ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι βλέπει ο Τόμσεν για την Ελλάδα

Τι βλέπει ο Τόμσεν για την Ελλάδα

Πιθανή θεωρεί την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2015 ο Πόουλ Τόμσεν, που ωστόσο προειδοποιεί ότι η χώρα μας δεν έχει κανένα περιθώριο για αποκλίσεις.

Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα,εκτίμησε ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας μέχρι το 2014 θα ανέλθει στα 164,5 δισ. ευρώ, ένα ποσό που καλύπτεται από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

«Η Ελλάδα είναι πιθανόν να επιστρέψει στις αγορές το 2015», εκτίμησε ο Τόμσεν, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά, αλλά έχει πολλά να κάνει ακόμη.

Μάλιστα, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης δημοσιονομικής προσαρμογής και προσήλωση στους οικονομικούς στόχους, προειδοποιώντας ότι «η αποτυχία επίτευξης οικονομικών στόχων θα οδηγήσει σε μη διατηρήσιμη δυναμική του προγράμματος».

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης», σημείωσε, απορρίπτοντας ωστόσο το ενδεχόμενο νέας αύξησης των φορολογικών συντελεστών, καθώς έδωσε έμφαση στη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2020 η Ελλάδα θα έχει δημόσιο χρέος 116,5%, δηλαδή λιγότερο από τον στόχο του 120% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Φλάναγκαν, αξιωματούχος του ΔΝΤ που μετείχε στην τηλεδιάσκεψη υποστήριξε ότι το Ταμείο έχει κάνει σημαντική δουλειά στο μέτωπο της φορολογικής διοίκησης.

Πάντως, διευκρίνισε ότι οι διαδικασίες για τη βελτίωση των φορολογικών μηχανισμών απαιτεί χρόνια προσπάθεια.