπορεί να μην οδηγήσει απαραίτητα σε σημαντική αλλαγή στην οικονομική πολιτική. Με τον δείκτη χρέους πάνω από το 100% του ΑΕΠ και τις μνήμες από την κρίση χρέους της ζώνης του ευρώ -και της διάσωσης της Πορτογαλίας -νωπές, η δημοσιονομική πειθαρχία θα παραμείνει πιθανότατα κεντρική στρατηγική οποιαδήποτε κυβέρνησης. «Ένα κεντρώο κόμμα πιθανότατα θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας στο άμεσο μέλλον, αλλά ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές μπορεί να μην είναι απλός», δήλωσε ο Antonio Barroso, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στο Teneo, προσθέτοντας ότι οι πρόωρες εκλογές είναι οι πιο πιθανές. Η παραίτηση του Αντόνιο Κόστα ήρθε μετά την έφοδο που πραγματοποίησαν 145 αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο σε τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων γραφείων που χρησιμοποιούσε ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού, καθώς και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Υποδομών από τα οποία κατασχέθηκαν έγγραφα και άλλα στοιχεία.

Σύμφωνα με το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας της Πορτογαλίας, ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού, ήταν μεταξύ των πέντε ατόμων που συνελήφθησαν.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε πιθανή διαφθορά που σχετίζεται με παραχωρήσεις εξερεύνησης λιθίου στα ορυχεία Romano και Barroso στη βόρεια Πορτογαλία, ένα έργο παραγωγής υδρογόνου στο Sines και ένα έργο κέντρου δεδομένων, επίσης στο Sines.