ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Μη εθελοντική αναδιάρθρωση δεν θα είχε νόημα”

“Μη εθελοντική αναδιάρθρωση δεν θα είχε νόημα”
Την εκτίμηση ότι τυχόν βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα διατυπώνει....

Την εκτίμηση ότι τυχόν βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα διατυπώνει σε έκθεσή της με τίτλο “Europe Economic Research” η JP Morgan, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει παρεξήγηση όσον αφορά τα συνεχή δημοσιεύματα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Οι συντάκτες της επενδυτικής τράπεζας επισημαίνουν ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύπου χρέους, με αποτέλεσμα η αναδιάρθρωση να είναι εφικτό να υλοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους και διαφορετικά μέσα. «Ο όρος αναδιάρθρωση μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, καθώς σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη σημασία για την έκβαση μιας αναδιάρθρωσης αποκτά και ο χρόνος κατά τον οποίο επιλέγεται. Εφόσον μία αναδιάρθρωση κριθεί αναπόφευκτη, τότε ο χρόνος κατά τον οποίο θα επιλεγεί να υλοποιηθεί θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός ως προς τον έλεγχο των δυσμενών μακροοικονομικών επιπτώσεων.

«Είναι απολύτως λογικό η ελληνική κυβέρνηση να συνομιλεί με το ΔΝΤ και την ΕΕ για την αναδιάρθρωση του επίσημου χρέους», υποστηρίζει η JP Morgan, σημειώνοντας ότι το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από το ΔΝΤ κατά την Τρίτη αξιολόγηση του Μνημονίου, το Μάρτιο.

Άλλωστε, αναφέρεται στην έκθεση, είναι προφανέστατο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια, μόλις λήξει η διάρκεια του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 100 δισ. ευρώ δεν κατάφερε να εξαλείψει το πρόβλημα αυτό.

Πάντως, η JP Morgan αμφιβάλει για το εάν η κυβέρνηση της Ελλάδας προσπαθεί να φτάσει σε διευθέτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στην αγορά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

«Μια εθελοντική αναδιάρθρωση είναι οξύμωρο σχήμα και δεν θα επιτύγχανε πολλά», υποστηρίζει, την ώρα που μια μη εθελοντική αναδιάρθρωση θα προκαλούσε ιδιαίτερα σημαντικές διαταραχές, τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας εξακολουθεί να δείχνει την απαραίτητη προσήλωση προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη δημοσιονομική εξυγίανση,

Ωστόσο, προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος μη εθελοντικής αναδιάρθρωσης, δεν αρκούν οι ελληνικές προσπάθειες, αλλά απαιτείται και γενναιοδωρία από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση τυχόν μη-εθελοντική αναδιάρθρωση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεν θα έχει νόημα.

Μάλιστα, η JP Morgan εκτιμά ότι η μέρα κατά την οποία η Ελλάδα και η Ευρώπη θα θεωρήσουν τη μη εθελοντική αναδιάρθρωση ως το σωστό μονοπάτι, είναι ακόμη μακριά.

Πηγή: newscode.gr