ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο Eurogroup για την ευρωπαϊκή συνοχή

Κρίσιμο Eurogroup για την ευρωπαϊκή συνοχή

Μια από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις του Eurogroup των τελευταίων μηνών θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ στις Βρυξέλες.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό στην ατζέντα αυτής της συνεδρίασης δεν θα είναι το ελληνικό ζήτημα, το ξεκαθάρισε άλλωστε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη «Die Welt», αλλά η διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Στο προσκήνιο βρίσκεται η έντονη αντιπαράθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ευρώπη και κυρίως με την Γερμανία, η οποία επιμένει πως δεν χρειάζεται να υπάρξει «κούρεμα» των ομολόγων που έχουν στη κατοχή τους δημόσιοι πιστωτές, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημείο στο οποίο επιμένει πολύ το ΔΝΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετέχει στη σημερινή συνεδρίαση έχοντας ήδη ξεκαθαρίσει ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει σε επόμενη δόση για την Ελλάδα εάν το ελληνικό χρέος δεν έχει καταστεί βιώσιμο.

Ο Σόιμπλε από την σειρά του επιμένει ότι νέο «κούρεμα» δεν χρειάζεται με την Ελλάδα να βρίσκεται στη μέση περιμένοντας από τους δανειστές τουλάχιστον μια πολιτική δήλωση, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναμένεται να πει το «μπράβο» σήμερα στην Ελλάδα εκ μέρους της Ευρωζώνης, εκφράζοντας την ικανοποίηση των εταίρων για την τήρηση των δεσμεύσεων. Στο ίδιο θετικό μήκος κύματος για την χώρας μας αναμένεται να εμφανιστεί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, ο οποίος επιμένει ότι πρέπει να ληφθεί άμεσα μια απόφαση για την Ελλάδα.

Αυτό που περιμένει λοιπόν η χώρα μας, είναι μια πολιτική δέσμευση και μια ημερομηνία για την εκταμίευση της δόσης, ελπίζοντας ότι αυτή θα είναι πριν από τις 16 Νοεμβρίου (αν και δύσκολο), όταν και τελειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Θα βοηθήσουμε αλλά με τους δικούς μας όρους

«Στο περίμενε»… για την επόμενη δόση

Ευρυπίδης Στυλιανίδης: Τώρα θα δώσει η Ευρώπη τις δικές της εξετάσεις