ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φτερά» έκαναν 35,37 δισ. ευρώ από τις τράπεζες το 2011!

«Φτερά» έκαναν 35,37 δισ. ευρώ από τις τράπεζες το 2011!

Μείωση κατά 35,37 δισ. ευρώ ή κατά 16,8% σημείωσαν οι καταθέσεις το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ανάσα για τις τράπεζες αποτέλεσε ο μήνας Δεκέμβριος καθώς οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων σημείωσαν οριακή αύξηση 0,8% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 174,23 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο από 172,89 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο.

Η υποχώρηση των καταθέσεων επιβαρύνει τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξαρτώνται από την ΕΚΤ για την χρηματοδότησή τους, καθώς παραμένουν στην ουσία αποκλεισμένες από την διατραπεζική αγορά λόγω της κρίσης χρέους στη χώρα.

«Κλείνουν» και άλλο οι κάνουλες των τραπεζών

Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε ξανά τον Δεκέμβριο καθώς τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα και η ύφεση συνέχιζαν να περιορίζουν τη ζήτηση για δάνεια, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τη Δευτέρα.

Η ΤτΕ είπε ότι η πιστωτική επέκταση μειώθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο έναντι μείωσης 2,4% τον Νοέμβριο.

"Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις το Δεκέμβριο του 2011 ήταν αρνητική κατά 1,422 δις ευρώ... Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα διαμορφώθηκε στο -3,9% το Δεκέμβριο 2011 από -3,8% τον Νοέμβριο", είπε η ΤτΕ.