Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιο ασφαλείς χώρες για καλοκαιρινές διακοπές το 2022
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
TRAVEL

Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιο ασφαλείς χώρες για καλοκαιρινές διακοπές το 2022

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο για διακοπές το 2022, και συγκεκριμένα στην πρώτη δεκάδα, ενώ είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που κατάφερε να μπει στο top 10, σύμφωνα με έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία, όπως οι αναζητήσεις της Google για πτήσεις, ξενοδοχεία και διακοπές τους τελευταίους 12 μήνες, σε 50 προορισμούς.

Στη διάκριση αυτή, σημαντικό ρόλο παίζουν οι εξωτικές παραλίες, το ευνοϊκό κλίμα, αλλά και η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Υπάρχει, ωστόσο, και μία ακόμη σημαντική παράμετρος, η οποία επηρεάζει την επιλογή του κατάλληλου προορισμού.

Για τους περισσότερους ταξιδιώτες, η ασφάλεια αποτελεί βασική τους προτεραιότητα, που καθορίζει συχνά το μέρος που επιλέγουν για τις διακοπές τους. Ποιες είναι, λοιπόν, οι πλέον ασφαλείς χώρες για διακοπές τη χρονιά που διανύουμε και σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Οι χώρες που αποτελούν ασφαλή επιλογή για φέτος το καλοκαίρι

Νέα έρευνα του Forbes Advisor, που βασίστηκε σε στοιχεία όπως η ποιότητα των νερών για κολύμβηση, η υγειονομική περίθαλψη, τα ποσοστά κλοπών και δολοφονιών, ανέδειξε την Ελβετία ως τη χώρα που αποτελεί σήμερα την ασφαλέστερη επιλογή για διακοπές, με το σκορ της να αγγίζει το 88,3 στα 100.

Ακολουθεί η Σλοβενία (82.3) κυρίως λόγω των χαμηλών ποσοστών δολοφονιών και των όμορφων και καθαρών της παραλιών και η Πορτογαλία (82,1) για τα χαμηλά ποσοστά μόλυνσης του αέρα και την καλή ποιότητα των νερών για κολύμβηση, αλλά και την υγειονομική περίθαλψη που προσφέρει.

Στη συνέχεια, στη λίστα συναντάμε τις Αυστρία (81,4), Γερμανία (81,2), Ισπανία (78,8), Τσεχία (76,6), Ιταλία (76,4), Ολλανδία (75,4) και Δανία (75,3), ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην ενδέκατη θέση της λίστας, με ποσοστό που φτάνει το 75 στα 100.

Πού οφείλεται η ασφάλεια που «υπόσχεται» η Ελλάδα στους ταξιδιώτες;

Μπορεί η Ελλάδα να μην βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης για καλοκαιρινές διακοπές, ωστόσο, κατέχει μία αρκετά υψηλή θέση, γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στο γαλάζιο, τη θάλασσα και τον πολιτισμό της.

Στα πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι η εξαιρετική ποιότητα των υδάτων κολύμβησης (98%). Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, έχει τα καλύτερα νερά αμέσως μετά την Κύπρο (100%) που είναι στην πρώτη θέση. Έφτασε επίσης τις 615 μονάδες στο Euro Health Consumer Index για την ποιότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, ενώ θετικά είναι και τα ποσοστά της ποιότητας του αέρα. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ο αριθμός των κλοπών ανά 100.000 κατοίκους είναι 583,48 και οι ανθρωποκτονίες ανά εκατομμύριο ανέρχονται σε 7,29.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος του Forbes Advisor: «Η ασφάλεια μπορεί να είναι αποφασιστικός παράγοντας όταν οι άνθρωποι σκέφτονται πού θα περάσουν τις διακοπές τους και αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε όλη την Ευρώπη κατά τη μέτρηση παραγόντων, όπως η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης ή τα επίπεδα κλοπής».

Οι ομορφιές της Ελλάδας, όπως μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, είναι δικαίως ξακουστές στα πέρατα του κόσμου, χάρη στη μαγευτική ακτογραμμή της, τη γευστική και ιδιαίτερη γαστρονομία της, την ιστορία, τις παραδόσεις αλλά και την πληθώρα επιλογών για δραστηριότητες, ωστόσο, η ασφάλεια που παρέχει στους ταξιδιώτες, έτσι ώστε να μπορούν να απολαύσουν καθένα από τα παραπάνω πλεονεκτήματά της είναι -αναμφίβολα- η Νο1 προτεραιότητα.

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Τρία νησιά που βρίσκονται μία «ανάσα» από την Αθήνα

Πώς η Gen Z έρχεται να επαναπροσδιορίσει τα πράγματα στον κόσμο των ταξιδιών

Στην Ελλάδα το ομορφότερο χωριό της Ευρώπης, σύμφωνα με τις αναρτήσεις στα social media

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ