ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στο περίμενε»… για την επόμενη δόση

«Στο περίμενε»… για την επόμενη δόση

Εξαιρετικά δύσκολο φαίνεται πως είναι πια να ληφθεί μια απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Αν και η Ελλάδα προχωράει σε όλα όσα είχε δεσμευτεί για την εκταμίευση των 31,2 δισ. ευρώ, η Ευρώπη δεν έχει ακόμα συμφωνήσει σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να δοθούν τα χρήματα στη χώρα μας, με το Βερολίνο να τα βάζει με το ΔΝΤ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να «παίζει» πυροσβεστικό ρόλο.

Χθες ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που ενέκρινε η ελληνική βουλή αποτελεί «απόδειξη θάρρους», αναφέροντας όμως ως αρνητικό ότι η έκθεση της τρόικας, από την οποία θα εξαρτηθεί η εκταμίευση δεν είναι ακόμα έτοιμη.

Με τη σειρά του ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί απόφασηγια την Ελλάδα δημιουργώντας φόβους για περαιτέρω καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει δύο πράγματα (να ψηφίσει το πακέτο των διαρθρωτικών μέτρων και τον προϋπολογισμό )και οι πιστωτές άλλα δύο, δηλαδή να βρουν τα χρήματα που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της διετούς επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς επίσης να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Καθησυχαστικός για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός δήλωσε ότι «η δόση θα εκταμιευτεί, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένει μια πολιτική δήλωση.

Και ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «πέταξε χθες το μπαλάκι» στους Ευρωπαίους δηλώνοντας ότι «εκείνοι έχουν πια το λόγο». «Εμείς θα συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικά, ώστε να βγούμε το ταχύτερο δυνατό από την κρίση. Και θα το πετύχουμε με ενότητα, σχέδιο, αισιοδοξία και σκληρή δουλειά», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Νοεμβρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 5 δισ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν με νέα έκδοση εντόκων διάρκειας ενός και τριών μηνών.

Διαβάστε επίσης:

Κρύος ιδρώτας στην κυβέρνηση μετά το «δούλεμα» των Βρυξελλών

Στουρνάρας: Η δόση θα εκταμιευθεί (vid)

Οι διαφωνίες στην Ευρώπη «απομακρύνουν» τη δόση από την Ελλάδα

Καθησυχαστικός ο Γιούνκερ για τη δόση