Απόδραση στη Σέριφο: «Άγρια» ομορφιά και αυθεντική κυκλαδίτικη γοητεία
TRAVEL

Απόδραση στη Σέριφο: «Άγρια» ομορφιά και αυθεντική κυκλαδίτικη γοητεία

Για εκείνους που δεν έχουν επισκεφτεί ξανά τη Σέριφο, η πρώτη γνωριμία με το νησί τους εκπλήσσει ευχάριστα. Διότι σε απόσταση περίπου δύο ωρών από την Αθήνα, έρχονται σε επαφή με την αυθεντική κυκλαδίτικη γοητεία.

Για την ιστορία, σύμφωνα με τη μυθολογία στη Σέριφο κατέληξε το κουτί, στο οποίο ο βασιλιάς του Άργους Ακρίσιος είχε κλείσει την κόρη του Δανάη με τον μικρό γιο της Περσέα, για να εξαφανιστούν. Μάλιστα, από αρχαίες μαρτυρίες είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι της Σερίφου λάτρευαν τον Περσέα.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό νησί των Κυκλάδων με «άγρια» ομορφιά, που ενδείκνυται ακόμη και για διήμερες αποδράσεις και διαθέτει μία γραφική χώρα και πολλές παραλίες, ιδανικές για χαλάρωση και ηρεμία. Μάλιστα, παρά τους πολλούς τουρίστες που επισκέπτονται από τις αρχές κιόλας του καλοκαιριού τη Σέριφο, η αλήθεια είναι πως αν βρεθείτε στο νησί, δεν θα καταλάβετε πόσο κόσμο μπορεί να φιλοξενεί κατά την περίοδο της παραμονής σας. Διότι οι επιλογές που προσφέρει είναι πολλές και συμβάλλουν ώστε να αποφεύγετε την πολυκοσμία.

Πού να πάτε και τι αξίζει να δείτε όμως, αν μέσα στον Ιούλιο αποφασίσετε να δραπετεύσετε για λίγο από τους έντονους ρυθμούς της πόλης και να ηρεμήσετε σε έναν κυκλαδίτικο παράδεισο; Οι απαντήσεις στη λίστα που ακολουθεί.

Η Χώρα του νησιού

Η Χώρα του νησιού είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο βραχώδες ύψωμα του όρμου του Λιβαδιού σε υψόμετρο 200 μέτρων και είναι ιδιαίτερη γραφική, προσφέροντας υπέροχη θέα προς το λιμάνι, αλλά και επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση. Η Χώρα αποτελείται ουσιαστικά από δύο γειτονιές, την Άνω και την Κάτω Χώρα, που με τα χρόνια ενώθηκαν. Στην κορυφή του λόφου της Χώρας υπάρχουν τα ερείπια του ενετικού κάστρου -που χτίστηκε το 1434 από την οικογένεια των Μικιέλι- και στο ψηλότερο σημείο του βράχου βρίσκεται η εκκλησία του Άγιου Κωνσταντίνου. Αν επισκεφτείτε τη Χώρα, μην παραλείψετε να πάτε στην πλατεία του Δημαρχείου, που το καλοκαίρι γίνεται το πιο «ζωντανό» σημείο του νησιού και ενδείκνυται για διασκέδαση και για φαγητό.

Τα μεταλλεία της Σερίφου

Αν επισκεφτείτε τη Σέριφο, αξίζει επίσης να οδηγήσετε μέχρι τα μεταλλεία του νησιού. Βρίσκονται στον οικισμό Μεγάλο Λιβάδι, εκεί οπού θα βρείτε μία μικρή, αμμουδερή παραλία, μερικά γραφικά ταβερνάκια και θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε και να απαθανατίσετε τις ομολογουμένως εντυπωσιακές εγκαταστάσεις των παλιών μεταλλείων. Μάλιστα, στην περιοχή σώζονται και κάποια μονοπάτια, όπως αυτό που οδηγεί από την περιοχή Γύφτικα στη Χώρα και αποτελεί μέρος παλιού μονοπατιού των μεταλλωρύχων. Να αναφέρουμε ακόμη ότι η εκμετάλλευση των σιδηρομεταλλευμάτων του νησιού ξεκίνησε το 1880 και ήταν τότε που δημιουργήθηκε ο οικισμός στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ τα μεταλλεία έκλεισαν οριστικά το καλοκαίρι του 1963.

Οι παραλίες του νησιού που θα σας γοητεύσουν

Εκτός από την παραλία στο Μεγάλο Λιβάδι, το νησί προσφέρει πολλές ακόμη επιλογές για βουτιές στη θάλασσα και χαλάρωση κάτω από τον ήλιο. Φροντίστε απλώς να έχετε μαζί σας ομπρέλα, σκηνή ή κάποιο αντίσκηνο, διότι οι περισσότερες παραλίες στη Σέριφο δεν είναι οργανωμένες. Κάποιες από τις πιο γνωστές παραλίες είναι τα Λιβαδάκια με τη χρυσή αμμουδιά και τα άφθονα αλμυρίκια που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Λιβάδι, δηλαδή τον οικισμό όπου βρίσκεται το λιμάνι του νησιού, ενώ στην περιοχή θα συναντήσετε και την παραλία Αυλόμωνας, που είναι από τις λίγες οργανωμένες. Άλλες δημοφιλείς και ειδυλλιακές παραλίες του νησιού είναι το Καλό Αμπέλι -μια πανέμορφη παραλία που για να την προσεγγίσετε, ωστόσο, θα χρειαστεί να περπατήσετε πρώτα 20 λεπτά σε ένα μονοπάτι, ενώ δεν υπάρχουν δέντρα στην αμμουδιά- καθώς και το Γάνεμα -μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Σερίφου. Αξίζει ακόμη να επισκεφτείτε την πανέμορφη Βαγιά στον νότο, τη Συκαμιά, τον Πλατύ Γιαλό, την Ψιλή Άμμο και τα την παραλία Άγιος Σώστης, που πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί.

Τα αξιοθέατα του νησιού και οι δραστηριότητες που θα κάνετε

Τέλος, αν σας μείνει ελεύθερος χρόνος από τις βόλτες στη χώρα και τις βουτιές στις παραλίες του νησιού, η Σέριφος έχει και αξιοθέατα τα οποία αξίζει να δείτε από κοντά. Από το ερείπια του ενετικού κάστρου που χτίστηκε το 1434 από την οικογένεια των Μικιέλι και βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, μέχρι το Λαογραφικό μουσείο του νησιού -βρίσκεται, επίσης, στη Χώρα- και την Μονή των Ταξιαρχών με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλανή.

Η Σέριφος διαθέτει, επίσης, αρκετά μονοπάτια που θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις της πεζοπορίας. Ένα από τα πλέον γνωστά και δημοφιλή, μάλιστα, είναι το μονοπάτι που οδηγεί από τη Χώρα στο Λιβάδι, δηλαδή στον οικισμό όπου βρίσκεται το λιμάνι και στο μεγαλύτερο μέρος του είναι πλακόστρωτο και προσφέρει υπέροχη θέα στο Αιγαίο.

Το σίγουρο είναι πως με βάση όλα όσα προσφέρει, η Σέριφος είναι μία επιλογή που όχι μόνο δεν θα σας απογοητεύσει, αλλά θα σας εκπλήξει ευχάριστα, αποκαλύπτοντάς σας ότι δεν χρειάζεται απαραιτήτως να ταξιδέψετε μακριά από την Αθήνα, για να ανακαλύψετε έναν αυθεντικό και «άγριο» κυκλαδίτικο παράδεισο.

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Τρεις ευρωπαϊκές παραλίες που ξεχωρίζουν για το ασύγκριτο φυσικό κάλλος τους

Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιο ασφαλείς χώρες για καλοκαιρινές διακοπές το 2022

Άγιος Πέτρος: Η παραλία που βρίσκεται μία «ανάσα» μακριά από την Αθήνα

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ