Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Las Fallas στη Βαλένθια για πραγματικό ξεσάλωμα (video)

Σοφία Βεργοπούλου

Tα όμορφα άρματα όμορφα καίγονται. Η Βαλένθια στην Ισπανία ξέρει από φωτιές, ξέρει από διασκέδαση και διοργανώνει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Las Fallas (Λας Φάγιας) στα μέσα Μαρτίου.

Κάθε γειτονιά της Βαλένθια φτιάχνει τα δικά της άρματα (δουλειά που απασχολεί τους τεχνίτες όλο το χρόνο) από ξύλο και πρες παπιέ. Ο ανταγωνισμός για το ποιος έχει φτιάξει τα καλύτερα, μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά άρματα είναι δεδομένος. Οι ντόπιοι κυκλοφορούν με τις παραδοσιακές τους στολές, παντού έχει κόσμο και η πόλη είναι σε mode πάρτι επί μέρες. Στο τέλος του Φεστιβάλ όλα τα άρματα καίγονται.

Κάθαρση; Κάπως έτσι. Η κάθε μία από τις 5 μέρες του Φεστιβάλ αρχίζει στις 8.00 το πρωί με το La Despertà (το πρωινό ξύπνημα) με τις μπάντες να γυρνάνε στους δρόμους και να παίζουν μουσική.

La Mascletà είναι το επόμενο στάδιο και γίνεται καθημερινά στις 2 το μεσημέρι. Μην τρομάξετε αλλά γίνεται πολλή φασαρία αφού πυροτεχνήματα και βεγγαλικά σκάνε προγραμματισμένα σε κάθε γειτονιά της πόλης.

Els Castells και La Nit del Foc: Στις 15, 16 και 17 του Μαρτίου κάθε βράδυ τα πυροτεχνήματα φωτίζουν το βραδινό ουρανό. Το αποκορύφωμα είναι στις 18 Μαρτίου με το πιο εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων το λεγόμενο La Nit del Foc.

Στις 19 Μαρτίου όμως να περιμένετε υπερπαραγωγή. Cabalgata del Fuego ήτοι καίμε όλα τα άρματα. Δεν υπάρχει αλλού αυτό το θέαμα. Μετά τα μεσάνυχτα η πόλη καίγεται.