ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ στον «βωμό» της Τρόικας

Συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ στον «βωμό» της Τρόικας

Οι συντάξεις, τα επιδόματα, τα εφάπαξ, οι μισθοί και δαπάνες στην υγεία θα είναι οι πρώτες μεγάλες θυσίες στον βωμό της Τρόικα.

Όπως όλα δείχνουν τα μέτρα των 11,5 δις. έχουν κλειδώσει, με σχεδόν τα μισά να προέρχονται από τις περικοπές στους απόμαχους της ζωής. Σήμερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας. Ο Γιάννης Βρούτσης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα ανοιχτά ζητήματα του υπουργείου Εργασίας, που αναλαμβάνει και το μεγαλύτερο «βάρος» των μέτρων του συνολικού πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι στην κρίσιμη στιγμή που περνά η Ελλάδα, θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και ότι είναι να γίνει, θα γίνει με δίκαιο τρόπο, καθώς όταν υπάρχει δικαιοσύνη τα μέτρα είναι πιο ήπια. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα δείχνουν, ότι τουλάχιστον 5 δις. προβλέπονται να κοπούν από το Υπουργείο Εργασίας, κόβοντας διπλές συντάξεις, επιδόματα και «ψαλίδι» στα εφάπαξ να μοιάζουν όλα και πιο πολύ ως οι πρώτες θυσίες. Μεταξύ αυτών, εξετάζεται να υπάρξει μείωση του υπάρχοντος πλαφόν στις συντάξεις από τα 2700 ευρώ στα 2000, καθώς δεν έχουν βρεθεί οι περικοπές 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί το Μνημόνιο.

Στη συνέχεια, ο κ. Βρούτσης πήγε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου συναντήθηκε με τον κ. Στουρνάρα. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά δεσμεύθηκε ότι οι περικοπές δαπανών δεν θα επηρεάσουν τις υπηρεσίες υγείας. «Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας θα διατηρηθούν στο υψηλό επίπεδο ποιότητας και οι διαθέσιμοι πόροι θα χρησιμοποιούνται με ορθολογικό τρόπο και διαδικασίες, έτσι ώστε να αποδίδουν τα βέλτιστα αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος, ο οποίος σημείωσε πως πρακτικές του παρελθόντος, όπως ο πλουτισμός των επιτήδειων και οι αυθαιρεσίες, δεν έχουν θέση. Στο υπουργείο αυτό φαίνεται πως όλα οδηγούν σε συνενώσεις νοσοκομείων.

Ο κατάλογος των μέτρων που θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ για την διετία 2012-2013 θα παραδοθεί σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση δεν γινόταν ο πρωθυπουργός να συναντηθεί αύριο με τον κ. Μπαρόζο χωρίς να έχει στα χέρια του τα οριστικά μέτρα . Ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα συζητήσει όμως με τον ίδιο όπως και με την τρόικα τρία ζητήματα:

- Επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, δεδομένου ότι η ύφεση εφέτος θα σπάσει κάθε ρεκόρ και θα αγγίξει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 7%

- Άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%

- Λήψη ισοδύναμων μέτρων που θα διασώσουν τα ειδικά μισθολόγια, προκειμένου να μη βαθύνει και άλλο η ύφεση.

Στις κορυφαίες επιδιώξεις της κυβέρνησης συγκαταλέγονται επίσης η απόκρουση των πιέσεων για νέα μέτρα το 2012 και για νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.