ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κομβικό σημείο των εξελίξεων για την Ελλάδα

Το κομβικό σημείο των εξελίξεων για την Ελλάδα

Στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα κάνουν focus όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αναφορικά με την επόμενη μέρα της χώρας, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Κι αυτό γιατί, όπως εξηγείται αρμοδίως, από την έκθεση προόδου που θα συντάξουν τα μέλη της τρόικας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το μέλλον της χώρας, εντός ή εκτός της ΟΝΕ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη φορά, οι ελεγκτές θα αναφέρουν ξεκάθαρα αν θα πρέπει να συνεχισθεί η ροή των δόσεων προς την Ελλάδα, από το πρόγραμμα της οικονομικής βοήθειας.

Κι όπως ήδη ξεκαθαρίζεται, πολλά θα εξαρτηθούν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές και τις προγραμματικές της δηλώσεις. Αν δηλώσει «πίστη» στο Μνημόνιο και την εφαρμογή του, έστω υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες δευτερεύουσας σημασίας αλλαγές, τότε η τρόικα θα ανάψει πράσινο φως για την επόμενη δόση και κατ αυτόν τον τρόπο θα δώσει μια περίοδο χάριτος στη νέα κυβέρνηση να κάνει την προσπάθεια της.

Όπερ σημαίνει να προχωρήσει σε μερικές μεταρρυθμίσεις, από τις λεγόμενες θεμελιώδεις, όπως, για παράδειγμα, να κάνει κάποιες αποκρατικοποιήσεις.

Κατά συνέπεια, το επόμενο 4μηνο- 5μηνο, μετά τις εκλογές θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Αν όμως η κυβέρνηση που προκύψει μετά τις εκλογές, αμέσως ή εμμέσως, το καταγγείλει, κάνοντας λόγο για ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στο περιεχόμενο του, τότε είναι πολύ πιθανό στην έκθεση της τρόικας να αναφέρεται κατά τρόπο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό ότι η επόμενη δόση θα πρέπει να «παγώσει».

Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, μια σειρά από ανελαστικές υποχρεώσεις θα κινδυνεύσουν να μείνουν ακάλυπτες, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.