ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν «τιμούν» τα αγροτικά μας προϊόντα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας

Δεν «τιμούν» τα αγροτικά μας προϊόντα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας

Μεγάλο μερίδιο στις εξαγωγές της Ελλάδας, αλλά πολύ μικρό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με τις πραγματικές του δυνατότητες, έχει ο κλάδος των αγροτικών προϊόντων.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία, που παρουσίασε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, στη διάρκεια συνάντησής τους, στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 77ης ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή των αγροτικών προϊόντων στις ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκε πέρυσι στο 19%, έστω μειωμένη σε σχέση με το 25,1% του 2010. Ωστόσο, ο κλάδος παρέμεινε χαμηλά στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή λίστα: το 2011, η Ελλάδα κατατασσόταν 16η μεταξύ των κοινοτικών κρατών στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, με μερίδιο μόλις 1% επί των συνολικών ευρωπαϊκών εξαγωγών.

«Η θέση των αγροτικών εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερη, βάσει της δυναμικής του κλάδου και των προοπτικών ανάπτυξής του», σημείωσε ο κ. Λακασάς και επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΕΒΕ για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής εξαγωγών, με τη δημιουργία εθνικού φορέα εξωστρέφειας. Για να βελτιωθεί η εικόνα, υπογράμμισε την ανάγκη απλοποίησης των ελεγκτικών διαδικασιών, που ισχύουν σήμερα κατά την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων. «Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουν σημαντικά η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του κοινοτικού θεσμού του εγκεκριμένου εμπόρου από τους Έλληνες εξαγωγείς του κλάδου και συμπληρωματικά του εντεταλμένου γεωτεχνικού, που προωθεί το Υπουργείο, με την προϋπόθεση να καλύψει τις ανάγκες της εξαγωγής χωρίς να δημιουργήσει πρόσθετες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν ήδη ανταποδοτικά τέλη με επιπτώσεις στο κόστος και στην ανταγωνιστικότητά τους», υπογράμμισε ο κ. Λακασάς.

Ζήτησε ακόμη την ενίσχυση της εξωστρέφειας των αγροτικών επιχειρήσεων πρώτης μεταποίησης, κυρίως με άυλες δαπάνες μέσω προγραμμάτων τύπου «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα» του ΕΠΑΝ ΙΙ. Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις εισόδου ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε αγορές τρίτων χωρών, όπως η Kίνα και η Ινδία, οι οποίες εφαρμόζουν ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες και πρότυπα για την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων, ο κ. Λακασάς ζήτησε την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών από την ελληνική πλευρά για τη διασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων, όπως ήδη πράττουν επιτυχώς η Ιταλία και η Ισπανία.

Διαβάστε επίσης:

Αυξήθηκε το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας με την Κίνα

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών μας προς Ρωσία